Tandpoeder / Tandpasta

Tandpasta maken vlgs De Hekserij

Een set om tandpasta te maken. Als activiteit in de klas kan je er een lesuur mee vullen, afhankelijk van organisatie en voorbereiding moet u rekenen op 30-60 minuten. Tandpasta maken is ook een leuke activiteit op open dagen, mits goed georganiseerd kan de pasta binnen 10 minuten gemaakt zijn, het gebruikte bindmiddel (xanthaan) dikt de pasta snel in.

De set bevat alle grondstoffen, verpakkingen (tubes) en materialen om te mengen, zoals bekers, pipetten en lepels. Daarnaast een werkblad voor leerling en docent. We leveren deze set voor een groepen van 12, 35 of 100 personen met de volgende inhoud:

Wat verder nog nodig is is leidingwater en een tang om de tubes te sluiten. Onze tubesluittang is daar ideaal voor, maar zo'n investering loont alleen als u regelmatig tandpasta maakt. Sluiten kan (met wat meer moeite en minder mooi resultaat) ook met een gewone tang met een lange, platte bek, bijvoorbeeld een radiotang. Maak deze wel schoon voor gebruik.

De tandpasta bevat geen conserveermiddel. Door de hoge concentratie polyolen (glycerine en sorbitol) is bederf door bacteriën vrijwel onmogelijk en zal schimmel er in elk geval veel moeite mee hebben. Wilt u het risico op bederf kleiner maken dan zou u een kleine hoeveelheid methylparabeen aan de tandpasta kunnen toevoegen: 0,1 gram methylparabeen per tube is meestal voldoende voor een langere houdbaarheid.

Wilt u keuze geven uit verschillende smaken: EO Wintergreen, EO Steranijs en EO Pepermunt zijn geschikte alternatieven voor EO Akkermunt.

Recept tandpasta

-4 parts bentonite clay

-1 part baking soda

-1/2 part myrrh gum powder

-1/2 part ground cloves

-1/2 part ground stevia

-essential oils of cloves and cinnamon

1. Add all ingredients to a mason jar. Tightly close the lid and shake jar until well combined.

2. To use, apply a small amount of tooth powder to your tooth brush with a spoon and brush as you normally would.

-This tooth powder is good enough to eat!

-Myrrh gum powder contains highly antiseptic properties and is excellent for overall oral health.

-For a minty variation substitute peppermint leaf powder for the ground cloves and peppermint essential oils for the essential oils of cloves and cinnamon.

Tandpasta

3 eetlepels natriumbicarbonaat (zuiveringszout / baking soda) kan ook minder

3 eetlepels witte klei

3 eetlepels sterk aftreksel van salie, rode zonnehoed, myrrhe (eo) of andere kruiden naar keuze

glycerine toevoegen, tot je de juiste consistentie hebt voor een tandpasta.

etherische olie van pepermunt

nota: kan ook zonder natriumbicarbonaat, kan mogelijk door veel gebruik tandglazuur aantasten?

Nog een recept voor tandpasta (verhoudingen zelf aanpassen)

  • 6 tl Kokosolie: Heeft een antibacteriële werking. Bovendien lost het vetoplosbaar vuil op.

  • 3 tl Baking soda (sodium bicarbonaat): werkt als mild schuurmiddel en bleekmiddel. Doodt ook bacteriën. Het wordt gebruikt als mondwater

  • 3 tl arrowroot poeder: gemalen pijlwortel en werkt als natuurlijk verdikkingsmiddel. Ook zou arrowroot het tandvlees minder gevoelig moeten maken.

  • 2 tl waterstofperoxide 3%: werkt ook antibacterieel en als bleekmiddel.

  • 1 tl Stevia poeder: natuurlijke zoetstof voor de smaak.

  • 1 tl pepermunt olie: Pepermunt voor de smaak, frisse adem en heeft antibacteriële eigenschappen.

  • mespuntje Keltisch zeezout, bevat zeer veel mineralen en spoorelementen, die goed zijn voor je gebit.

Benodigdheden

1 glazen potje om de pasta in te bewaren en om je tandenborstel in te dopen

mengkom/garde of keukenmachine

Meng alle ingrediënten (met de hand of een keukenmachine) en schenk uit in een glazen potje. Het kan helpen als je eerste de droge ingrediënten mengt met de waterstofperoxide en de pepermunt olie en daarna vloeibare kokosolie toevoegt. Kokosolie is al vloeibaar bij 25 graden dus je hoeft het maar heel eventjes verhitten in een pan. Schenk het mengsel in een afsluitbaar potje. De tandpasta lijkt op eerste gezicht iets te dun, maar zodra het weer onder de 25 graden komt, is de textuur goed! Mocht je nog niet tevreden zijn met de textuur dan kan je de hoeveelheid arrowrootpoeder veranderen.