Diosgenine

Twintig, dertig jaar geleden slikten duizenden bodybuilders extracten van planten als Smilax officinalis [of sarsaparilla] en Dioscorea esculenta [de wilde yam]. Ze bevatten het steroidachtige diosgenin. En volgens een Japanse dierstudie die verscheen in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology heeft diosgenin inderdaad een anabole werking.

Nam je supplementen met Smilax, dan steeg je testosteronspiegel, vertelden supplementenbedrijven dertig jaar geleden. Onwaarschijnlijk, wist iedereen met een beetje biochemische kennis. Toch suggereren recente en onverdachte studies dat diosgenin in cellen anabole processen opstart, en ook volgens de dierstudie die onderzoekers van Ritsumeikan University in Japan binnenkort publiceren in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology is diosgenin misschien interessant voor sporters die hun spiermassa willen vergroten.

De Japanners vroegen zich af of diosgenin, dat wel een beetje lijkt op DHEA, net als DHEA de opname van glucose door spiercellen verhoogt. Daarom spoten ze ratten met diabetes 10 mg diosgenin in hun dunne darm. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 400 mg. [DIO]

Door de toediening daalde de glucosepiegel. Dat gebeurde uiteraard niet in dieren die geen actieve stoffen hadden gekregen [CON], en ook niet dieren die behalve diosgenin ook een remmer van het enzym 5-alpha-reductase hadden gekregen [DIO-In]. 5-Alpha-reductase zet DHEA en testosteron om in DHT. Die omzetting is cruciaal voor anti-diabetes-effect van DHEA, en kennelijk ook voor dat van diosgenin.

Diosgenin verhoogde in de spieren - en trouwens ook in het bloed - de concentratie DHEA en DHT. De stijging van de DHT-concentratie in de spieren bleef achterwege als de ratten ook de 5-alpha-reductase-remmer hadden gekregen.

Diosgenin schakelde in de spieren de anabole schakelaars Akt en protein kinase C aan. Op die manier verhoogde diosgenin in de spieren de aanmaak van de glucosetransporter GLUT4, en stimuleerde diosgenin GLUT4 ook om naar de membraan van de spiercel af te reizen en daar ook daadwerkelijk glucose uit de bloedbaan op te nemen.

De Japanners deden dezelfde experimenten met yam-poeder. Ze gaven hun ratten toen 1 gr poeder. De uitkomsten waren nagenoeg identiek.

De onderzoekers snappen niet hoe diosgenin de DHEA- en DHT-concentratie verhoogt. Zet diosgenin dan toch om in DHEA? Of doet diosgenin iets met enzymen die betrokken zijn bij de steroidproductie?

Bron:

J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Mar 7;143C:152-159.