Luteoline

Luteolin is a common flavonoid abundantly present in several plant products, including broccoli, pepper, thyme, and celery. Studies have shown that luteolin possesses beneficial neuroprotective effects both in vitro and in vivo. It also has antioxidant and immunomodulatory properties.

Animal and Clinical Studies

Hendriks and colleagues administered luteolin (50 mg/kg/day) to rats with EAE. They reported that both oral and intraperitoneal administration of luteolin suppressed behavioral deficits, prevented relapse, and reduced inflammation and axonal damage.77 Furthermore, it was recently reported that exposure to a special mixture of palmitoylethanolamide/luteolin promoted the maturation of oligodendrocyte precursor cells that make myelin sheet around neurons.78 Conversely, Verbeek et al. reported that oral administration of luteolin (10 mg/day) delayed the recovery of behavioral deficits rather than reducing disease severity.

Some clinical trials show the effectiveness of luteolin on autism, diabetes mellitus type 2, and some kinds of cancers. However, there are no clinical trials on patients with MS.

Recently, the effects of the flavone luteolin on human cultured keratinocytes were investigated (Weng et al., 2014). Authors showed that TNF, at the concentration of 50 ng/mL, produced significant production of IL-6, IL-8 and VEGF from primary keratinocytes and human HaCaT cells. Luteolin pretreatment (at concentrations of 10–100 µM) inhibited in a concentration-dependent manner both mRNA expression and release of all mediators.

Luteolin reduced also the TNF-induced mRNA expression of RELA gene that encoding the NF-κB subunit NF-κB p65. The gene expression of RELA is increased in human psoriatic skin. Moreover, the flavone decreased TNF-induced phosphorylation, DNA binding and nuclear translocation of NF-κB. A previous work demonstrated the ability of luteolin to decrease TNF-triggered phosphorylation, nuclear translocation and DNA-binding activity of NF-κB (Zbytek et al., 2003). Of interest is the inhibition of IL-6 gene expression and secretion by luteolin, since IL-6 is a requisite to drive maturation of Th17 cells, also involved in the pathogenesis of psoriasis and the significant decrease of HaCaT, but not normal keratinocyte proliferation. The flavone is lipid-soluble. This characteristic may be useful for the development of topical formulations that easily penetrate the skin.

Luteoline (3’,4’,5,7-tetrahydroxyflavone)

Luteoline (3’,4’,5,7-tetrahydroxyflavone) maakt deel uit van de groep flavonoïdes. Flavonoïdes zijn kleurstoffen die uit meer dan vierduizend verschillende stoffen kunnen bestaan, en die planten een ivoorkleurige tot felgele kleur geven. De stof behoort tot de subgroep van flavonen, die van nature voorkomen in artisjok, peterselie, tijm, selderij en in propolis. Planten die rijk zijn aan luteoline worden in de traditionele Chinese geneeskunst gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, ontstekingen en kanker. Het natuurlijke voedingssupplement met luteoline is onderwerp geweest van meer dan tweeduizend onderzoeken. In deze onderzoeken werden de vele gunstige effecten aangetoond voor de hersenen en de levensverwachting, en kwamen de kankerbestrijdende eigenschappen aan het licht.

Luteoline bestrijdt de veroudering van de mitochondriën

We weten al enige tijd dat het afnemende rendement van de mitochondriën (de energiecentrales in onze cellen) een verhoogde aanmaak van vrije radicalen tot gevolg heeft. Dit fenomeen is dan ook van grote invloed op de veroudering van het lichaam. In sommige rapporten wordt geopperd dat luteoline de veroudering van de mitochondriën zou kunnen tegengaan omdat het over het vermogen beschikt om de aanmaak van antioxidanten in de cellen te activeren. Het zou om die reden ook wel het 'antiverouderingsmolecuul' genoemd kunnen worden.

Een krachtige antioxidant

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat luteoline twee keer zo effectief is als vitamine C, vitamine E en zeven andere flavonoïdes als het gaat om de bestrijding van schade aan het DNA door oxidatie (Test van Trolox). De natuurlijke stof is namelijk in staat om schade aan het cel-DNA te voorkomen, waardoor dit DNA onaangetast blijft.

Daar komt bij dat de enzymatische en genetische activiteiten in het lichaam afhankelijk zijn van de constante re-methylering van DNA, een proces waardoor de mens beschermd wordt tegen allerlei degeneratieve aandoeningen. Luteoline blijkt dit methyleringsproces te ondersteunen. Het voorkomt daarmee DNA-mutaties die schadelijk zijn voor onze cellen, en die mogelijk de oorzaak zijn voor het ontstaan van kanker.

Ondersteunt cognitieve functies

Op dit moment is vastgesteld dat bepaalde neurologische functies, zoals het geheugen, de cognitie en de motorische functie beïnvloed, of beter gezegd, verstoord worden door stoffen die men cytokines noemt. Het gaat dan om het type interleukine 6 (IL-6), een stof die ontstekingen in gezonde cellen veroorzaakt, waardoor de cel niet meer optimaal kan functioneren.

Er is aangetoond in onderzoeken dat luteoline het vermogen heeft het overschot aan ontstekingsopwekkende cytokines te elimineren in de hersenen, bijvoorbeeld interleukine 6 en interleukine 1b. Luteoline werkt hierbij in op de microgliale cellen, waardoor de cognitieve functies behouden blijven (met name het geheugen en leervermogen).

Daar komt bij dat luteoline het gehalte aan amyloïde eiwitten verlaagt door de mitochondriën te beschermen tegen de aanvallen van vrije radicalen.

Kankerbestrijdende eigenschappen

Wanneer de voeding van muizen aangevuld wordt met luteoline, dan daalt het aantal fibrosarcomen met 40%. Onderzoekers hebben verklaard dat deze stof waarschijnlijk inwerkt op de initiatiefase en de promotiefase van kanker. Ook zou luteoline het ontgiftingsproces van het lichaam verbeteren. Van alle onderzochte stoffen bleek dat luteoline de meest actieve bestrijder van de proliferatie was.

In andere onderzoeken hebben de wetenschappers ontdekt dat een behandeling vooraf met luteoline de cellen van een aantal menselijke kankercellen, waaronder die van dikke darmkanker en baarmoederhalskanker, gevoeliger maakt voor de door TNF-alfa geïnduceerde celdood.

Onlangs konden de kankerbestrijdende eigenschappen van luteoline in verband worden gebracht met de inductie van de apoptose en de remming van de celproliferatie, de angiogenese en de metastases. Luteoline maakt kankercellen gevoeliger voor cytotoxiciteit die geïnduceerd wordt door de onderdrukking van de overlevingswegen van de cel (PI3K, NF-kB), en door de stimulering van de apoptoseroutes, inclusief de routes van de kankersuppressor p53. De observaties lijken aan te tonen dat luteoline een belangrijk wapen zou kunnen zijn bij de bestrijding van verschillende kankersoorten. Daarnaast melden recente epidemiologische studies eveneens dat de stof mogelijk preventief werkt tegen kanker.

Tegen ontstekingen, astma en allergie

Net als quercetine en rutine kan luteoline de ontstekingsreactie onderdrukken die ontstaat door allergenen doordat het de lipo-oxygenase remt. Het zou in de toekomst zelfs kunnen bijdragen aan een nieuw type ontstekingsremmende en allergiebestrijdende medicijnen, aangezien het de aanmaak van histamine door de mastocyten, evenals de vorming van ontstekingsstoffen krachtig remt.

In andere in vitrostudies werd eveneens aangetoond dat bepaalde flavonoïdes uit artisjokblad, en dan met name luteoline, oxidatie van LDL-cholesterol kunnen voorkomen en daarmee het risico op het ontstaan van atherosclerose kunnen verkleinen.

Deze natuurlijke stof is geheel vrij van toxiciteit. De ideale werkzame dosering die zorgt voor een optimale werking is vastgesteld op 100 mg per dag. Het supplement dient ingenomen te worden tijdens een hoofdmaaltijd die andere flavonoïdes bevat, omdat dit de werking van luteoline bevordert.