Winterhanden / Perniones

In de winter, hebben meer mensen last van dat vervelende verschijnsel winterhanden en wintervoeten. Ten gevolge van de kou kunnen vingers en tenen zelfs helemaal gevoelloos worden, alsof er geen bloed meer stromen wil.

De armen, de handen, de benen en de voeten worden door artsen de extremiteiten, de uitersten, genoemd. U kunt zich wellicht voorstellen dat de extremiteiten, wat doorbloeding betreft, veel kwetsbaarder zijn dan bijvoorbeeld organen die dicht bij het hart gesitueerd zijn, zoals lever, nieren en hersenen. Het bloed moet een aardig eindje afleggen om de vingers en de tenen te bereiken. Afhankelijk van de conditie van de bloedvaten, kan er wat drukverlies optreden, wat zeker een vermindering van de doorbloeding tot gevolg kan hebben. Bij winterhanden gaat het echter niet alleen om een slechte doorbloeding maar om een combinatie van samentrekken en uitzetten van de kleine bloedvaten.

Veel wetenschappelijk bewijs is er nog niet voor het gebruik van kruiden voor deze problemen, maar de praktijk bewijst dat vele planten voor de bloedvaten kunnen helpen. Ik zou hier toch vooral het duizendblad willen adviseren. Achillea millefolium, heeft een enorme invloed op de doorbloedingsprocessen, juist waar het de extremiteiten betreft. Het duizendblad behoort tot de familie der Samengesteldbloemigen. Geen enkel lid van deze familie heeft in haar bladeren zoveel en zulke fijne insnijdingen als het duizendblad. Het blad van Millefolium geeft als het ware de eindeloze vertakkingen weer van wat we ook zien in het bloedvatenstelsel.

Lees verder op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/48126-duizendblad-tegen-winterhanden.html

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3164