Lijsterbesgelei

Voor ruim 4 potten:

- 1,8 kg tuilen met lijsterbessen

- biologisch appelsap

- 1,2 kg kristalsuiker

Bereiding

Was de bessen, ris ze van de tuilen af en kook ze samen met 2 dl water in een pan met goed sluitend deksel gedurende 20-25 minuten op vrij laag vuur. Plet de gare bessen met een groentestamper in de pan. Doe bessenpulp met aanhangend vocht over in een stuk vochtig kaasdoek, bind het dicht en laat de bessenpulp 12-24 uur boven een ruime kom hangend uitlekken zonder te wringen.

Er zal circa 6 dl glashelder sap worden verkregen. Voeg daar een gelijke hoeveelheid biologisch appelsap aan toe. Of maak zelf appelsap door 1 kg in stukken gesneden ongeschilde zure appels (valappels) gaar te koken in 1 liter water en appels en kookvocht uit te laten lekken in een bolzeef bekleed met vochtig kaasdoek.

Breng al roerend de suiker samen met het 1,2 liter sapmengsel in een ruime pan aan de kook en laat dit op niet te hoog vuur 20 minuten inkoken onder regelmatig afschuimen; met zelfgemaakt appelsap, dat zeer veel pectine bevat, hoeft het sapmengsel na het afschuimen slechts 5 minuten op hoog vuur in te koken.

Giet de hete gelei in schone potten, sluit ze af en zet ze 10 minuten op hun kop alvorens ze weer rechtop te zetten. De gelei moet na volledige afkoeling niet té stijf zijn.

Wie de lijsterbessen in de doek na het uitlekken alsnog uitwringt, verkrijgt nog 3 1/2 dl sap, dat minder helder is maar bruikbaar voor een 2e lichting gelei.