Rubus idaeus / Framboos

De onderstaande tekst komt uit het boekje van Heer-Oom 'Geneeskundige planten'. Een bijna naïeve, aandoenlijke tekst die ik hier vooral als documentatie publiceer. Dat betekent ook dat we deze tekst uit 1957 moeten relativeren en in zijn tijd moeten bekijken.

FRAMBOISIER ET RONCES-A-MURES / RUBUS IDAEUS ET RUBUS FRUTICOSUS

De framboos is de volle nicht van de braambes, d.w.z. in het plantenrijk zijn ze van dezelfde familie. De eerste wordt in de hoven gekweekt en ten zeerste gewaar­deerd, terwijl de tweede in het wilde groeit en als onkruid aan­gezien wordt. Ze wordt dan ook vaak onmeedogend uitgeroeid.

Op geneeskundig gebied hebben de braam- en de framboze-struik dezelfde eigenschappen, met dit verschil nochtans dat de eerste nog gezonder is dan de tweede. Al het goed dat we van de framboos zullen vertellen, mag dan ook, met nog meer recht, aan de braamstruik toegekend worden.

De bladeren van deze struik worden onder de « samentrek­kende middelen » gerekend. Wil men ze bewaren, dan moeten ze in mei of juni geoogst worden. Thee van deze bladeren (ongeveer 60 gram gedroogde voor 1 liter water) gebruikt men tegen ontste­king van de maag, maagzuur, buikloop en pijnlijke maandstonden : twee tassen per dag in een teug. Dezelfde thee dient ook voor gorgelingen in geval van ontsteking van de mond, van de keel en van het tandvlees (wankelende tanden), evenals voor het baden van wonden en zweren. Thee van verse bladeren komt ook van pas bij een bloedzuiverende lentekuur.

De bloemen (oogsttijd : mei-juni) zijn vooral warmte- en zweet-verwekkend en worden onder vorm van thee (zelfde hoeveelheid als hierboven) gebruikt tegen rheumatiek, jicht (flerecijn), koorts, roos en mazelen; ook nog als lauwe baden voor de ogen in geval van ontsteking van de oogschelen of van het oogbindvlies.

De vruchten zijn algemeen bekend als zeer verfrissend en heel voedzaam; ze mogen door iedereen gebruikt worden, maar met mate want ze zijn samentrekkend en verstoppend. Evenals de aardbeziën zijn ze aan te bevelen aan wie lijdt aan rheumatiek, jicht en graveel.

Moesten uw kinderen bij toeval wat te veel pruimen, vijgen of sinaasappels gegeten en daardoor buikloop opgedaan hebben, doe hen dan een twintigtal frambozen of braambessen eten, ofwel een goede wijnromer frambozensiroop drinken om de afgang te stillen... maar geen oranjewater of limonade, want dit zou de kwaal nog erger maken.