Brandnetel'bier'

BRANDNETELDRANK

Nodig:

1 of 2 grote pannen en/of container ( bijvoorbeeld 2de hands zuurkoolvat van minimaal 15 liter)

30 beugelflesjes van ½ liter

( schaar, handschoenen, schuimspaan, 2 grote neteldoeken of keukendoeken of oud ( wel gewassen vitrage), zeef, trechter en veel zin)

En

12 liter water

5 mandjes vol brandnetel stengels met blad ( zo’n ruim honderd stuks of meer). Er mag gerust wat zevenblad of dovenetel door gemengd zitten.

1 ½ kilo tot 2 kilo rietsuiker

50 gram citroenzuur of wijnsteenzuur ( of het helft aan appelzuur)

2 zakjes droge gist of zakje wijn- of biergist

(eventueel wijngistzout)

( eventueel 1 onbehandelde citroen in schijfjes)

( eventueel 1 kopje koude zwarte thee – voor looizuur en zo)

Ik pluk eerst natuurlijk het liefst in de morgen mijn mandjes vol met brandnetel uitlopers ( mogen best 30 cm. zijn). Spoel de brandnetel even onder stromend water. Kook dan de bladeren in twee grote pannen met samen ruim 12 liter water gedurende zeker een kwartier. Voeg dan aan het kookwater 1 1/2 tot 2 kilo suiker toe en roer dit tot het opgelost is. In Ierland voegt men er dan 50 gram wijnsteenzuur bij , als ik dat niet kon krijgen of had, heb ik ook wel 50 gram citroenzuur gebruikt en in alle gevallen gist. Je moet het zure poeder en de gist pas toevoegen als het vocht lauw aanvoelt. Dua laat het eerst rustig afkoelen. Dek de pannen af of giet het in een gistingsvat en laat zeker een hele dag ( dus 24 uur) op een niet te koele plek, maar zeker niet in de zon afgedekt met een doek staan. Laat het vervolgens zeker 4 dagen op een wat koelere plek verdere fermenteren. Schep met een schuim-spaan wel het schuim er regelmatig af en roer natuurlijk soms de pannen goed door. Wel steeds weer afdekken. Dan de vloeistof bottelen in flessen, met een kurk en dan vastgebonden koel in je kelder of zo in het donker wegzetten.( ik gebruik meestal oude (beugel-)bierflessen en/of kroonkurken)

Niet te lang bewaren Een week of vier later is het nog lekker, maar vaak drink ik er al veel eerder van. Het is in feite een drankje dat in een week klaar kan zijn. In een groot glas met ijs en een blaadje watermunt smaakt het heerlijk.