Shrubs

Een shrub is een homemade drank op basis van azijn, suiker en fruit, wat gemixt wordt met (bruis)water. De basis wordt gemaakt door fruit met suiker, azijn en andere smaakmakers (zoals kruiden) te mixen en dit te laten trekken in de koelkast.

Je kunt vervolgens alcohol toevoegen, maar het hoeft niet. Shrubs zijn ook smakelijk als non-alcoholische cocktail.

ZO MAAK JE ZELF EEN SHRUB

Neem als basis een lekkere azijn, bijvoorbeeld appelciderazijn. Meng deze met (heel veel!) suiker en je favoriete fruit en smaakmakers in een grote fles of pot die je af kunt sluiten. Hou ongeveer evenveel suiker aan als azijn (ja, dat is veel).

Een lekkere combinatie is bijvoorbeeld met frambozen, chilipepers en limoen. Of stukjes lychee, plakjes gember en citroen. Of aardbeien, zwarte peper en vanille.

Zet de fles goed afgesloten in de koelkast en laat‘m daar staan, minstens een paar nachten (tot een paar weken). Hoe langer je wacht, hoe intenser de smaken worden. Af en toe even omschudden.

Zeef deze ‘siroop’ daarna en meng 1 deel met 3 delen (bruis)water.

EN DE ALCOHOL?

Als je alcohol wil toevoegen, kun je dit het beste pas aan het glas doen (samen met het bruiswater). Rum, tequila of gin is een heel goede toevoeging, maar cognac kan bijvoorbeeld ook.