Leven met kruiden.
Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'
Herboristen Opleiding Dodonaeus
37 jaar herboristenopleiding: éénjarige, twee- of driejarige opleiding. De allereerste opleiding in Vlaanderen. We starten het laatste weekend van oktober 26 en 27 oktober 2024 met een nieuwe opleiding.
Programma deel 1. Kruidenleer
Eerste deel (eerste jaar): basisopleiding herborist.
5 weekends van 2 dagen, we bespreken de kruiden voor de verschillende orgaansystemen, spijsvertering, lever en gal, luchtwegen, hart en bloedvaten, zenuwstelsel........
info en opdrachten via mail,
een stageweek in Frankrijk (facultatief)
en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken).
lesdagen van 10 uur tot 17 uur.
Eerste weekend 26 en 27 oktober 2024. Afspraakplaats bij Margriet Kempeneers Wijmingenstraat 9 3040 Ottenburg
Tweede weekend 30 november en 1 december 2024 bij Herboristerie Helianthus Brembosstraat 40 1800 Vilvoorde
Derde weekend 1 maart en 2 maart 2025
Vierde weekend 3 mei en 4 mei 2025
Vijfde weekend 14 juni en 15 juni 2025
elk weekend op een andere plaats. Mogelijkheden Vilvoorde, Sinaai, Hastiere ...
Eerste weekend. Kruiden voor de spijsvertering. We bespreken o.a. kruidenmonografieën van Echte kamille, Venkel, bitterstofplanten zoals gele gentiaan, laxantia zoals lijnzaad en adstringentia zoals tormentil. Kruiden voor lever en galwegen zoals Mariadistel en Paardenbloem.
Tweede weekend. Kruiden voor de luchtwegen. We bespreken o.a. Echte tijm, Echte salie, slijmstofplanten zoals Kaasjeskruid en Heemst, immuunmodulerende planten zoals Vlier en Rode zonnehoed. Kruiden voor hart en bloedvaten zoals Meidoorn, Knoflook, Rozemarijn, planten voor het veneuze vaatstelsels zoals Paardenkastanje, Hamamelis .....
Derde weekend. Kruiden voor het zenuwstelsel. Zenuwversterkende planten zoals Sint-janskruid en Sedativa zoals Echte valeriaan, Hop en Citroenmelisse.... Kruiden voor nieren en urinewegen o.a. Echte guldenroede en andere diuretica .....
Vierde weekend. Kruiden voor het hormonale systeem. Planten zoals Vrouwenmantel, Monnikenpeper en Zilverkaars. Planten bij prostaatklachten zoals Pompoenpitten en Wilgenroosje.
Vijfde weekend. Planten voor de huid. Goudsbloem, Smeerwortel ..... Bloedzuiverende planten. Brandnetel.... en Adaptogene planten zoals ginsengsoorten, Rozenwortel .....
Deel 2. Buitendagen. Weten en eten uit de natuur.
Het tweede deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken, …..Het is het ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.
Deze buitendagen 10 lesdagen meestal in 5 weekends op verschillende plaatsen. We organiseren meer buitendagen waar je dan 10 dagen uit kunt kiezen.
Algemeen programma buitendagen
oktober, november: vooral wortels herkennen en verwerken, valeriaan, paardenbloem, engelwortel, teunisbloem…….verder wild fruit oogsten en verwerken, meidoorn, vlier, braam,gojibes, rozenbottel, duindoorn…
februari, maart: het eerste jonge groen oogsten, vooral voor gebruik in de voeding: vogelmuur, winterpostelein, kraailook, look zonder look, brandnetel, veldkers, wilde rucola, paardenbloem, weegbree, daslook, speenkruid, bereklauw
maart, april: dennentoppen, knoppen van bomen en struiken (es, eik), berkensap
april: bezoek aan kwekerij van wilde planten Ecoflora, Ortie-culture, Biosfeer.....
april, mei: scheuten van verschillende planten oogsten oa Japanse duizendknoop (confiture)
mei: blad en bloesem van meidoorn, paardenbloem (gelei), bedstro (maitrank), blad van veel basiskruiden oogsten zoals weegbree, paardenbloem, brandnetel…..
juni: blad van bomen: Ginkgo biloba, berk, lindebloesem, vlierbloesem
juli, augustus: veel bloeiende planten oogsten: echte guldenroede...
Wat we verder zullen zien en wanneer is afhankelijk van de natuur zelf. We verkennen verschillende biotopen, kalkflora in de Belgische Ardennen, kustflora, bosbiotopen, beekdalen, heide …… Mee te brengen: stevig schepje, kleine snoeischaar, mes, kleine papieren zakjes en plastic zakken, tas, notitieboekje, pen, flora, fototoestel, soms pannetje om te koken en te proeven.
Data buitendagen 2024 - 2025
9 en 10 november 2024: buitendagen 1 en 2. Wortels oogsten, zaden verzamelen .... vertrek ingang domaine du Bonsoy Blaimont 10 uur
21 en 22 december 2024: buitendagen 3 en 4. Winterprofiel planten, maretakrituelen ..... zaterdag vertrek aan Sint-Walburgakerk in Weris 10 uur
2 februari 2025: buitendag 5
29 en 30 maart : buitendag 6 en 7
Inschrijvingen / Kostprijs
Kosten voor de hele opleiding 450 euro 5 weekends en 10 buitendagen, papieren en digitaal cursusboek, digitale info over meer dan 100 gebruiksplanten, bereidingen.... Inschrijven door storten 100 euro op rekening BE09 0010 5818 8457 van Maurice Godefridi. Meer info en inschrijving via vlaamseherboristen@gmail.com
Kosten voor alleen de 10 buitendagen met digitaal cursusboek en digitale info 200 euro.
Kruidenvakantie / Kruidenstage
Kruidenstage en vakantie in de Franse Drôme
Al jaren organiseren we kruiden- en wandelvakanties in de Drôme-Diois en de Drôme Provençale. In deze streek gelegen tussen Verçors en Mont Ventoux liggen verspreid over het landschap vriendelijke gebergtes en wezenloos stille valleitjes, gorges en dorpjes. Schuchter vers groen vermengt zich in het voorjaar met de kruidige kracht van tijm en lavendel, schijnbaar chaotische natuur wordt afgewisseld met geordende cultuur van olijfboomgaarden en lavendelvelden. Hier hebben mens en natuur een evenwicht gevonden. Niet alleen mensen en planten voelen zich hier thuis, maar ook gemzen en gieren zijn er volop te bewonderen.
De streek is door zijn gunstige ligging het hele jaar door goed te bewandelen. Massif de Saou, Montagne d’Angèle, gelegen tussen 300 en 1600 meter, zijn de landschappen die we tijdens onze kruidenstage bewandelen. We gaan naargelang de belangstelling natuurlijk ook bedrijfjes bezoeken. Mensen, herboristen die kruiden telen en verwerken tot siropen, etherische olie en andere smakelijke, gezonde en decoratieve producten. Bij Bernard, Nathalie, Carole en anderen zijn we thuis en worden we op een persoonlijke manier ontvangen.
De zuiderse stadjes Nyons (met aromatuin en olijfmuseum) en Die (met kruidenverwerkende bedrijfjes en wijnkelders) zijn goed bereikbaar en kunnen eventueel bezocht worden. Ook de natuur hebben we ondertussen volop verkend, wat ons de gelegenheid gaf om bijzondere planten te ontdekken (Wolfskers, Pioenroos..) en nieuwe wandelroutes te introduceren. Tot 2019 verbleven we in het dorp Bellegarde en Diois in hotel Le Prasada, dat is helaas niet meer mogelijk. We spreken nu af in La Motte-Chalancon, daar zijn verschillende goede campings en een klein hotel.
Programma kruidenstage Drôme
We bezoeken Nyons met distilleerderij en aromatuin. We gaan naar het plateau met de gieren en zijn verschillende wilde lavendelsoorten (L. angustifolia, L. latifolia (Spijk) en de natuurlijke kruising L. x intermedia (Lavandin) bij Remuzat. We wandelen en oogsten wilde lavendel, gele gentiaan, Thymus vulgaris chemotype geraniol om hoestsiroop en likeur te maken. Bezoeken o,a. herboriste Nathalie Portaz https://producteursdiois.fr/lame-des-simples/ .
Andere mogelijkheden: wandeling door de kloof en naar de grot met de bron bij Cornillon sur l'Oule, afhankelijk van het tijdstip gaan we zuidelijker naar Ferrassières Fête de Lavande, wandeling in de flanken van de Vercors bij Abbaye de Valcroissant (vrouwenschoentje, Martagonlelie, wolfskers, gele affodil.....).
Algemene informatie. Kruidenstage 2025: zaterdag 28 juni tot zaterdag 5 juli 2025
Onze stages zijn eerder praktijkcursussen, waarbij je met verschillende aspecten van het herboristenberoep kan kennis maken (teelt, verzamelen, oogsten en verwerken).
Deelnamekosten 260 euro voor de begeleiding, bezoeken, wandelingen en informatie (ook digitaal met cursusboek en bereidingen). Inschrijving vlaamseherboristen@gmail.com met vermelding telefoonnummer voor de whatsapp-groep en betaling deelnamekosten van 260 euro op rekening Maurice Godefridi BE09 0010 5818 8457 met vermelding kruidenstage 2025.
De reis en het verblijf is voor eigen rekening. Er zijn campings in La Motte-Chalancon en 2 mooie chambre d'hôte bij een herboriste in Chalancon http://www.bienvenue-a-la-ferme.com/rhone-alpes/drome/la-motte-chalancon/ferme/ferme-du-bloudon/389565. Deze 2 bijzondere gites kunnen we samen huren. Kosten voor verblijf per persoon voor de hele week ongeveer 150 euro. (deze betaling na inschrijving te regelen via Whatsapp-groep).
Afspraakplaats is La Motte-Chalancon bij Café bar Chez-Loule 13 Rue du Bourg, 26470 La Motte-Chalancon, Frankrijk. Voor de mensen die al vrijdagavond aankomen, afspraak op zaterdag om 12 uur. Voor de mensen die op zaterdagavond aankomen, afspraak op zondag om 10 uur.
De stages zijn steeds met kleine groepen van 8 tot 12 personen. Elke dag is er minimaal 4 tot 5 uur stagebegeleiding, dikwijls de hele dag vooral als we een bedrijfje gaan bezoeken. Iedereen is natuurlijk ook vrij om eens een eigen activiteit te doen.
Mee te brengen of ter plaatse aanschaffen: ethanol 100 cc of meer naar eigen behoefte, snoeischaar of mes, eventueel schepje, enkele glazen potjes en flesjes, wat plastic of papieren zakjes voor zaad.....
Voor inschrijvingen en extra info. vlaamseherboristen@gmail.com / GSM 032 484 44 17 22.
Cursus Fytotherapie
In de herboristenopleiding bespreken we verschillende planten met hun gezondheidsbevorderende werking, De cursus fytotherapie of kruidengeneeskunde is een aanvulling op de lessen kruidenleer. Aan de hand van een fytoschema bespreken we een gezondheidsprobleem (bloedvaten, stress, slapeloosheid, prostaatklachten, huidproblemen ...), geven een korte definitie van de kwaal, bespreken de mogelijke oorzaken en de kruiden en voedingssupplementen die ondersteunend kunnen werken.
De cursus (10 lesdagen) is niet alleen interessant voor herboristen, maar ook voor mensen uit de paramedische sector, of voor apothekers en artsen. Dit 3de deel van de opleiding wordt niet elk jaar opgestart.
Programma Fytotherapie 2024 / 2025
16 / 17 november 2024: Spijsvertering: maagontsteking, maagzweren, IBS spastisch colon, diarree, verstopping, ziekte van Crohn, galstenen / Luchtwegen: verkoudheid, griep, virale infecties, keelpijn, heesheid, hoest, allergie, hooikoorts
14 / 15 december 2024: Hart / Bloedvaten: hartproblemen, ouderdomshart, hoge en lage bloeddruk, aderverkalking, cholesterol, veneuze circulatie: oedeem, spataderen / Zenuwstelsel: stress, slapeloosheid, geheugenproblemen.
25 / 26 januari 2025: Urinewegen: blaasontsteking, nierstenen, prostaathypertrofie / Gewrichten: artrose, reumatische klachten
15 / 16 februari 2025: Versterkende kuur, natuurlijke doping, kruiden voor een langer en gezond leven. Ouderdomskwalen. / Hormonale klachten: menstruatieproblemen, menopauze, erectieproblemen
Herboristen Opleiding jaargang 36. Opleiding 2023 - 2024.
Deze editie is aan de gang. Deelname is net meer mogelijk. Zie hoger nieuwe36 jaar herboristenopleiding: éénjarige, twee- of driejarige opleiding. De allereerste opleiding in Vlaanderen. We starten het laatste weekend van oktober 28 en 29 oktober met een herboristen opleiding, die gegeven wordt in:
Eerste deel (eerste jaar): basisopleiding herborist.
5 weekends van 2 dagen, we bespreken de kruiden voor de verschillende orgaansystemen, spijsvertering, lever en gal, luchtwegen, hart en bloedvaten, zenuwstelsel........
info en opdrachten via mail,
een stageweek in Frankrijk (facultatief)
en een afsluitend weekend (inleveren eindwerken).
lesdagen van 10 uur tot 17 uur.
start 28 en 29 oktober van 10 tot 17 uur
elk weekend op een andere plaats. Mogelijkheden Vilvoorde, Sinaai, Hastiere .....
Na het volgen van de opleiding en het maken van een eindwerk verkrijgt de student een certificaat van herborist.
Tweede deel: Leren in de natuur. Eten uit de natuur (buitendagen)
Dit deel van de herboristen opleiding gaat door in de vrije natuur: wandelen, tuinbezoeken, koken…..Het is ook mogelijk dit uitgebreide deel van de cursus apart te volgen. We zullen in alle seizoenen en in verschillende biotopen meerdere dagwandelingen organiseren om zo de planten van het moment te leren kennen. Ze te oogsten, te proeven en te verwerken in de voeding of om er een tinctuur, siroop of zalf mee te maken.
De 2 delen van de opleiding kunnen apart gevolgd worden.
Eerste weekend 28 en 29 oktober 2023. Plaats Herboristerie Helianthus https://herboristje.be Brembosstraat 40 1800 Vilvoorde .
Buitendagen 1 en 2 : 11 en 12 november 2023. Afspraak ingang domaine du Bonsoy Blaimont / Hastiere 10 uur.
Tweede weekend 25 en 26 november 2023.
Buitendagen 3 en 4 : 16 en 17 december 2023. Afspraak zaterdag aan de kerk van Weris om 10 uur. Over dolmens, menhirs en magische planten. https://kruid
Derde weekend 13 en 14 januari 2024
Buitendagen 5 en 6: 24 en 25 februari 2024. Hoegaarden, afspraak aan Sint Gorgoniuskerk 10 uur. Holle wegen, oude spoorweg, de Gete, de tuinen van Hoegaarden en persoonlijke verhalen. En natuurlijk besnuffelen en oogsten we planten. Breng een flesje half gevuld met alcohol van 45 % mee om instant tinctuur te maken.
Vierde weekend 23 en 24 maart 2024
Buitendagen 7 en 8: 20 en 21 april 2024. Afspraak Hastiere, Ingang domaine du Bonsoy 10 uur. Maas en Lesse. Cascatellestuin en de magische ravin de Colebi. Digitale info over de planten die we ontmoeten.
Buitendagen 9 en 10: 11 en 12 mei 2024. Zaterdag 11 mei afspraak in Sosoye bij de kerk om 10 uur. Zondag 12 mei afspraak aan de brug bij de Lesse in het dorpje Belvaux om 10 uur.
Vijfde weekend 8 en 9 juni 2024. Alleen zaterdag 8 juni les, zondag 9 juni verkiezingen. We zullen later een extra weekend inlassen.
Kruidenstage 29 juni tot 6 juli 2024 La Drome
Buitendagen 11 en 12: 27 en 28 juli 2024
Buitendagen 13 en 14: 10 en 11 augustus 2024
Afsluitend weekend 21 en 22 september 2024
Extra buitendagen: maandag 1 april 2024, maandag 20 mei 2024 en woensdag 19 juni 2024
Meer info over buitendagen.
De eerste buitendagen 1 en 2 : 11 en 12 november 2023 gaan door in Hastiere bij de Maas. We bezoeken de Cascatellesruin, oogsten planten en vooral wortels oa smeerwortel, Japanse duizendknoop, valeriaan, daslookknollen ...., herkennen herfstprofiel van de planten.... tinctuur maken ter plaatse. Afspraakplaats ingang Domaine du Bonsoy om 10 uur.
Buitendagen 3 en 4 : 16 en 17 december 2023. In Weris en omgeving. Winterprofiel van de planten, over maretakken en andere magische planten en natuurlijk menhirs en dolmens beleven, Afspraakplaats zaterdag bij de kerk van Weris onder de notenboom om 10 uur. https://kruidwis.blogspot.com/2015/12/weris-gewandeld.html
Buitendagen 5 en 6: 24 en 25 februari 2024.
Buitendagen 7 en 8 : 20 en 21 april 2024.
Buitendagen 9 en 10: 11 en 12 mei 2024
Buitendagen 11 en 12: 27 en 28 juli 2024
Buitendagen 13 en 14: 10 en 11 augustus 2024
Andere buitendagen op andere plaatsen: Hoegaarden, Leuven, Merksplas, kust.... Nog enkele buitendagen tussendoor.. bezoek kwekerijen, bedrijf..... . We organiseren in totaal 16 buitendagen waaruit je 10 dagen kan kiezen. Ook niet-cursisten kunnen de buitendagen volgen. Kosten 20 euro per dag.
Internet-herborist
Het was al lang de bedoeling en nu verplicht een virus ons om het ook te doen. Een 'schriftelijke' opleiding herborist aangevuld met virale en echte wandelingen.
Programma
1. Kruidenmonografieën per seizoen en per werking (luchtwegen, spijsvertering....). Voorbeeld: in mei bespreken we basisplanten zoals gewone vlier / Sambucus nigra en Meidoorn / Crataegus species. We bespreken ongeveer honderd belangrijke eetbare en medicinale planten. Hoofdzakelijk planten van bij ons, die je zelf kan oogsten en verwerken.
2. Een verhaal en uitleg bij de basisplanten (echte kamille, gewone vlier, meidoorn, goudsbloem, duizendblad, paardenbloem, brandnetel ....)
3. Fytoschema's. Bespreking van een aandoening. Griep, bloeddruk, eczeem, prostaatklachten.....
4. Kruidenwandelingen. 4 echte wandelingen, 1 per seizoen. Oogsten van wortels, blad, bloem en knoppen om te verwerken tot tinctuur, siroop of om te gebruiken in de keuken.
5. Goed te combineren met het eerste weekend van de opleiding herborist
Praktisch
Starten kun je op elk moment. Stuur een bevestigingsmail naar vlaamseherboristen@gmail.com met vermelding van een mailadres, waar het cursuspakket naar verzonden moet worden.
Een filosofische overdenking
Met elke plant in mijn leven heb ik en ook jullie allemaal, ooit eens op een of andere manier voor de eerste keer kennis gemaakt. Bij sommige planten, vooral dan als baby, was dat in de vorm van voedsel, bijvoorbeeld worteltjes in potjes, waarvan ik toen niet wist dat het ooit levende planten geweest waren. Bij andere planten was dat, vooral als kind, in de natuur, bos en veld, bijvoorbeeld de brandnetel, die tot mijn stomme verbazing, een duidelijk en prikkelend antwoord had op mijn aanraking. Bij een derde groep planten, als volwassen mens, was het dikwijls omdat ik er iets over las, dus op een rationele manier. Je zou kunnen zeggen dat ik in verschillende levensfases op verschillende manieren kennis gemaakt heb met planten: als baby oraal-instinctief, als kind emotioneel-belevend en als volwassene rationeel-afstandelijk. Volledige kennis kan misschien pas ontstaan als ik zowel de baby, het kind als de volwassene in mij op de planten loslaat. Is dat de reden waarom ik bij het lezen over een plant, direct de behoefte krijg om hem in levende lijve te zien, aan te raken, te proeven en soms te oogsten of te verwerken? Door deze behoefte om op vele manieren met een plant kennis te maken ontstaat een jarenlange relatie met planten, waardoor een verdieping, een ware kennis ontstaat. Een echte relatie dus, waardoor, net zoals bij mensenvrienden, de plant en ik mekaar volledig en zonder woorden kunnen begrijpen. Planten waarmee ik zo een relatie heb of aan het opbouwen ben zijn onder andere, ik heb enige schroom om hun namen te noemen, lavendel, weegbree, paardenbloem, maar ook uitheemse bengels, gastarbeiders zoals monnikenpeper en rozenwortel.
Ik leid als zodanig een veelzijdig dubbelleven in verschillende stadia met vele planten. Ik heb zelfs foto’s, zaadjes, blaadjes of bloemen van deze geliefden in mijn portefeuille of in mijn broekzak. En soms, ik durf het nauwelijks te bekennen, soms draag ik ze als een amulet op mijn hart. Misschien wel de ultieme manier om te genieten van mekaar.
Voor meer wetenschappelijke info over kruiden: Maurice Godefridi
vlaamseherboristen@gmail.com