Colonnata

7

Obisk Colonnate je obisk nekega posebnega sveta. Vsi poznamo svetovno slavo carrarskega marmorja. Ta vasica, dokaj visoko v Apuanskih Alpah, že stoletja živi samo od marmorja in za marmor. Povsod naokrog so kamnolomi, v vasi pa se lahko poučimo tudi o zgodovini te dejavnosti.

Niso pa kamnolomi marmorja vse, kar ponuja Colonnata. Vas je daleč naokrog znano po svoji slanini - lardo di Colonnata. Težko delo v kamnolomu je zahtevalo tudi veliko kalorij in domačini so mojstrstvo v izdelavi slanine pripeljali do vrhunca. Zares je dobra!

Zgodovina

Nekako leta 40 p.n.š. so se Rimljani odločili nadomestiti uvoz dragega grškega marmorja s svojim lastnim (v Apuanski Alpah so marmor kopali že stoletja prej). Naselili so sužnje in nadzornike. V srednjem veku je bila vas utrjena.


Parkirišče: 44.086122, 10.155612

V Colonnato pripeljemo po cesti iz Carrare. Enostavno peljemo po dolini navzgor, dokler gre. Ob cesti je več kamnoseških delavnic, v katere nas tudi lahko zvabi radovednost. Parkiramo na glavnem trgu.

Ogled vasi je kratek. Mimo cerkve gremo po kratki ulici, nato pa desno k spomeniku kamnosekom. Že ta je na precej razglednem mestu, lahko pa se v lovu za motivi sprehodimo še malo naokrog.

Na glavnem trgu je več trgovinic, v katerih prodajajo lardo - lokalno slanino. Če za nakup še niste odločeni sedaj, boste potem, ko boste tisti njihov špeh poskusili.