Cetylalcohol

Cetylalcohol is een vetalcohol. Vetalcoholen worden meestal uit natuurlijke vetten bereid. Chemische gezien is het 1-Hexadecanol, een alkanol met 16 koolstofatomen. Bij kamertemperatuur heeft zuiver 1-hexadecanol een wasachtig of geschubd uiterlijk.

De gebruiksnaam cetylalcohol verwijst naar potvisolie waaruit het product voor het eerst werd geïsoleerd. In 1817 werd het ontdekt door de Franse scheikundige Chevreul wanneer hij walschot, een wasachtige substantie die uit potvisolie bereidt werd, mengde met kaliumhydroxide Kleine hoeveelheden hexadecanol bleven achter na verhitting.

Functie

Het is een emoliënt, een crème met een beetje cetylalcohol zal prettiger op de huid voelen.

Ook is cetylalcohol een emulgator. De emulgerende werking is echter vrij klein, meestal wordt cetylalcohol gebruikt als co-emulgator naast een andere emulgator.

Daarnaast wordt cetylalcohol gebruikt om de consistentie van crèmes te veranderen, een kleine hoeveelheid cetylalcohol maakt de crème een stuk steviger.

Fysische eigenschappen

Vaste stof bij kamertemperatuur, kleurloos, smeltpunt 49 graden C, het is niet oplosbaar in water en wordt bij crèmes dus aan het vet toegevoegd. Men gebruikt nooit meer dan 2% cetylalcohol in een creme.