Withania somnifera ea / Ashwaganda

Ashwaganda, kruid voor paardenkracht

Met de plantenfamilie van de Nachtschaden heeft de mensheid altijd een haat-liefde verhouding gehad. Gifig, gezond en hallucinogeen! Denk maar aan de aardappel, de tomaat maar ook aan doornappel en bilzenkruid. Eén van de Nachtschade achtigen, die als zeer veilig en geneeskrachtig beschouwd wordt is de Indische Ashwagandha. Beroemd en berucht als het liefdeskruid uit de Kama Sutra, gekend als Indische ginseng, beschreven in het Bowermanuscript.

Nu ook in het Westen gewaardeerd en wetenschappelijk onderzocht. Oude en nieuwe glorie dus. Ancient medicine with modern use. Ayurvedische genezers schreven en schrijven het voor alles en nog wat voor, voor de hik, tegen beten van slangen en schorpioenen, voor vrouwenkwalen en als tonicum om op kracht te komen.

In het Bowermanuscript wordt er zelfs een clysma mee bereidt, die niet alleen als darmzuivering bedoeld is maar 'de kracht en de gezonde uitstraling bevordert, waardoor de spieren groeien en de fysieke kracht toeneemt'. Neem 1200 gram van de wortels van aśvagandhā, snijd die in stukjes en laat ze koken in een pot. Als de vloeistof verminderd is tot een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid, neem het dan van het vuur, giet het af en schenk het in een ijzeren pot. Aan dit afkooksel zal een wijze dokter de volgende kruiden toevoegen: alle kruiden van de jīvanīya-groep en poedersuiker; van honing, ghee en verpulverde lange peper elk 96 gram, en een beetje zout. Hij moet het geheel dan met een pollepel roeren. Daarna kan hij het overgieten in een blaas. Hij kan dit één, twee of drie keer voor een klysma gebruiken. Als de inhoud van het klysma weer naar buiten is gekomen, kan de patiënt een douche met warm water nemen, waarna hij een maaltijd van gekookte rode rijst kan gebruiken met melk of met bouillon van het vlees van dieren van de jacht'.

Al wordt het door velen als hét afodisiacum uit de Kama Sutra beschouwd, toch vind je het niet veel beschreven in de Kama en dan nog voornamelijk in een vreemd recept als uitwendig compres samen met andere planten om een langdurige erectie en penisvergroting te verkrijgen. In het Westen werd het waarschijnlijk pas voor het eerst vermeld in het boek van de Baden Powell Hand-book of the economic products of the Punjab uit 1868.

Namen

Withania somnifera, Ashvaganda, Ashvagandha, Indian ginseng, Winter Cherry, Ajagandha, Ashwa gandha, Kanaje Hindi, Amukkura (Siddha).,Samm Al Ferakh [2] , Asgand nagori, isgand, Ashgandh, Physalis flexuosa (Linn), vaman virechan, Kuthimithi

Inhoudsstoffen van Withania

Tropaanalcaloïden, die onder de naam withanoliden bekend zijn, zoals withaferine A, 3-β-hydroxy-2withaferine en 3-dihydro-withanolide-F. Deze stoffen hebben vooral een antibacteriële, tumorremmende, immuunmodulerende, anti-inflammatoire en adaptogene eigenschappen.

De steroid alcaloiden en steroidlactonen, de zogenaamde withanoliden, zijn hormonale precursors, die naar gelang de behoefte van het lichaam, bij een teveel aan lichaamseigen hormonen de receptorplaatsen kunnen bezetten en zo de werking van lichaamseigen hormonen inhiberen of bij een tekort omgezet worden in lichaamseigen hormonen en zo een aanvulling kunnen geven in het lichaam.

Deze regulerende werking is in principe eigen aan alle adaptogenen.

Medisch gebruik uit monografie herboristen opleiding

Hormonaal

Zenuwstelsel / Adaptogeen

Ziekte van Alzheimer? en andere ouderdomsklachten

Enkele recepten uit de Ayurveda

Enkele wetenschappelijke onderzoeken

Ziekte van Alzheimer: Contains nicotine (Qadry 2002; Khare 2004; Scartezzini and Speroni 2000) and inhibited acetylcholinesterase activity in vitro (Vinutha et al. 2007).

In vitro studies suggest a potential nootropic effect of WS (Tohda et al. 2000; Zhao et al. 2002).

Antineoplastic: Antiproliferative effects on human osteosarcoma, breast carcinoma, colon, CNS, lung, bladder and prostate cancer cell lines. Withaferin A is selectively cytotoxic to malignant cells. Withaferin A and Withanolide D have an anti-angiogenic action of WS may be of value in inhibiting neovascularisation in age-related macular degeneration and cancer (Kaur et al. 2004; Bargagana-Mohan et al. 2006; Jayaprakasam et al. 2003).

Anti-ageing effects: Increased hair melanin, improved nail calcium content, improved seated stature, decreased serum cholesterol and improved sexual performance (Kuppurajan et al. 1980).

Withania teelt

Ashwaganda, een kruid uit de vreemde, maar dat in Europa toch goed te telen is. Dus hier nog wat teeltadviezen.De zaden van de overblijvende Withania somnifera kunnen het beste worden gezaaid in zanderige klei of andere grondsoorten met een goede drainage. De plant wordt in Azië vlak na de eerste moessonregens gezaaid, geef de zaden dus in het begin goed water. Pas echter op voor rot, laat de grond tussen het water geven door eerst volledig opdrogen. Het duurt wel ongeveer 3 weken voor de zaden ontkiemen, maar we kunnen op een voedselrijke grond het eerste jaar al wortels oogsten. Van deze wortels kun je dan een klassieke tinctuur maken.


Winterkers (Withania somnifera) 

Winterkers (Sanskriet: ashv(w)agandha) behoort tot de nachtschadefamilie (Solanaceae) en is een kleine struik, tot maximaal 1,5 m hoog, met houtachtige, behaarde stengels en ovaalvormige, 2-6 cm brede en 3-8 cm lange blaadjes. De 1 cm lange bloemetjes met groenachtige, gele of geel-witte kroonblaadjes zijn ongesteeld en bloeien hoekstandig en in clusters. De vruchtjes zijn klein, rond, rood en glad. Winterkers heeft één of meerdere tubereuze, soms lange wortels. 

Steroïdlactonen – aangeduid als withanoliden en withaferinen– alkaloïden en saponinen (sitoindosiden) zijn de karakteristieke inhoudsstoffen in deze plant. Vanwege de structurele overeenkomsten tussen withanoliden en ginsenosiden in Koreaanse ginseng (Panax ginseng) wordt winterkers ook wel de Indiase ginseng genoemd. De wortels, bladeren en zaden van winterkers worden als ingrediënten in veel verschillende ayurvedische kruidenformules gebruikt voor de behandeling van reumatische aandoeningen en als algemeen tonicum en adaptogeen, afrodisiacum, sedativum en bij ouderdom om het geheugen te verbeteren. 

Een deel van deze traditionele toepassingen kan worden onderbouwd met resultaten uit in vitro en in vivo onderzoek. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat winterkers een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van kanker. Zo is gebleken dat inhoudsstoffen of extracten uit winterkers cytotoxische, immuunstimulerende en anti-tumoractiviteiten hebben, de proliferatie van tumorcellen reguleren, apoptosis bevorderen en angiogenese remmen. Echter, geen van deze potentiële gezondheidsbevorderende of therapeutische eigenschappen wordt onderbouwd met klinisch bewijs. In dat opzicht is alleen de hypoglycemische, diuretische en cholesterolverlagende activiteit van winterkers momenteel aangetoond bij patiënten met een milde vorm van type-2 diabetes of hypercholesterolemie. 

Referenties

Kulkarni SK, Dhir A. Withania somnifera: an Indian ginseng. Progr Neuro- Progr NeuroPsychopharmacol Biol Psychiatry 2007; doi:10.1016/ j.pnpbp.2007.09.011. Mishra LC, Singh BB, Dagenais S. Scientific basis for the therapeutic use of Withania somnifera (Ashwagandha): a review. Altern Med Rev 2000;5(4):334-46.  Rege NN, Thatte UM, Dahanukar SA. Adaptogenic properties of six Rasayana herbs used in ayurvedic medicine. Phytother Res 1999;13:275- 91.  Winters M. Ancient medicine, modern use: Withania somnifera and its potential role in integrative oncology. Altern Rev Med 2006;11(4):269-77.  Andallu B, Radhika B. Hypoglycemic, diuretic and hypocholesterolemic effect of winter cherry

Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter

Nee, ashwagandha is voor vrouwen geen afrodisiacum. Vrouwen krijgen niet meer zin in seks als ze ashwagandha gebruiken. Maar desalniettemin kan het Indiase kruid seks voor vrouwen wel beter, aangenamer en bevredigender maken. Dat schrijven Indiase onderzoekers van Trupti Hospital and Santati Fertility Center in BioMed Research International.

Studie

De onderzoekers gaven vijftig heteroseksuele vrouwen van 20-52 jaar gedurende acht weken elke dag een placebo of twee capsules met elk 300 milligram ashwagandha-extract. Alle vrouwen hadden een stabiele relatie, maar waren om diverse redenen niet tevreden over de seks.

Het extract dat de onderzoekers gebruikten was KSM-66 van Ixoreal Biomed.  Eerder schreven we over humane studies waarin KSM-66 de testosteronspiegel van mannen verhoogde en het effect van krachttraining versterkte.

Het onderzoek waarover dit stukje gaat is in ieder geval gedeeltelijk betaald door Ixoreal. De auteurs bedanken Ixoreal voor "providing the extract used in the study treatment and for defraying some of the costs".

Resultaten

Voor en na de suppletieperiode moesten de proefpersonen een vragenlijst invullen, die de Female Sexual Function Index [FSFI] heet. De FSFI is een gestandaardiseerde vragenlijst die het seksuele functioneren van vrouwen meet. De laagste (en slechtste) score op dat instrument is 2, de hoogste 36. In beide groepen stegen de scores aanzienlijk, maar in de vrouwen die ashwagandha slikten verbeterde de seks significant meer dan in de placebogroep. Dat is niet raar. Als het om seks gaat, is het placebo-effect opmerkelijk krachtig.

Zowel het placebo als de capsules met ashwagandha-extract vergrootten de seksuele opwinding tijdens de seks, maar ook in dit geval was de toename van de opwinding significant groter in de ashwagandhagroep. Dat zie je hieronder.

Zowel ashwagandha als het placebo vergemakkelijkten het bereiken van een orgasme. Ook dat effect was significant sterker in de ashwagandhagroep dan in de placebogroep.

Suppletie met ashwagandha zorgde niet von.or een toename van de seksuele interesse - tenminste, niet voor een toename die groter was dan de toename van de interesse in de placebogroep.

Ashwagandha zorgde niet voor een toename van het aantal keren per week dat de vrouwen seks hadden. Het supplement verhoogde wel het aantal keren dat de vrouwen de seks als 'succesvol' bestempelden.

Mechanisme

In een interview met NutraIngredients zegt Kartikeya Baldwa, de eigenaar van Ioreal Biomed, dat traditionele genezers ashwagandha al eeuwenlang gebruiken als seksueel stimulerend middel voor zowel mannen als vrouwen. [nutraingredients-usa.com 11-Feb-2016]

"While there are other published studies demonstrating the effectiveness of ashwagandha in improving sexual function in men, this is the first study using a standardized, branded ashwagandha extract and demonstrating significant positive effects on sexual function in women", zegt Baldwa.

"From the scientific literature, we know that the ashwagandha root is a calming agent, and promotes balance in the body to increase or decrease key hormone levels to bring them to appropriate levels. These effects are perhaps responsible for the significant effects we see in this study. Female sexual dysfunction and satisfaction is a complex phenomenon with both psychological and physiological dimensions."

Bron:

Biomed Res Int. 2015;2015:284154.

Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel

Als onvruchtbare mannen een paar maanden elke dag drie capsules slikken met ashwagandha - Withania somnifera in het Latijn - dan stijgt hun testosteronspiegel met 17 procent en neemt de concentratie van zaadcellen in hun sperma toe met 167 procent. Dat schrijven internisten van Mahalaxmi Clinic in Mumbay, India in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

De berichten uit India komen niet als een donderslag bij heldere hemel. Eerder onderzoek gaf aan dat suppletie met 5 gram aswagandha de testosteronspiegel met veertig procent verhoogt, en dat ashwagandha in dierstudies zelfs een anabole werking heeft.

De belangrijkste actieve stoffen is ashwagandha zijn withanolides. 

Studie

Het extract dat de onderzoekers gebruikten was KSM-66 Ashwagandha, een product van het Indiase Ixoreal Biomed. KSM-66 Ashwagandha bestaat voor 5 procent uit withanolide.

De 25 mannen in de experimentele groep slikten gedurende 90 dagen drie capsules met elk 225 mg extract per dag. Een controlegroep van 21 mannen slikte een placebo.

Resultaten

In de 90 dagen nam de hoeveelheid zaadcellen per ml toe in de experimentele groep toe met 167 procent. De hoeveelheid zaad nam toe met de helft, de beweeglijkheid van de zaadcellen met zestig procent.

De testosteronspiegel steeg in de experimentele groep in diezelfde periode met 17 procent, de LH-spiegel met 34 procent.

Overigens verbeterden ook in de controlegroep de zaadkwaliteit en hormoonspiegels, al was dat niet in even grote mate als in de experimentele groep.

Conclusie

"Ashwagandha amplifies the body's ability to self-regulate its key systems, thereby achieving itseffects in a more natural and safe way", zegt Kartikeya Baldwa, de directeur van Ixoreal Biomed in een interview met NutraIngredients-USA.com. [nutraingredients-usa.com 23-May-2014]

"The effect of ashwagandha on testosterone production is similarly integrative and organic. We should not expect KSM-66 to produce substantial testosterone increases in males with already very high testosterone levels or in females, because such increases would be counter to the natural 

state of balance in such individuals. Indeed, pilot data for another clinical study in progress indicate that KSM-66's effect on testosterone in females is not substantial."

Bron:

Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:571420.

Investigation of the Pharmacognostical, Phytochemical and  Antioxidant Studies of Plant Withania Coagulans Dunal

Chetan Salwaan, Amrinder Singh, Anuj Mittal, Prabhsimran SinghThe importance of traditional medicinal plants is increasing now a days because of various  advantages over the synthetic drugs. Withania Coagulans dunal was studied for its antioxidant activity. Various physicochemical parameters were studied such as ash value, total ash, acid  insoluble ash, water so It showed more activity  in DPPH method than Nitric oxide method. Preliminary Phytochemical study of 50% ethanolic  extract of the root parts is found to contain carbohydrates, protein, some steroids, anthraquinone,  flavonoids, tannin, phenolic compounds and triterpenoids are present. 

The antoxidant activity  was determined and the plant extract showed low activity nitric oxide free radical inhibition  method and moderate activity by DPPH method. The activity was compared with rutin  and  ascorbic acid. luble ash, sulphated ash alcohol soluble extractive value etc. Various qualitative phytochemical tests were done for the presence of alkaloids, glycosides, carbohydrates, flavonoids etc. It was observed that 50% ethanol extract of withania coagulans  contains carbohydrates, proteins, glycosides, steroids and sterols, anthraquinones and  triterpenoids. The anti oxidant activity of Withania coagulans dunal was studied by DPPH and  Nitric oxide method and it was observed that it has anti oxidant activity.

http://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/6.1.pdf

Beneficial Effects of Ashwagandha Root in the Treatment of Male Infertility 

by Shari Henson. HerbalGram. 2014; American Botanical Council

Reviewed: Gupta A, Mahdi AA, Shukla KK, et al. Efficacy of Withania somnifera on seminal plasma metabolites of infertile males: a proton NMR study at 800 MHz. J Ethnopharmacol. 2013;149(1):208-214.

Infertility affects between 10 to 15% of couples worldwide.1 In traditional Indian systems of medicine, ashwagandha (Withania somnifera, Solanaceae) root is a highly regarded tonic and adaptogenic herb, and it also is used to treat impotence and infertility. There is some experimental evidence that ashwagandha root improves semen quality and decreases spermatorrhea by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress.2,3 This study evaluated the effects of ashwagandha root powder on seminal plasma metabolites, enzymes, and hormones in infertile men by using high-resolution proton nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy.

Ashwagandha root contains withanosides, essential and non-essential fatty acids, amino acids, sterols, catecholamines, aromatic alcohols and acids, gamma-aminobutyric acid, and glycerol. The roots for this study (obtained from the Central Council for Research in Unani Medicine; New Delhi, India) were dried and ground into a fine powder.

One hundred and eighty infertile male subjects aged 22 to 45 years recruited from the infertility clinic at King George’s Medical University in Lucknow, India — plus an additional 50 healthy, age-matched men — were included in the study and subdivided into the following groups (experimental subjects: n=180; control subjects: n=50):

The subjects in the NZ, OZ, and AZ groups were prescribed ashwagandha root powder (five grams daily taken orally with milk in a single dose; qualitative analysis of the roots not provided) for three months. Semen and blood samples were collected at baseline and after three months of treatment.

Seminal plasma samples were analyzed using proton NMR spectroscopy to determine concentrations of the metabolites lactate, alanine, glutamate, glutamine, citrate, lysine, choline, glycerophosphocholine (GPC), glycine, tyrosine, histidine, phenylalanine, and uridine. Sperm concentration, motility, lipid peroxide (LPO), enzyme, and hormone levels also were measured.

The concentrations of lysine, choline, glutamine, glycine, tyrosine, and uridine did not change significantly in any group post-treatment. Compared with baseline values, alanine, glutamate, citrate, GPC, and histidine increased significantly in the NZ, OZ, and AZ groups after three months of treatment. Phenylalanine concentrations decreased significantly compared with baseline values in NZ and OZ groups, while lactate concentrations showed significant differences compared with baseline values in OZ and AZ groups. Sperm concentration, motility, and LPO levels also improved significantly in these groups compared with baseline values.

According to the authors, this is the first study to analyze metabolite concentrations using an 800 MHz NMR spectrometer to measure levels of the enzymes alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, lactate dehydrogenase (LDH), and isocitrate dehydrogenase in the seminal plasma of infertile males in an attempt to elucidate the physiological effects of ashwagandha. Enzyme levels increased significantly in all groups of infertile subjects post-treatment compared with baseline, except for LDH in the NZ group.

Compared with baseline, there was a significant increase in luteinizing hormone and testosterone in all groups post-treatment. Follicle-stimulating hormone and prolactin levels decreased in all three groups of infertile subjects but were significant only in OZ and AZ groups.

The authors note that “[a]berrations of endogenous metabolites, enzymatic activities, and hormone levels commonly precede the onset of infertility.” An important finding in this study is that oral intake of ashwagandha for three months by infertile men resulted in substantial enhancement of seminal plasma metabolic profiles and improvements in enzymatic, hormonal, and clinical parameters (sperm concentration, motility, and LPO). The authors conclude that ashwagandha “can be used as an alternative empirical therapy for the treatment and clinical management of male infertility.”

However, this study could have benefitted from the inclusion of a placebo group, randomization, and both baseline and endpoint measurements of control group blood and semen values (the authors procured and evaluated only one blood and semen sample for each control group member during the study). Also, the authors could have provided demographic information of the subjects involved in the study.

—Shari Henson

References

1.     Callister LC. Global infertility: are we caring yet? MCN Am J Matern Child Nurs. 2010;35(3):174.

2.     Mahdi AA, Shukla KK, Ahmad MK, et al. Withania somnifera improves semen quality in stress-related male fertility. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:576962. doi: 10.1093/ecam/nep138.

3.     Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, et al. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010;94(3):989-996.