Arneževa luknja

3

To je menda druga najdaljša jama v konglomeratu v Sloveniji. Nekdanje zatočišče domačinov pred Turki in kasneje skrivališče rokovnjačev ima prav slikovit vhod.

Iz Arneževe luknje, zastrte z bržljanom, priteče majhen potoček

Udin boršt je obsežen in lep gozd, po katerem so potikajo številni pohodniki, tekači, kolesarji, nabiralci borovnic in gob in drugi rekreativci. V njem je nekaj označenih poti do točk, ki osvetljujejo zgodovino teh krajev. Ta je v glavnem povezana s skrivaštvom, saj so se v gozd vedno zatekali domačini - najprej pred Turki, nato Dimeževi rokovnjači pred služenjem vojaščine, nazadnje partizani pred Nemci.

Kožarice - kot nekdanja bivališča rokovnjačev

Dupljanska graščina

Je pa Udin boršt nekaj posebnega tudi v naravoslovnem pogledu. Pravzaprav je to dobrih 100 m visoka konglomeratna planota z dokaj razgibanim reliefom. Apnenčast drobir so na teraso Udin boršta pred nekaj sto tisoč leti nanašale reke, nato pa se je pod vplivom kalcitnega veziva čvrsto sprijel. Kljub temu pa je občutljiv na delovanje vode. Te v višjih predelih gozda skoraj ni, saj ponikne v številnih vrtačah in udornicah. Ko naleti na neprepustno plast sivice (laporja), voda začne teči vodoravno, ob robu gozda pa na dan privrejo številni izviri, za katerimi so razsežne, v glavnem vodoravne kraške jame.

Jesenski tek po Udin borštu

Pogled iz jame

Arneževa luknja je menda dolga okrog 1000 m, brez opreme pa je dostopen le prvi del. Iz nje priteka studenec, ki je delno zajet za potrebe domačinov. Količina vode v jami je seveda odvisna od zadnjih padavin.

V jami so se pred stoletji pred Turki skrivali domačini, kasneje pa je bila eno od zatočišč rokovnjačev, ki jih je bil Udin boršt nekaj časa poln, živeli pa so v posebnem sožitju z domačini.

Dostop do jame je enostaven. V Spodnjih Dupljah pripeljemo do cerkve, nato pa bodisi tam, ali pa pri bližnji graščini parkiramo. Še malo naprej je Voglarjeva hiša - etnološka posebnost, potem pa se pri zadnji hiši cesta konča. Čez travnik nadaljujemo do potoka, nato pa ob njem navzgor do jame, kjer potok izvira. V bližini, takoj nad mostičkom čez potok, je še Arneževa zijalka, le nekaj metrov globoka jama, ki pa jo je komaj vredno obiskati. Še daljša jama kot Arneževa luknja je menda Velika Lebnica pri Strahinju. Vanjo pa ne moremo, saj je zaradi zajetja vode vhod zaprt z železnimi vrati.


Parkirišče: 46.300568, 14.299944