Vlierbessensiroop

Voor ongeveer een liter vliersiroop, pluk je een stuk of 4 à 5 trossen die liefst zo rijp mogelijk zijn. Kies mooie donkere trossen, met zo weinig mogelijk licht gekleurde besjes ertussen. Op vlierstruiken en in vliertrossen huizen vaak allerhande insecten. Spoel daarom eerst de trossen in hun geheel, het eenvoudigst is om ze bijvoorbeeld in een gootsteen vol met water te leggen totdat ze volledig onder water zitten. Sop de trossen enige keren heen en weer in het water en haal ze er dan weer uit

Een trucje om onrijpe bessen eruit te halen, is ze eerst van de steeltjes te halen, en dan pas te spoelen, onrijpe besjes zijn lichter dan water en komen bovendrijven, de rijpe zakken naar de bodem. Neem een groot afsluitbaar recipiënt en verzamel hierin alle rijpe bessen. Je kan ze gemakkelijk van de trossen afritsen met behulp van een vork. Verwijder hierbij alle rotte en onrijpe bessen en zorg er voor dat ook de groene steeltjes verwijderd zijn. De steeltjes zijn bitter van smaak en kunnen ook wat blauwzuur bevatten.

Vliersiroop maken

Giet nu rode wijn in het recipiënt totdat de bessen onder staan. Experimenteer wat met de soort wijn om de smaak aan te passen als je tenminste de siroop ook als een limonadedrank zou willen gebruiken. Plet met een vork of lepel zoveel mogelijk besjes in de wijn, totdat de pitjes komen bovendrijven. Dit maakt het contact tussen de besjes en de wijn beter. Sluit het recipiënt af, en laat het 1 à 2 dagen staan.

Als het mengsel 1 à 2 dagen "gerijpt" heeft, filter het dan rechtstreeks in een steelpan. Voeg nu aan het bekomen wijn-sap-mengel de helft van dit volume aan suiker toe. Ik heb biologische ruwe rietsuiker gebruikt, maar gewone witte suiker werkt even goed. Een nauwkeurigere verhouding tussen suiker en vloeistof (wijn) krijg je door aan 1 liter wijn 200 gr verse bessen toe te voegen. Andere verhoudingen zijn natuurlijk ook mogelijk. Kook het suiker-sap-wijn mengsel op gedurende ongeveer 10 minuten. Meestal komt er wat schuim op drijven, dit kan je eraf scheppen. Na 10 minuten is de vliersiroop klaar. Giet de siroop heet in verschillende kleine, hittebestendige flesjes (200cc) en sluit deze goed af. De vliersiroop blijft enkele maanden goed. Je kan hem voor alle zekerheid in de koelkast bewaren.

Varianten kun je maken door het toevoegen van enkele specerijen, vooral dan kaneel en kruidnagel, niet alleen krijg je dan een andere (betere) smaak maar ook een aanvullende geneeskrachtige werking.