Herboristen Opleiding 'Dodonaeus' sinds 1988

Herborist, een oud beroep in een nieuwe vorm. De hedendaagse herborist is een kruidendeskundige met een veelzijdige kennis over gezondheidsbevorderende planten; kennis die zowel botanisch, teelttechnisch, farmacologisch, culinair als medisch moet zijn. De herborist gebruikt deze kennis voor het verstrekken van informatie, het verzorgen van educatie, het geven van gezondheidsadviezen, het verkopen van kruiden of het telen, oogsten en verwerken van gebruiksplanten.De Herboristen Opleiding ‘Dodonaeus’ is de oudste in België (opgericht in 1988). De cursus wordt geleid door Maurice Godefridi, herborist in hart en nieren. De opleiding wil gemotiveerde mensen theoretische en praktische kennis meegeven, die ook wetenschappelijk onderbouwd is. De opleiding is natuurgeneeskundig én paramedisch georiënteerd. Er wordt naast onderbouwende theorie ook veel belang aan praktijk gehecht (op ontdekking in de natuur, bereidingen,….)De opleiding zorgt voor een persoonlijke groei, zingeving en bewustwording. De relatie mens-kruid-natuur-ecologie staat centraal in deze opleiding.

Doelgroep

Voor al wie gefascineerd is door kruiden en zich hierin wil verdiepen. Voor wie betoverd wordt door geuren en kleuren en ontroerd wordt door wat de planten allemaal te bieden hebben. Voor wie aangetrokken wordt door de relatie tussen planten en mensen. Voor wie graag het aroma van de kruiden meer wil gebruiken in de keuken en de kracht van deze planten wil toepassen in functie van ziekte en gezondheid.

De opleiding is toegankelijk voor een breed publiek. Heb je veel interesse maar nog geen kennis? Of volgde je reeds een herboristenopleiding? Iedereen komt aan zijn trekken omwille van de praktische aanpak. Er wordt veel de natuur ingetrokken en onderweg geoogst om er later tinctuur of siroop mee te maken.

'Dodonaeus’ herboristen opleiding 2019 - 2020

We starten in 2019 met een herboristen opleiding gegeven in 5 weekends van 2 dagen, 10 buitendagen en een stageweek . Een unieke gelegenheid

om op snelle en praktische manier een herboristenopleiding te volgen.

Een echte natuuropleiding. Veel buiten zijn, zowel winter als zomer. De natuurelementen op de huid voelen. Natuur-geneeskunde in de letterlijke betekenis van het woord. Seizoensgebonden de basisplanten ontdekken, oogsten en verwerken, De kennis op zijn kop, eerst aan de lijve ondervinden, voelen, proeven, ervaren en daarna pas je verstand inschakelen. We gaan dus vooral ook de basisplanten van bij ons bespreken. Logisch als we buiten de planten willen ontdekken, dus paardenbloem (lever, stofwisseling), brandnetel (reuma, huid), weegbree (luchtwegen), vlier (luchtwegen, immuumsysteem), berk, guldenroede (nieren), meidoorn (hart, bloedvaten).....

Programma vakopleiding herborist 2019

  • De weekends: kruidenleer / fytologie: bespreking van 50 basiskruiden, monografieën met botanische, teelttechnische, farmaceutische, farmacologische en medische informatie. In het cursusboek worden meer dan 100 monografieën beschreven, ingedeeld volgens hun werking op orgaansystemen in het lichaam (spijsvertering, luchtwegen, hart en bloedvaten, immunsysteem.....) Te bespreken planten: Salvia, Thymus, Urtica, Taraxacum, Echinacea, Calendula maar ook Rhodiola, Vitex en Cimicifuga......... en elke dag ook 1 uur kruidenwandelen met een bereidingswijze (vooral tinctuur, zalf, siroop, smuddgestick....).

  • 4 tot 6 seizoendagen verdeeld over het jaar: met kruidenwandelingen, bedrijfsbezoeken en preparaten maken (tinctuur, zalf, siroop),

  • Nadere info bij de cursus en opdrachten via mail met een uitgebreid digitaal cursusboek met o.a. referentie-links.

  • Kruidenstage van 6 dagen in de Franse Drômestreek en Bretagne (bedrijfsbezoeken, siroop ed maken, tuin ter beschikking). Kosten 200 euro. Het verblijf en de maaltijden tijdens de stage is niet in de prijs van de opleiding inbegrepen.

Andere activiteiten

  • Kruidenweekends, kruidenvakanties Drôme

  • Themadagen en voordrachten: De kruidige siertuin, De tuin als huisapotheek, Energiek met kruiden, Wild voedsel (eten uit de natuur), Met je lichaam in het landschap, Biotopen in je tuin (aanleg natuurlijke tuin), Geneeskrachtige paddestoelen.

  • Stages voor herboristen en kruidenliefhebbers in Frankrijk, van mei tot november mogelijk. Basiskosten voor begeleiding: 200 euro per persoon per week.

Wens je meer informatie? Inschrijven? Neem contact op met

Maurice Godefridi Domaine du Bonsoy Corail 12 Blaimont (kom eens langs voor een gesprek)

Stage-adres: Bellegarde-en-Diois en La Motte-Chalancon France en Bretagne Pont ar Gorret Poullaouen

Website: http://sites.google.com/site/kruidwis/ Email: vlaamseherboristen@gmail.com

Blog: Kruidwis / Facebook maurice godefridi