Gradež / Grado

7

Staro mesto na sipinah, blizu ustja Soče. Potem, ko je bila uničena Akvileja, se je sedež nadškofije prenesel v Gradež. Mesto je izredno lepo in bogato zapolni vsaj poldnevni obisk. Poleg kompleksa bazilike Sv. Eufemije, muzejev in arhitekturnih znamenitosti starega jedra je zelo slikovito tudi pristanišče in kanali.

Zgodovina mesta

Grado prav tako kot Benetke leži v lagunah oziroma na sipinah plitvega severnega Jadranskega morja. Pravzaprav gre za eno sipino in bližnji otok. V mesto se pride s severa po cesti, ki laguno prečka naravnost in od vzhoda, po obalni cesti. V antiki je bil Grado prva postaja za ladje, ki so po kanalu plule proti severu do Akvileje. Z Oglejem pa je povezan tudi nenaden razcvet Gradeža. Leta 452 so vanj iz Akvileje pred Huni pribežali številni meščani, vključno s škofom. Leta 568 so v Furlansko nižino pridrli Langobardi in oglejski patriarh je v grado tudi uradno preselil sedež škofije in dal zgraditi tudi veličastni baziliki: Sv. Eufemije in Sv. Marije. relativni zaton pomena Gradeža pa je čez nekaj stoletij povzročila naraščajoča moč Benetk. danes je Gradež lepo turistično mesto.

Prvi pomembni kompleks sakralnih zgradb je torej paleokrščanska Basilica di Sant'Eufemia, iz 5. st. in bližnja krstilnica. Druga pa je nedaleč stran stoječa Basilica di Santa Maria delle Grazie, katere gradnja se je tudi začela v 5. st. in je bila končana v 6. st. Tretja cerkev iz 5. st. pa stoji na otočku sredi lagune in se imenuje Madonna di Barbana. Zgradil jo je patriarh Elia v zahvalo, ker je bilo mesto rešeno pred divjanjem morja in je še danes cilj vsakoletnega romanja domačinov.

Ob kanalu

Pri sv. Eufemiji - krstilnica

Ogled

Če si pridemo ogledat le zgodovinske znamenitosti Gradeža, se seveda lahko v mesto pripeljemo z avtom in nato mimo marine odidemo po slikovitih ulicah proti južnemu delu mesta, kjer sta obe cerkvi. Zelo slikovit je tudi glavni kanal, ki se s severa zajeda v mesto in se na koncu še razveja.

Če pa bi hoteli videti še kaj več, predvsem znane plaže iz mivke, pa je gotovo v Gradež najbolje pripeljati s kolesom. Zlasti območje vzhodno od mesta je za kolesarjenje lepo urejeno in tudi narava je tam še precej pristna. Konec koncev lahko naredimo krožno kolesarsko turo vse do ustja Soče.

Ob kanalu

Večer v lagunah pri Gradežu

Parkirišče: 45.679801, 13.391419