De Kruidhof

http://www.dekruidhof.nl/

Wandel door De Kruidhof en geniet van de 17 thematuinen, elk met hun eigen unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er ruim 2.000 plantensoorten op ruim 3,5 ha. De tuinen zijn gevarieerd en kennen zowel recreatieve, educatieve als informatieve elementen.

De Kruidhof bestaat 80 jaar: "Laat 1000 bloemen bloeien!"

Schoolstraat 29B - 9285 NE Buitenpost - T: 0511 - 541253

Openingstijden / tarieven

Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur

Zondag 12.00-17.00 uur

Maandag gesloten

Paas- en Pinkstermaandag: 10.00-17.00 uur

Volwassenen

€ 4,50

Kinderen 0-4 jaar gratis

Kinderen 5-12 jaar € 2,00

65+ / groepen > 15 personen € 3,25

Rondleiding op aanvraag

Museumkaart gratis

De Kruidhof vervult een belangrijke rol als kweekplaats voor kruiden die de Rijksuniversiteit onderzoekt. "Wij weten hoe we moeten analyseren, maar niet hoe we moeten kweken", zegt professor Oliver Kayser. Daarom is hij blij met de samenwerking met De Kruidhof.

Een actueel voorbeeld daarvan is het fluitenkruidproject.

Fluitenkruid als medicijn

Uit tal van Noord-Europese landen is zaad van verschilende soorten fluitenkruid geïmporteerd. Bij De Kruidhof kweken ze het op, totdat er een fraai proeftuintje ontstaat. De farmaceuten van de RuG gaan vervolgens op zoek naar de soort met het hoogste gehalte van een stofje (podophyllotoxine) dat werkzaam is tegen verschillende soorten kanker. Met enige genetische modificatie is er een goed productiegewas van te maken, verwacht Kayser.

Dat is ook hard nodig, want de stof die in de huidige geneesmiddelen wordt gebruikt, is afkomstig van een plantje in de Himalaya. Door de enorme vraag is er een ware run op de plant ontstaan, waardoor hij met uitsterven wordt bedreigd. Een alternatief is hard nodig en het alledaagse fluitenkruid zou dat wel eens kunnen bieden.

Valt die stof niet synthetisch te maken? Jawel, maar dat is heel duur. Het is veel voordeliger om er planten voor te nemen.

Pelargonium

Zo heeft De Kruidhof ten behoeve van het farmaceutisch onderzoek ook een veldje pelargonium (een soort geranium) staan. In het Groninger laboratorium winnen ze uit de wortels ervan een stof die werkzaam is tegen bronchitis bij kinderen.

Artemisia

Een bijzonder verhaal is dat van de artemisia (bijvoet), een plant die helpt tegen malaria. Een probleem is dat de artemisine er zelf voor zorgt dat ze snel wordt afgebroken in het lichaam. Daarom zoekt professor Kayser nu naar een bijgewas dat het afbraakproces tegengaat. Zo'n werking heeft grapefruit bijvoorbeeld.

De Kruidhof is blij met de universitaire belangstelling. Meer dan zeventig jaar geleden begon De Kruidhof als een kweekplaats voor geneeskrachtige kruiden van de Groninger professor Van Os. Nu groeien er 1500 verschillende geneeskrachtige kruiden in onze tuin.