Circaea / Heksenkruid

Ethnobotany of the Forest Potawatomi - H.H.Smith

Lesser Enchanters Nightshade (Circaea alpina L.) The Forest Potawatomi considered this plant adventive to their territory and have no name or use for it to our knowedge. Among the whites,190 the whole plant has been considered of value in dispelling or resolving tumors and healing fresh cuts or wounds.

Groot heksenkruid

Circaea lutetiana01.jpg

Taxonomische indeling

Rijk: Plantae (Planten)

Stam: Embryophyta (Landplanten)

Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)

Clade: Bedektzadigen

Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen

Clade: Rosiden

Orde: Myrtales

Familie: Onagraceae (Teunisbloemfamilie)

Geslacht: Circaea (Heksenkruid)

Soort: Circaea lutetiana L. (1753)

Groot heksenkruid (Circaea lutetiana) is een vaste plant uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae). 's Winters sterven de bovengrondse delen af. De geslachtsnaam is afkomstig van de tovenares Circe uit de Griekse mythologie en de soortaanduiding is afgeleid van Lutetia, de Latijnse naam voor Parijs. Parijs stond ooit bekend als heksenstad.

De soort komt in Europa tot in Zuid-Scandinavië voor, in berggebieden van West- en Midden-Azië en sporadisch in het Atlasgebergte.

De plant kan 20-70 cm hoog worden en vormt kruipende wortelstokken, waardoor de plant op bepaalde plaatsen als een onkruid wordt gezien. De plant bloeit van juni tot in september met witte of roze bloemtrosjes. De kleine bloemen bestaan uit twee kelkbladen, twee kroonbladen, twee meeldraden en twee vruchtbladen. Op de vruchtjes zitten gekromde borsteltjes en blijven daardoor gemakkelijk in de vacht van een dier hangen. In de vruchtjes zitten een of twee zaadjes. Duizend zaadjes wegen 1,6 g.