Cocos nucifera / Kokosolie (vet)

Kokos of kopra is het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit vier lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees zit 34% vet.

Soorten producten

Kokos kan op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Kokos is terug te vinden in bakkerijwaren en chocoladeproducten. Het kan ook zitten in gerechten uit de oosterse keuken.

  • Kokosvet kan gebruikt worden bij het bereiden en frituren van gerechten. Het is te smeren zoals boter. Verder is het een veelvoorkomend ingrediënt van koffiecreamers.

  • Kokoswater zit weleens in dranken.

  • Kokosmelk of santen is wit en wordt gemaakt uit geraspt vruchtvlees met kokoswater.

Soms kom je de term kokosolie tegen. Oliën zijn echter vloeibaar bij kamertemperatuur. Dit is bij kokosvet niet het geval. Daarom klopt het niet helemaal om over kokosolie te spreken.

Herkomst

Kokos komt vooral uit de Filipijnen, Indonesië en India. Europa en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste afnemers.

Productie

De kokosnoot groeit aan de kokospalm of Cocos nucifera. De palm groeit alleen in tropische en subtropische gebieden. De palmen groeien op zanderige grond in direct zonlicht. Ze hebben water nodig en kunnen goed zout verdragen.

De boom kan 30 meter hoog worden, maar er zijn ook dwergvarianten. Op plantages staan 100 tot 160 bomen per hectare. Ze kunnen 30 tot 125 kokosnoten per jaar produceren, die elk tot 1,5 kilo wegen. De boom kan 60 jaar vrucht dragen.

Oogst vindt handmatig plaats of door speciaal afgerichte makaken (apen). Als de noten na een half jaar rijp zijn, kunnen ze er ook spontaan afvallen.

Het kokosvet wordt door persen of extractie uit het vruchtvlees gehaald.

Gezondheidseffecten

Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Dat is het meest van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL- cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

De verzadigde vetten van kokos zijn vooral vetzuren met een middellange keten. De helft bestaat uit laurinezuur. Sommige mensen stellen dat laurinezuur een ‘gezonder’ verzadigd vet zou zijn. Hiervoor bestaat onvoldoende bewijs. Laurinezuur verhoogt het slechte cholesterol en is daarom, net als de andere verzadigde vetten, ongezond. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Kokosvet bevat, in tegenstelling tot andere oliën en vetten, nauwelijks vitamine E en vitamine K. (Mening van Voedingsraad)

Hoewel kokosolie voor een belangrijk deel uit verzadigd vet bestaat, blijkt dit bij Polynesische bevolkingsgroepen geen enkele invloed te hebben op het risico op hart- en vaatziekten. In populaties in Azië en de Polynesische eilanden, waar een groot deel van de vetinname (tot soms 80%) uit kokosolie bestond, bleek er geen enkel verband met obesitas en/of dyslipidemie. Kokosolie wordt zelfs wel eens gebruikt bij de behandeling van obesitas, vanwege het hoge gehalte aan middellange keten vetzuren, aangezien deze lipiden gemakkelijk worden geoxideerd en niet worden opgeslagen in het vetweefsel, waardoor het basaal metabolisme afneemt.

Laurinezuur (C12:0) heeft de grootste antivirale activiteit van de MCFA's. Bij metabolisering in het lichaam kan de mono-ester van laurinezuur ontstaan te weten monolaurine.

Prior IA, Davidson F, Salmond CE, et al. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies. (1981) Am J Clin Nutr 34:1552-1561. PMID 7270479 gratis volledige artikel. Uit deze studie naar de eetgewoonten van bewoners van de Polynesische eilanden PukaPuka en Tokelau, kwam naar voren dat de inname van verzadigd vet bij deze populaties zo rond de 50% ligt. Toch vonden de onderzoekers geen enkele aanwijzing voor verhoogde incidenties van hart- en vaatziekten, ondanks hoge totaal cholesterolwaarden

Lipoeto NI, Agus Z, Oenzil F, et al. Dietary intake and the risk of coronary heart disease among the coconut-consuming Minangkabau in West Sumatra, Indonesia. (2004) Asia Pac J Clin Nutr 13:377-384. PMID 15563444. Mensink RP, Zock PL, Kester AD, et al. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. (2003) Am J Clin Nutr 77:1146-1155. PMID 12716665gratis volledige artikel.

Kokosolie, een bijzonder verzadigd vet http://www.natuurdietisten.nl/

De gewone kokosolie wordt gemaakt door kokospulp onder zeer hoge temperatuur te drogen. Door oplosmiddelen wordt kokosolie uit de pulp geëxtraheerd. Vervolgens wordt de olie gebleekt, ontgeurd en geraffineerd, waardoor vitamine E, lecithine, polyfenolen, carotenoïden en mineralen verloren gaan.

De ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie, de zogenaamde extra vierge kokosolie wordt gemaakt door kokospulp te laten fermenteren of mechanisch te persen en heeft een smeltpunt tussen de 24 en 26 graden Celsius. In deze extra vierge kokosolie zijn alle voor de gezondheid gebleven stoffen behouden.

Kokosolie bevat verzadigende vetzuren. Deze vetzuren zijn zeer stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen. De olie is vast bij kamertemperatuur en heeft een smeltpunt tussen 30-37 graden Celsius. Het voordeel van kokosolie is dat het 2 jaar op kamertemperatuur bewaard kan worden zonder dat het ranzig wordt (bederft).

Kokosolie & MCT's

Kokosolie is bijzonder omdat het in tegenstelling tot de meeste vetten vooral vetzuren met middellange ketens bevat. Het zijn vooral deze middellange vetzuren (MCT= Medium Chain Triglyceriden) waaraan kokosolie zijn bijzondere werking en vele toepassingen (inwendig en uitwendig) dankt.

  • MCT’s worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd en zorgen dat andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten eveneens beter worden opgenomen.

  • MCT’s leveren snel energie en worden in mindere mate gebruikt voor vetopslag.

  • Een voordeel voor o.a. sporters is dat deze vetzuren geen carnitine nodig hebben om te worden verbrand, zodat er meer carnitine (aminozuur) overblijft voor de energievoorziening van de spieren. Dit leidt tot een grotere spieropbouw.

  • Daarnaast zorgen de MCT’s voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose na ongeveer een uur of twee is verbruikt. MCT’s leveren dan een snelle energiebron, zodat het lichaam niet hoeft over te schakelen op de inefficiënte verbranding van lichaamsvet of de afbraak van spierweefsel.

  • MCT’s hoeven niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om geëmulgeerd (van grote vetbolletjes, kleinere vetbolletjes maken) te worden.

  • Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen en mensen met leverproblemen die gevoelig reageren op vet.

  • MCT’s worden veel verwerkt in sondevoeding (geleverd uit kokosolie) die in ziekenhuizen wordt gebruikt voor bijvoeding van ernstig zieke, verzwakte en ondervoede patiënten (ook bij ernstige brandwonden).

  • MCT’s zijn ook te gebruiken bij zuigelingen. Zuigelingen profiteren van deze makkelijke energiebron (komt ook voor in moedermelk) in instant-voeding omdat MCT’s minder belastend voor hun nog niet volledig ontwikkelende organen zijn (zoals lever en pancreas).

De pancreas verbruikt minder enzymen voor de vetvertering en wordt daardoor tijdens de maaltijd, wanneer de insulineproductie op zijn hoogst is, minder belast en kan efficiënter werken.

Verder draagt het gebruik van kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor hypoglycemie en hongeraanvallen verminderen.

MCT’s zijn ook inzetbaar bij een bloedsuikerproblematiek. De MCT’s werken in op de werking van de celmembranen (voedingsstof voor membranen en de daarop aanwezige insulinereceptor), waardoor insuline efficiënter werkt.

Kokosolie bij dysbiose

In kokosolie komen de vetzuren laurinezuur en caprylzuur voor. Deze vetzuren zijn inzet baar bij dysbiose bij:

- Parasieten

- Wormen

- Voedselvergiftiging

- Bacteriën overgroei

- Schimmels: (Candida Albicans, voetschimmel, spruw, ringworm, etc). Caprylzuur heeft schimmeldodende eigenschappen.

Diverse onderzoeken tonen aan dat kokosolie geen cholesterol verhogende werking heeft. Kokosolie beschermt de huid van binnenuit. Regelmatig eten van kokosolie vervangt de onverzadigde en onstabiele vetzuren (gevoelig voor oxidatie), voor een deel door stabielere verzadigde vetten. Ook van buitenaf werkt kokosolie positief op de huid. De Ph balans van de huid wordt hersteld door het licht zuurvormend karakter van de kokosolie. Omega 3 vetzuren en omega 6 zoals borrageolie zijn daarnaast goed om aan de voeding toe te voegen om de huid van binnenuit te voeden.

Natural Standard over Cocos en referenties

Clinical Bottom Line/Effectiveness http://www.naturalstandard.com/index-abstract.asp?create-abstract=coconutoil.asp&title=Coconut#

The coconut palm, which the coconut fruit comes from, is grown throughout the world in tropical climates. The coconut is commonly used in various culinary preparations throughout the world. The cavity of the coconut is filled with coconut water, which contains sugar, fiber, proteins, antioxidants, vitamins, and minerals. Because coconut oil is made up mainly of medium-chain fatty acids, which are more easily digested and absorbed in the body than other fats, coconut oil has been included in enteral feeding supplements and in infant formulas.

In clinical trials, coconut water has shown effectiveness for total body rehydration and blood volume restoration after exercise, as a therapeutic moisturizer for mild-to-moderate dry skin, and to decrease blood pressure.

Coconut has been shown to decrease serum cholesterol and LDL cholesterol levels in controlled human trials. However, some uncontrolled studies have also shown that populations that consume large amounts of coconut, compared to those who do not, have higher cholesterol levels, and that consumption of coconut fat can increase serum cholesterol levels.

West Indian Med J. 2005 Jan;54(1):3-8. The control of hypertension by use of coconut water and mauby: two tropical food drinks. Alleyne T, Roache S, Thomas C, Shirley A.

In this study, the authors investigated the effect of regular consumption of two tropical food drinks, coconut (Cocos nucifera) water and mauby (Colubrina arborescens), on the control of hypertension. Twenty-eight hypertensive subjects were assigned to four equal groups and their systolic and diastolic blood pressures recorded for two weeks before and then for another two weeks while receiving one of four interventions. One group (the control) received bottled drinking water, the second group received coconut water, the third received mauby and the fourth group, a mixture of coconut water and mauby. Significant decreases in the mean systolic blood pressure were observed for 71%, 40% and 43% respectively of the groups receiving the coconut water, mauby and the mixture (p < or = 0.05). For these groups, the respective proportions showing significant decreases in the mean diastolic pressure were 29%, 40% and 57%. For the group receiving the mixture, the largest decreases in mean systolic and mean diastolic pressure were 24 mmHg and 15 mmHg respectively; these were approximately double the largest values seen with the single interventions.

J Med Food. 2004 Summer;7(2):136-40. The cholesterol-lowering effect of coconut flakes in humans with moderately raised serum cholesterol. Trinidad TP, Loyola AS, Mallillin AC, Valdez DH, Askali FC, Castillo JC, Resaba RL, Masa DB.

This study investigated the effect of coconut flakes on serum cholesterol levels of humans with moderately raised serum cholesterol in 21 subjects. The serum total cholesterol of subjects differed and ranged from 259 to 283 mg/dL. The study was conducted in a double-blind randomized crossover design on a 14-week period, consisting of four 2-week experimental periods, with each experimental period separated by a 2-week washout period. The test foods were as follows: corn flakes as the control food, oat bran flakes as the reference food, and corn flakes with 15% and 25% dietary fiber from coconut flakes (made from coconut flour production). Results showed a significant percent reduction in serum total and low-density lipoprotein (LDL) cholesterol (in mg/dL) for all test foods, except for corn flakes, as follows: oat bran flakes, 8.4 +/- 1.4 and 8.8 +/- 6.0, respectively; 15% coconut flakes, 6.9 +/- 1.1 and 11.0 +/- 4.0, respectively; and 25% coconut flakes, 10.8 +/- 1.3 and 9.2 +/- 5.4, respectively. Serum triglycerides were significantly reduced for all test foods: corn flakes, 14.5 +/- 6.3%; oat bran flakes, 22.7 +/- 2.9%; 15% coconut flakes, 19.3 +/- 5.7%; and 25% coconut flakes, 21.8 +/- 6.0%. Only 60% of the subjects were considered for serum triglycerides reduction (serum triglycerides >170 mg/dL). In conclusion, both 15% and 25% coconut flakes reduced serum total and LDL cholesterol and serum triglycerides of humans with moderately raised serum cholesterol levels. Coconut flour is a good source of both soluble and insoluble dietary fiber, and both types of fiber may have significant role in the reduction of the above lipid biomarker. To our knowledge, this is the first study conducted to show a relationship between dietary fiber from a coconut by-product and a lipid biomarker. Results from this study serves as a good basis in the development of coconut flakes/flour as a functional food, justifying the increased production of coconut and coconut by-products.

Am J Clin Nutr. 1981 Aug;34(8):1552-61.Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies.Prior IA, Davidson F, Salmond CE, Czochanska Z.

Two populations of Polynesians living on atolls near the equator provide an opportunity to investigate the relative effects of saturated fat and dietary cholesterol in determining serum cholesterol levels. The habitual diets of the toll dwellers from both Pukapuka and Tokelau are high in saturated fat but low in dietary cholesterol and sucrose. Coconut is the chief source of energy for both groups. Tokelauans obtain a much higher percentage of energy from coconut than the Pukapukans, 63% compared with 34%, so their intake of saturated fat is higher. The serum cholesterol levels are 35 to 40 mg higher in Tokelauans than in Pukapukans. These major differences in serum cholesterol levels are considered to be due to the higher saturated fat intake of the Tokelauans. Analysis of a variety of food samples, and human fat biopsies show a high lauric (12:0) and myristic (14:0) content. Vascular disease is uncommon in both populations and there is no evidence of the high saturated fat intake having a harmful effect in these populations.

Br J Nutr. 1990 May;63(3):547-52. The effect of daily consumption of coconut fat and soya-bean fat on plasma lipids and lipoproteins of young normolipidaemic men. Mendis S, Kumarasunderam R.

The present paper reports the influence on plasma lipids of isoenergetic diets containing 30% of energy as fat, with a polyunsaturated: saturated fat ratio of 4.00 or 0.25, consumed for 8 weeks by twenty-five young normolipidaemic males. Approximately 70% of the fat energy was provided by the test fats: soya-bean fat and coconut fat. During the soya-bean-fat-eating period the total plasma cholesterol level fell significantly compared with baseline values (P less than 0.001) and during the coconut-fat-eating phase total plasma cholesterol level increased significantly compared with the soya-bean-eating period (P less than 0.001). On the soya-bean-fat diet, high-density-lipoprotein (HDL)-cholesterol decreased by 15% (range 6-35%) and plasma triacylglycerols decreased by 25% (range 13-37%). Results of the present study show that even when the proportion of total fat in the diet is low, a high intake of linoleic acid lowers both total plasma cholesterol and HDL-cholesterol, while a high intake of saturated fat elevates both these lipid fractions. Application of regression formulas to the present findings indicates that short-chain saturated fatty acids have a neutral effect on serum cholesterol.

Asian Pac J Trop Med. 2011 Mar;4(3):241-7. doi: 10.1016/S1995-7645(11)60078-3. Epub 2011 Apr 12. Coconut (Cocos nucifera L.: Arecaceae): in health promotion and disease prevention. DebMandal M, Mandal S.

Department of Physiology and Biophysics, KPC Medical College and Hospital, Jadavpur, Kolkata-700 032, India.

Coconut, Cocos nucifera L., is a tree that is cultivated for its multiple utilities, mainly for its nutritional and medicinal values. The various products of coconut include tender coconut water, copra, coconut oil, raw kernel, coconut cake, coconut toddy, coconut shell and wood based products, coconut leaves, coir pith etc. Its all parts are used in someway or another in the daily life of the people in the traditional coconut growing areas. It is the unique source of various natural products for the development of medicines against various diseases and also for the development of industrial products. The parts of its fruit like coconut kernel and tender coconut water have numerous medicinal properties such as antibacterial, antifungal, antiviral, antiparasitic, antidermatophytic, antioxidant, hypoglycemic, hepatoprotective, immunostimulant. Coconut water and coconut kernel contain microminerals and nutrients, which are essential to human health, and hence coconut is used as food by the peoples in the globe, mainly in the tropical countries. The coconut palm is, therefore, eulogised as 'Kalpavriksha' (the all giving tree) in Indian classics, and thus the current review describes the facts and phenomena related to its use in health and disease prevention.

Coconut Odyssey: The Bounteous Possibilities of the Tree of Life

(Mike Foale. 2003. ACIAR Monograph No. 101) This publication describes the origin and distribution of coconut, varieties, ecology, propagation, cultivation, harvesting, uses, and preparation. (4.64 Mb pdf file)

Cocos nucifera

(World Agroforestry Centre, AgroForestryTree Database) Briefly covers botany, ecology, propagation and management, uses, and pests and diseases; includes references.

Cocos nucifera

(James A. Duke. 1983. Handbook of Energy Crops. unpublished.) Provides brief information on nomenclature, uses, folk medicine, chemical composition, toxicity, botanical description, germplasm, distribution, ecology, cultivation, harvesting, yields and economics, energy, and pests and diseases; includes references.

Cocos nucifera (Coconut)

(E. Chan and C.R. Elevitch. 2006. Species Profiles for Pacific Island Agroforestry) Comprehensive monograph on coconut production in the Pacific. Covers botany, genetics, growing conditions, propagation, uses and products, and agroforestry applications; includes references. (1.8 Mb pdf)

Cocos nucifera L.

(James A. Allen. 2002. Tropical Tree Seed Manual. USDA) Discusses flowering and fruiting, seed processing, and germination requirements. (230 Kb pdf file)

Coconut oil hype

is high in saturated fats; it contains more saturated fatty acids than any other non-hydrogenated oil. It is stable and has a long shelf life. It is used in movie theaters to pop popcorn and in South Asian cuisine for dishes like curries. A hydrogenated version of coconut oil is an ingredient in non-dairy creamers. Much of the research done on coconut oil studied hydrogenated or partially hydrogenated forms. According to an article in the New York Times:

Partial hydrogenation creates dreaded trans fats. It also destroys many of the good essential fatty acids, antioxidants and other positive components present in virgin coconut oil. And while it’s true that most of the fats in virgin coconut oil are saturated, opinions are changing on whether saturated fats are the arterial villains they were made out to be. “I think we in the nutrition field are beginning to say that saturated fats are not so bad, and the evidence that said they were is not so strong,” Dr. Brenna said.

Coconut oil contains lauric acid, which raises both HDL and LDL cholesterol levels. This may improve the cholesterol profile, although there are concerns that it may promote atherosclerosis by other means. Virgin coconut oil contains medium-chain triglycerides, which are not as risky as some other saturated fats.

Health Claims

Any number of health claims have been made for lauric acid. According to proponents, it’s a wonder substance with possible antibacterial, antimicrobial, antiviral properties that could also, in theory, combat HIV, clear up acne and speed up your metabolism. Researchers are skeptical:

“There are a lot of claims that coconut oil may have health benefits, but there is no concrete scientific data yet to support this,” said Dr. Daniel Hwang, a research molecular biologist specializing in lauric acid at the Western Human Nutrition Research Center at the University of California, Davis.

The hype comes from unreliable sources. Joe Mercola says it is the smartest choice for cooking, is good for your heart, contains the kind of fat found in mothers’ milk, enhances immunity, and helps with weight loss by stimulating metabolism. And of course he sells it. Dr. Oz says it is a heart healthy food that helps resist viruses, bacteria, yeast, fungi, and candida; boosts thyroid function; improves blood sugar control and reduces the need for insulin; increases energy and endurance; increases digestion and improves absorption of vitamins; lowers cholesterol; helps control weight; has anti-aging effects; is good for skin and hair; and is quite safe to take in reasonable amounts. The Wellness Mama website lists 101 uses for coconut oil, including treating sunburns, athlete’s foot, Alzheimer’s disease, nasal allergies, arthritis, insomnia, autism, heartburn, hemorrhoids, depression, acne, cellulite, mosquito bites, and lice.

Alzheimer’s Disease

The Wellness Mama website provides a link to a reference for Alzheimer’s disease but it is only a case study showing that the writer’s husband improved and was able to draw a more accurate picture of a clock after adding coconut oil to his diet. Natural News says coconut oil can prevent and reverse Alzheimer’s. Naturopath Bruce Fife has several books touting the benefits of coconut oil and coconut water. One title claims you can “Stop Alzheimer’s Now!”

A clinical query search for “Alzheimer’s coconut oil” on PubMed yielded no results. Snopes has evaluated the claims for coconut oil and agrees that “there are no peer-reviewed articles addressing research on coconut oil as a treatment for Alzheimer’s disease.” Even the Alzheimer’s Association says: “A few people have reported that coconut oil helped the person with Alzheimer’s, but there’s never been any clinical testing of coconut oil for Alzheimer’s, and there’s no scientific evidence that it helps.”

Coconut water

The liquid inside a coconut is being promoted as a sports drink and as a miracle food. They claim it is so compatible with the human body that it can be infused directly into the bloodstream (indeed, it is likely sterile and there are reports of its use as an intravenous fluid substitute in emergencies when medical saline was unavailable). As with coconut oil, there are a few suggestive studies in animals and test tubes, but no credible evidence for clinical benefits in humans.

Conclusion

Coconut oil is probably not as bad as once thought, but it’s no “miracle” food either. It is probably safe to use it in reasonable amounts to replace other oils in the diet, and doing so may have a favorable effect on lipid profiles; but it’s not clear whether that will actually reduce the risk of cardiovascular events. There is no justification for adding it to the diet on top of the usual consumption of other fats. There is no credible evidence to support any of the many health benefits claimed for using it as a supplement.