Wasmiddel vloeibaar

- 50 gram Sunlight zeep;

- 50 gram huishoudsoda (Driehoek);

- 0,5 liter water.

Sunlight zeep raspen en in een halve liter water al roerende aan de kook brengen. Als de zeep is opgelost, voeg je de soda bij. Heel eventjes roeren, zodat de soda ook oplost en goed gemengd is.

Pan van het vuur nemen en aan dit mengsel 2 liter warm water toevoegen. Weer even goed doorroeren en een nacht laten staan.

Ik klop het de volgende dag nog één keer goed door en doe het dan in flacons of emmers ...

Geschikt voor alle soorten wasgoed, van wit tot bont, van fijn tot wolwas. Bij de witte was kun je nog een half kopje baking soda* toevoegen als wasversterker. Je was wordt kraakschoon en zacht voor een bedrag van circa € 0,20 - € 0,25 voor 2,5 liter wasmiddel!

*Bakpoeder is gewoonlijk een mengsel van gelijke hoeveelheden zuiveringszout met citroen- of wijnsteenzuur. Als het toegevoegd wordt aan tarwebloem, krijgt je zelfrijzend bakmeel.

Baksoda of Bakingsoda is zuivere sodium bi-carbonaat, oftewel: zuiveringszout, of dubbelkoolzure soda. Zuiveringszout is in de toko te koop onder de naam Baking Soda.

Saponinenhoudende planten zijn te proberen: zeepkruid, paardenkastanje......gebruik ik zelf af en toe voor kleine, niet te vuile t-shirts en dergelijke.