Testosteron en kruiden

Anacyclus pyrethrum.

In de ayurveda gebruiken genezers extracten van de wortels van die plant als medicijn tegen onvruchtbaarheid en impotentie. In 2010 publiceerden onderzoekers van de Hari Singh Gour University in India een dierstudie waarin Anacyclus pyrethrum het seksuele gedrag van ratten stimuleerde op een manier die deed denken aan testosteron. [Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao. 2010 Aug;8(8):767-73.]

In obscure wetenschappelijke tijdschriften hebben de onderzoekers al eerder verteld dat Anacyclus pyrethrum de aanmaak van testosteron en zaadcellen door de testes verhoogt, [Sci Pharm. 2009;77:97–110.] maar het artikel dat binnenkort verschijnt staat in een medium dat in de wetenschappelijke gemeenschap hoger staat aangeschreven.

De onderzoekers gaven mannelijke ratten niets, injecties met testosteron [TG] of oplopende doses Anacyclus pyrethrum-extract op alcoholbasis [EE]. De onderzoekers dienden de extracten oraal toe gedurende 4 weken.

Tijdens de toediening nam het aantal zaadcellen in de testes van de ratten toe. Bovendien werden de cellen beweeglijker en vitaler.

De extracten van Anacyclus pyrethrum verhoogden de concentratie testosteron, LH en FSH. De testes en de prostaat van de ratten die Anacyclus pyrethrum kregen werden zwaarder. Het lichaamsgewicht van de dieren nam toe.

De onderzoekers analyseerden de extracten, en vonden daarin N-alkylamides. Die stoffen, vermoeden de onderzoekers, veroorzaken de androgene, libidostimulerende en anabole effecten van Anacyclus pyrethrum.

De laagste dosis die de onderzoekers gebruikten was 50 mg/kg/dag. Als je die dosis omrekent naar mensen volgens de officiële formule kom je op 8.1 mg/kg/dag. Weeg je 90 kg, dan heb je dagelijks zo'n 730 mg nodig. In een capsule Anabeta van Physique Enhancing Science zit 800 mg, in een dagelijkse dosis 3200 mg. Dat zou kunnen werken.

Koninginnegelei

Bijenlarven groeien uit tot supervruchtbare en robuuste koninginnenbijen als ze 'koninginnegelei' - in het Engels en in de supplementenshop: Royal Jelly - gevoerd krijgen. Op mensen heeft Royal Jelly een enigszins vergelijkbaar effect, aldus studies zoals het Japanse onderzoek dat binnenkort verschijnt in Nutrition Journal. De Japanners gaven Royal Jelly maandenlang aan volwassenen van 42-83 jaar, en zagen dat daardoor hun testosteronspiegel en hun aanmaak van rode bloedcellen toenam.

De dosis die de onderzoekers uitprobeerden was aan de hoge kant. Dagelijks dronken de dertig proefpersonen in de experimentele groep 100 ml vloeistof waarin 3 gr Royal Jelly was opgelost [RJ]. Een controlegroep dronk 100 ml van een vloeistof zonder actieve stoffen [Control]. De toediening duurde 6 maanden.

De onderzoekers keken om te beginnen naar allergische bijwerkingen. Hoewel de Japanners Royal Jelly blijven beschouwen als a causative allergen, vonden ze die bijwerkingen niet bij hun proefpersonen.

Wat de onderzoekers wel vonden was om te beginnen een verhoging van de testosteronspiegel. De Japanners speculeren dat die het gevolg is van een toegenomen omzetting van DHEA in testosteron, maar eerlijk gezegd geloven wij daar niet zo in.

In de tweede plaats zagen de onderzoekers een lichte toename van het aantal rode bloedcellen [RBC] in het bloed van de Royal Jelly-gebruikers, en een daarmee samenhangende verhoging van de hematocrietwaarde van het bloed [Ht]. Beide effecten zijn het indirecte gevolg van de verhoogde testosteronspiegel, vermoeden de Japanners.

De insulinogenic index [IGI] nam toe door de suppletie. Dat wil zeggen dat de proefpersonen meer insuline aanmaakten als ze glucose toegediend kregen. Hun insulinegevoeligheid werd dus groter. De onderzoekers schrijven ook dat effect toe aan de gestegen testosteronspiegel.

Het onderzoek is bekostigd door de Japanse overheid.

Bron:Nutr J. 2012 Sep 21;11(1):77.

Massularia acuminata

Het alternatief voor designer-anabolen? Plantaardige extracten als Massularia acuminata, die traditionele genezers al eeuwenlang gebruiken als medicijn tegen impotentie, seksuele desinteresse en onvruchtbaarheid, en volgens modern onderzoek de testosteronspiegel verhogen.

De dierstudie uit 2008 vertelde eigenlijk alleen dat Massularia acuminata de testosteronspiegel verhoogde en de testes liet groeien. De auteurs van die studie, die waren verbonden aan de University of Ilorin in Nigeria, publiceerden daarna nog een aantal dierstudies die aantoonden dat Massularia acuminata in mannelijke ratten het seksuele gedrag stimuleerde.

In 2011 publiceerden de Nigerianen bijvoorbeeld een onderzoek in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, waarin ze mannelijke ratten dagelijks 250, 500 of 1000 mg Massularia acuminata-extract gaven, 5 dagen achtereen. In die periode steeg de testosteronspiegel en nam de seksuele interesse van de ratten toe.

Als de onderzoekers hun proefdieren in contact brachten met geslachtsrijpe wijfjes, klommen de mannetjes naarmate de proefperiode verstreek steeds vaker op de wijfjes [Mount frequency]. Bovendien ejaculeerden ze vaker [Ejaculation frequency]. Het effect was sterker naarmate de ratten meer Massularia acuminata kregen.

Het ziet er dus naar uit dat Massularia werkt. Je moet daarbij wel bedenken dat alle dierstudies over de werking van Massularia acuminata afkomstig zijn van dezelfde groep Nigerianen. Daar staat tegenover dat de Nigerianen niet worden betaald door een supplementenbedrijf, maar door het IFS. [ifs.se]

Als je de gebruikte doses omrekent naar mensen, dan kom je op 40-160 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Weeg je 80 kilo, dan zou je dagelijks 3.2 - 12.8 gr Massularia-extract nodig hebben. Als je wat conservatiever methoden hanteert, dan kom je op 2-8 gr extract per dag.

Bron: Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:738103.

Verder onderzoek

  • Yakubu MT, et al. Pro-sexual effects of aqueous extracts of Massularia acuminata root in male Wistar rats. Andrologia. (2011)

  • Yakubu MT, et al. Androgenic potentials of aqueous extract of Massularia acuminata (G. Don) Bullock ex Hoyl. stem in male Wistar rats. J Ethnopharmacol. (2008)

  • Yakubu MT, Akanji MA. Effect of Aqueous Extract of Massularia acuminata Stem on Sexual Behaviour of Male Wistar Rats. Evid Based Complement Alternat Med. (2011)

  • Guidance for Industry: Estimating the Maximum Safe Starting Dose in Initial Clinical Trials for Therapeutics in Adult Healthy Volunteers

  • Effects of Aqueous Stem Extract of Massularia Acuminata on Some Liver Function Indices of Male Rats

Grote klis / Arctium lappa

In de traditionele geneeskunde heeft Grote Klis een keur van toepassingen. Noord-Amerikanse genezers geven de plant aan zwangere vrouwen als die moeten bevallen. Japanse genezers gebruiken Grote Klis tegen huiduitslag, keelpijn en artritis, en de traditionele Chinese geneeskunst kent de wortels van Grote Klis als medicijn tegen impotentie, onvruchtbaarheid en de afwezigheid van seksuele interesse.

De onderzoekers wilden die seksuele aspecten toetsen in een dierstudie, waarvoor ze 75 mannelijke jong-volwassen ratten als proefdier gebruikten. De onderzoekers verdeelden de ratten in 5 groepen. Daarvan fungeerden er 2 als controlegroep; de ene kreeg niets [Control], de andere kreeg 15 dagen lang elke dag oraal een dosis sildenafil - de actieve stof in Viagra - toegediend. De 3 experimentele groepen kregen dagelijks 300, 600 en 1200 mg Grote klis-extract op waterbasis toegediend.

Als je die dosis omrekent naar een humaan equivalent, dan kom je volgens de simpele en conservatieve methode op 30-120 mg per kg lichaamsgewicht. Gebruik je de officiële en minder conservatieve formule, dan kom je op 49 - 194 mg per kg lichaamsgewicht per dag. Weeg je tachtig kg, dan kom je dan op 3,9 g - 15.6 g per dag. De eerstgenoemde dosis is nog net te doen. De Grote Klissupplementen in drogisterijen en natuurvoedingswinkels bevatten per capsule meestal zo'n 425 mg extract. Of die hoogste dosis veilig is? Wij vragen het ons af.

Toen de onderzoekers de proefdieren op dag 3, 7 en 15 bij geslachtsrijpe wijfjes zetten, zagen ze dat Grote Klis het seksueel gedrag van de mannetjes stimuleerde. Ze kregen vaker erecties, klommen vaker op de wijfjes en ejaculeerden vaker. Hoe meer extract de ratten hadden gekregen, des te sterker was het effect.

In de experimentele groepen steeg gedurende de toediening de testosteronspiegel met 40, 87 en 126 procent. Hoe hoger de dosering Grote Klis-extract, des te hoger steeg de testosteronspiegel.

Toen de onderzoekers het functioneren van de penis bepaalden, zagen ze dat de hogere doses Grote Klis de Total Penile Reflex bijna net zoveel verhoogden als sildenafil.

Bron: BMC Complement Altern Med. 2012 Feb 1;12:8.

Ocimum sanctum

Heilige basilicum of Ocimum sanctum is een kruid dat oorspronkelijk uit India komt. Het laat in dierstudies van Sharma University of Health Sciences de testosteronspiegel hoger stijgen dan onderzoekers kunnen meten. En nee, de onderzoekers gebruikten geen high-tech-extracten, maar gewone verse bladeren.

Ocimum sanctum heet in het Engels holy basil, en in India tulsi. Het wordt in de Indiase, Thaise en Surinaamse keuken gebruikt, net als in de ayruveda. Ocimum sanctum bevat stoffen als oleanolic acid, ursolic acid, rosmarinic acid, eugenol, carvacrol, linalool en beta-caryophyllene. De ayurveda beschouwt de plant als een adaptogeen, dat zelfs tegen radioactieve straling [Indian J Exp Biol. 1995 Mar;33(3):205-8.] zou beschermen, en als levensverlenger. Genezers gebruiken het volgens leerboeken tegen verkoudheid, hoofpijn, maagklachten, ontstekingen, hart- en vaatziekten [BMC Complement Altern Med. 2006 Feb 19;6:3.], malaria en vergiftiging door bijvoorbeeld arsenicum [Food Chem Toxicol. 2009 Feb;47(2):490-5.].

De onderzoekers raakten in Ocinum sanctum geïnteresseerd vanwege een minder bekende toepassing: in sommige dorpen gebruiken vrouwen het kruid als voorbehoedsmiddel. De onderzoekers vroegen zich af of ze dat effect in dierstudies konden bevestigen, en gaven mannelijke konijnen van zo'n 2 kilo gedurende 30 dagen elke dag 2 gram verse bladeren.

Het extract werkte. Hieronder zie je dat Ocinum sanctum de concentratie zaadcellen in het sperma met 45 procent verminderde. Krachtiger was echter het effect op de testosteronspiegel. Die steeg minstens een factor vijf door de bladeren.

De apparatuur van de onderzoekers kon testosteronconcentratie in het bloed van proefdieren meten tot 1500 nanogram per deciliter. Ocinum sanctum liet de spiegel echter tot boven dat punt uitstijgen.

De concentratie FSH zakte door het kruid met een factor vijf, die van LH nam zelfs af tot beneden de concentratie die de onderzoekers nog konden aantonen.

"A possible hypothesis to explain this pattern of changes in hormone levels could be that Ocinum sanctum leaves probably contain some androgenic analogue, which increased the circulating testosterone levels sufficiently to inhibit LH but not sufficient to accumulate in the testis at the required concentration for normal spermatogenesis", schrijven de onderzoekers. "However, the decreased LH levels will diminish intratesticular production of testosterone by Leydig cells, which results in reduced levels of spermatogenesis."

Bron: Int J Ayurveda Res. 2010 Oct–Dec; 1(4): 208–210.

Tulbaghia violacea

Verbindingen in de Zuid-Afrikaanse plant Tulbaghia violacea stimuleren de aanmaak van testosteron. Dat ontdekten onderzoekers van de University of the Western Cape toen ze proeven deden met testescellen van ratten in reageerbuizen. Tulbaghia violacea is een naaste verwant van onze knoflook.

In tuincentra kun je Tulbaghia violacea gewoon kopen. De stengels zijn eetbaar, en hebben een sterke knoflooksmaak. Ook de bloemen kun je eten, maar die smaken wat minder uitgesproken.

Zoeloes gebruiken Tulbaghia violacea al eeuwenlang als een geneeskrachtige plant. Hoewel overmatige consumptie kan leiden tot ontstekingen, buikpijn en darmklachten zou de plant bij hanteerbare doseringen de libido stimuleren. Vandaar dat de onderzoekers ethanolextracten van de verse stengels en knolletjes lieten inwerken op testescellen in reageerbuizen.

Schadelijk voor de testes waren die extracten in ieder geval niet. In samenspel met LH stimuleerden de extracten de aanmaak van testosteron met 33-72 procent.

Wat de extracten precies doen in de testes weten de onderzoekers niet. Ze schuiven twee mogelijkheden naar voren. Misschien laat Tulbaghia violacea de LH-receptoren beter werken of versnelt de plant de omzetting van cholesterol in testosteron.

Andere onderzoekers stuitten al eerder op testosteronverhogende eigenschappen van familieleden van Tulbaghia violacea. Sap van de gewone ui zorgt in dierstudies voor een forse verhoging van de testosteronspiegel en laten de testes groeien.

Japanse onderzoekers, verbonden aan het Riken-concern, stuitten in 2001 op testosteronverhogende eigenschappen van een ander familielid van de Wilde Knoflook. In de Japanse studie verhoogden extracten van de gewone knoflook de aanmaak van testosteron in ratten die veel eiwitten aten.

Bron: J Ethnopharmacol. 2010 Aug 17.

Salvia haematodes

Arabische kruidengenezers gebruiken al eeuwen extracten van een soort veldsalie - wetenschappelijke naam: Salvia haematodes - voor de behandeling van verminderde seksuele belangstelling. Met hun dierproef, die is verschenen in de Journal of Ethnopharmacology, wilden de onderzoekers achterhalen of daarvoor wetenschappelijke grond is.

Salvia haematodes is volgens sommige plantenwetenschappers nauw verwant aan Salvia pratensis, een plant die ook in ons land voorkomt. Andere wetenschappers beschouwen Salvia haematodes en Salvia pratensis zelfs als dezelfde plant.

De onderzoekers kochten op een lokale markt gedroogde wortels van Salvia haematodes, vermaalden die en mengden het poeder met alcohol. Ze roerden het mengsel 3 dagen lang en lieten de vloeistof toen verdampen bij 40 graden Celsius. Het poeder dat overbleef gaven ze oraal aan ratten, in een dosering van een halve gram per kilogram lichaamsgewicht. Een uur na toediening brachten de onderzoekers de ratten bij geslachtsrijpe vrouwtjes.

De ratten klommen vaker op de wijfjes [mount frequency] en ejaculeerden vaker vaker [ejaculation frequency]. Bovendien hadden ze minder tijd nodig om tot paring over te gaan.

De onderzoekers weten niet precies hoe de extracten van Salvia haematodes werken. Volgens hun eigen analyses zitten daarin "flavonoids, glycosides, sterols and tannins". Misschien doen die iets met dopamine, waardoor de seksuele interesse toeneemt. Misschien remmen ze serotonine. Of misschien hebben de stoffen een anti-oxidantwerking en stimuleren ze zo de afgifte van testosteron.

Bron: J Ethnopharmacol. 1991 May-Jun;33(1-2):67-72.)

Punica granatum

Granaatappelsap verhoogt testosteronspiegel en zaadkwaliteit (Clin Nutr. 2008 Jan 25.) Opzij, broccoli. Opzij, tomatenpuree. Er is een nieuwe ster aan het super food-firmament: granaatappelsap. Granaatappelsap zou volgens reageerbuis- en dierstudies artritis en kanker kunnen remmen, en er is zelfs een humaan onderzoekje dat zegt dat granaatappelsap mannen beschermt tegen impotentie.

Binnenkort doen onderzoekers van de Turkse Firat University daar nog een schepje bovenop. Als ze een proef publiceren waarin ze aantonen dat granaatappelsap de zaadkwaliteit verbetert en de testosteronspiegel een beetje verhoogt.

De Turken zijn vooral geinteresseerd in kunstmatige inseminatie en willen weten of ze via voeding organismen beter sperma kunnen laten produceren.

De onderzoekers gaven ratten via een buisje door hun mond zeven weken achtereen dagelijks een beetje granaatappelsap. Een controlegroep kreeg alleen water, drie granaatappelgroepen 0,25 of 0,50 of 1 milliliter granaatappelsap. Die groepen heetten respectievelijk PJ-low, PJ-middle en PJ-high.

Hieronder zie je hoe de zevenweekse sapkuur de kwaliteit van het sperma van de ratten verbeterde.

In zaadcellen zelf en de cellen die sperma en testosteron maken zitten veel onverzadigde vetzuren. Die zijn kwetsbaar voor oxidatie. Granaatappelsap, ontdekken de onderzoekers, zorgt voor een verhoogde aanmaak van natuurlijke anti-oxidanten in de zaadcellen en het bloed van de ratten. Die beschermen waarschijnlijk de kwetsbare vetzuren tegen oxidatie.

In zowel het bloed als de zaadcellen zakt de concentratie malondialdehyde - een merker voor oxidatie van vet - als de ratten granaatappelsap binnenkrijgen. Een natuurlijke anti-oxidant waarvan de concentratie vrij sterk toeneemt door de suppletie is catalase. De beschermende werking tegen oxidatie heeft ook effect op de aanmaak van testosteron