Magnoliasiroop

Magnoliasiroop.

  • 100 gram bloemblaadjes

  • 150 cc water

  • 100 gram suiker.

Kook de bloemen kort in een mengsel van water en suiker. Filter het mengsel en doe de siroop in een gesteriliseerde fles.

* Magnolia-bloemen groeien aan de Beverboom, die officieel Magnolia x soulangeana, maar meestal ‘Tulpenboom’ wordt genoemd. De Beverboom verspreidt een anijs-achtige geur en bloeit in April-Mei met mooie roze-witte, opstaande bloemen die op lelies en tulpen lijken. De grote, fruitig-geurende bloemen van Magnolia salicifolia zijn lelieblank, met een groengeel hart.

De smaak is fris: citroen-achtig, met ook een beetje zoet, als ananas. De losse bloembladen zijn ook zeer geschikt om te ‘suikeren’, ze krijgen dan een krokant jasje. Gesuikerde bloembladen passen bij talloze desserts, toetjes, taarten, crèmes en puddingen. Er kan ook een fris-smakende èn rustgevende Magnolia-thee van worden getrokken. In de Magnolia-bloemen (maar vooral in schors) bevinden zich twee specifieke stoffen: magnoliol en honokiol, die een kalmerende werking hebben bij angst en stress en genezend bij griep. Daarnaast stimuleren deze stoffen mogelijk een goede werking van de hersenen.