Grad Tirol

8

Eden najbolj slavnih gradov v Alpah. Z njega izvirajo grofje, ki so imeli velikanski vpliv. Zelo zanimiva je tudi okolica. Urejene peš poti omogočajo obisk številnih lepih točk.

Opis

Grajski grič je bil naseljen že v zgodnjem srednjem veku, saj so arheologi našli ostanke paleokrščanske cerkve in grobove. V 12. st. pa so bavarski knezi zagospodovali ozemlju - od takrat naprej so znani kot Tirolski grofje. Hitro so postali ena najbolj vplivnih plemiških družin, ki je vztrajno širila svojo moč in posest. Najbolj znan je grof Meinhard II iz konca 13. st. Po izumrtju rodbine so posesti prešle v roke Luksemburžanov, za njimi pa Habsburžanov.

Tako kot so se menjali lastniki, tako je bil tudi grad večkrat dograjevan. Po 15. stoletju, ko se je sedež vladarjev Tirolske preselil v Innsbruck, pa je bila njegova vloga vedno manjša in vedno težje ga je bilo vzdrževati. Deli gradu so propadli in šele od 20. st. naprej grad spet obnavljajo. Ker so v gradu dragocene in umetniško vredne stare freske, pa lepi marmorni portali, je to skupaj z bogato zgodovijo gradu jamstvo, da je danes turistov, ki si grad ogledajo, vedno več. Od leta 2003 je v gradu tudi Južnotirolski kulturno-zgodovinski deželni muzej.

Ogled

Do gradu se je treba malo sprehoditi. Izhodišče je vas Tirol (Tirolo / Dorf Tirol), severno nad Meranom. Tja iz Merana vozijo avtobusi, če smo s svojim avtom, pa lahko parkiramo v vasi ali pa malo nad njo, na parkirišču žičnice Hochmuth. Iz vasi Tirol se nato napotimo po široki grajski poti (Via del Castello) proti severozahodu. Brez posebnih vzponov do gradu pridemo v slabih 15 minutah.

Midva sva za ogled uporabila "Bolzano Card", s katero sva imela prost vstop. Ogledu samega gradu velja nameniti vsaj uro časa, če je v gradu še kakšna prireditev, pa ustrezno več. Z obiskom gradu povezanih izletov po okolici pa je zelo veliko. V bližini so zemeljske piramide, ki pa jih ne oglašajo kaj dosti, čez pobočja vodijo zelo razgledne označene in neoznačene poti h kmetijam in dol prav v Merano. Te pridejo v poštev, če smo se iz Merana pripeljali z avtobusom. Iz vasi Tirol pa na goro, ki se dviguje severno, vozi do izredno razglednega gostišča Hochmuth tudi žičnica.

Parkirišče: Parkirišče žičnice Hochmuth: 46.696465, 11.152194. Parkirišče v vasi Tirol: 46.688547, 11.156641.