Dolceaqua

8

Tipično italijansko srednjeveško mesto. Hiše starega mestnega jedra, ki se vzpenjajo po hribu, velik in lep most, nad vsem pa ruševine nekoč močnega gradu.

Iz Ventimiglie, obmejnega italijanskega mesta ob glavni cesti, se usmerimo po dolini potika Nervia proti severu. Po nekaj minutah vožnje se pred nami prikaže pojav, ki je očaral že toliko popotnikov. Znano je, da je francoski slikar Claude Monet, potem ko je zagledal lepi prizor, v mestu ostal kar nekaj časa in njegova slika Dolceaque je postala zelo znana in je ponesla slavo mesta daleč naokrog. Ustavili se bomo ob reki in si mesto ogledali peš.

Zgodovina

Arheološke najdbe v mestu in okolici pričajo, da je bil kraj naseljen že v železni dobi. Po eni od hipotez naj bi bilo celo ime mesta keltskega izvora. V antiki so bili Liguri, pleme, ki je naseljevalo ozemlje ob obali, že kar zgodaj vključeni v Rimski imperij in postopoma je mesto dobivalo osrednjo vlogo. V srednjem veku se je razvijalo podobno kot druga podobna mesta. Na vzpetini nad naseljem so zgradili grad, ki je konec 13. st. skupaj z mestom prešel v last genovežanske družine Doria. Do 16. st. je mesto preživljalo burne čase - boje za prevlado nad tem ozemljem, nato pa je sledilo obdobje relativne blaginje in razcveta, čeprav so se oblastniki še menjavali. Poleg Italijanov so bili to tudi Francozi in Avstrijci.

Mesto

Dolceaqua ima dva vidno ločena dela. Na hribu nad levim bregom potoka, torej v območju trdnjave Doria, je staro naselje, ki mu domačini pravijo Terra (Téra). Na desnem bregu pa je novejši del s preprostim imenom Borgo. Povezuje ju čudovit most, ki je bil zgrajen v 15. st. Njegov lok meri kar 33 metrov, čezenj seveda avtomobili ne morejo voziti. Grad, ki ga vidimo nad mestom, je bil zgrajen že v 13. st., kasneje pa povečan in obdan z obzidjem. A sredi 18. st. je bil v vojni za avstrijsko nasledstvo delno porušen, zadnjo veliko škodo pa mu je prizadejal potres leta 1887. V obeh delih mesta je več lepih cerkva, v starem delu mesta pa tudi nekaj lepih palač, ki so v preteklosti bile v lasti družine Doria.

^ Mali trg

Ozka ulica -->


<-- Most, reka in grad

Ogled

Če smo parkirali ob starem mostu, je najbolje, da se kar takoj odpravimo čezenj. Ali pa kvečjemu, da gremo še malo ob rečici gor in dol in poiščemo najlepši pogled na mesto z mostom. Ko na drugi strani vstopimo v stari del mesta, se kar kmalu znajdemo na malem, s starimi hišami tesno obdanem trgcu. Kako bomo prehodili ozke ulice niti ni tako zelo pomembno, vsekakor pa pojdimo prav gor proti gradu (kolikor bo mogoče) in nato po drugih ulicah spet dol. Na jugozahodni strani nas vse ulice pripeljejo dol do lepe katoliške cerkve in lepega trga pred njo. Nato se na parkirišče lahko vrnemo tudi skozi novi del Dolceaque, kjer so v glavnem trgovine in restavracije.

Parkirišče: 43.851895, 7.624294