Condurango

CONDURANGO CORTEX. Bast van een Marsdeniasoort, welke als werkzame bestanddelen o.a. een mengsel van glucosiden bevat, die men conduranginen heeft genoemd en die ten dele in water oplosbaar zijn, ten dele niet in water, maar wel in een oplossing der andere glucosiden oplossen. De in water oplosbare glucosiden zijn minder oplosbaar in kokend dan in koud water ; vandaar dat een afkooksel van Condurangobast koud moet worden gecoleerd.

Gebruik: Condurango-preparaten geven zonder nadelige gevolgen, bij talloze vormen van maagpijn zeer merkbare verlichting.

Decoct. 15 : 150, drie maal per dag 1 eetl. ; bederft spoedig in de warmte;

Vinum drie maal per dag 1 paplepel; Extractum liquidum drie maal per dag 10-20 druppels.

Gonolobus condurango (synoniem: Marsdenia condurango) is algemeen bekend als Cundurango of Condurango. Het is een plant die op de hellingen van de Andes, Zuid-Amerika (Ecuador, Peru en Colombia) op grote hoogten van 2000-3000 m voorkomt.

Ze wordt ongeveer 9 m hoog en produceert fluweelachtige hartvormige bladeren en kleine trechtervormige groenachtige bruine bloemen. Condurango verdiend zijn lokale naam, adelaarswijnstok aan de grote condors die vaak deze stevige wijnstok als zitstokken gebruiken.

Het deel van condurango dat wordt gebruikt zijn de droge schors van de takken en van de boomstam. Condurango bevat glycosiden en steroïden, onder meer condurangine: een giftige gele glucoside, aesculitine en coffeïne.

Condurango wordt gebruikt voor spijsverteringsproblemen. Het verhoogt de secretie van spijsverteringssappen. Condurango wordt ook gebruikt als bloedstelpend middel. Men dacht vroeger ook dat de plant een werking tegen kanker had, maar dit bleek niet waar te zijn. Van condurangobast kan een thee en een geneeskrachtige wijn van worden gemaakt. Dit kan door 50 tot 100 gram van condurango aan een liter wijn toe te voegen. Condurango wordt ook gebruikt als bitterstof in dranken. Verder vertoont condurango anti-inflammatoire en antioxiderende eigenschappen in dierstudies. In reageerbuisstudies, bleek het hoogst actief te zijn tegen de mycobacterie die tuberculose veroorzaakt. Personen met een latexallergie kunnen allergische reacties vertonen bij inwendig gebruik van condurangobereidingen, omdat de schors rubber bevat.