Dagboek herborist 2008

Dit dagboekjaar is nog onder constructie, zoals websites dat zo lelijk kunnen zeggen. Nu ja, alles de hele wereld, mijn eigen leven is nog steeds onder constructie.

14 januari Verplanten of Ver-planten

Goede voornemens! Hoe werkt dat? Nu weer voornemens om het dagboek 2008 keurig en regelmatig bij te houden. Maar ondertussen is het wel al 14 januari. Tijd om er aan te beginnen dus. En vandaag is er een goeie plantenreden om dat ook te doen. Namelijk het overplanten van een 7 jaar oude vriend Atropa belladonna of de Wolfskers. Ik wil verhuizen en dus moeten er natuurlijk een aantal planten mee op reis. En net zoals men oudere mensen niet gemakkelijk kan verplanten, zijn ook oude planten daar niet op verzot. Met de platte riek steek ik de stevige wortel langs alle kanten voorzichtig los, toch hoor ik hem vervelend kraken. De grote wortel is minder taai dan ik gedacht had, hij komt makkelijk uit de grond vooral omdat verschillende zijwortels snel afgebroken zijn. Hopelijk overleeft hij en ik deze verhuis. Andere planten die vandaag naar hun voorlopig verblijf in Schriek verhuizen zijn de wortelstokken van een doorlevende Boekweit, de wortelknollen van Poire de terre, een Balsempopuliertje en een bende jonge en oudere Heelkruiden (Sanicula europaea).

15 januari Dr Lecompte dood

Dr Lecompte, de man die duizend jaar wou worden, is pas overleden, maar wel op 72 jarige leeftijd. Niet hard genoeg geloofd in een duizendjarig rijk, zeggen sommigen, die ook geloven dat ze zo oud kunnen worden. Teveel of te weinig vitamines genomen, beweren anderen, voor- of tegenstanders van een gezond orthomoleculair leven. Maar, we zullen doorgaan, we blijven doorgaan!

Literatuur voor een langer leven. Bestaat dat? Een slordige poging uit mijn eigen bibliotheek:

    • Een leven lang jong. Jean Carper.

    • Ik ben nooit moe. Prof. Bouts

    • De kunst van het ouder worden. Herman Hesse

    • De toekomst van het ouder worden. Herman LeCompte zelf (samen met prof. C. Northcote Parkinson).

Allemaal boeken van mensen die al dood zijn zeker. Alhoewel Jean Carper leeft nog, geloof ik.

16 januari lesverlangend

Terug les geven bij de herboristen opleiding. Wat zou mij het meest gezond maken? Over kruiden praten of kruiden gebruiken, vraag ik me af. Het ene hoeft mogelijk niet voor het andere onder te doen. Ergens enthousiast mee bezig zijn, is in elk geval levensverlangend en zeer waarschijnlijk ook levensverlengend.

Vandaag over slijmstofplanten praten, klinkt niet echt appetijtelijk maar is het wel. Ons prototype van een slijmstofplant de Heemst besproken. Hoe is het mogelijk dat een mens een hele avond over een plantje kan praten en nog merkwaardiger; dat een bende mensen de hele avond blijven luisteren.

Lees verder https://sites.google.com/site/kruidigwandelen/dagboek-van-een-herborist/dagboek-herborist-2008