Cornus / kornoeljeconfituur

Maak de rijpe rode kornoelje-bessen schoon, was ze en zet ze op met een bodempje water. Half uur koken

Passeer en wrijf met een pollepel of de bolle kant van een kleine soeplepel alle achtergebleven vruchtvlees door de zeef.

Meng suiker door de puree. Op 1 kilo bessen met pit, heeft men ongeveer 400 gram suiker nodig en verder appeltjes in kleine stukjes gesneden, wat geraspte verse gember en 15 gram pectine. Gebruikt men geen pectine dan kan men beter 4 appeltjes vooraf met wat citroensap en weinig water zeker na aan de kook gebracht te hebben een half uur laten doorsudderen en dat bij de pulp van de kornoelje-bessen voegen.

De massa aan de kook brengen, 5 minuten laten koken en dan van het vuur af in potjes doen.

Over de Cornus mas

Cornus is de Romeinse naam voor de gele kornoelje. Het woord cornu betekent hard als hout want vroeger werden er hamerstelen en wandelstokken van gemaakt. Mas is het Latijnse woord voor mannelijk. In de prehistorie gebruikte men de takken van de rode kornoelje voor het vervaardigen van visfuiken en bogen.

De Cornus mas is een langzaam groeiende kleine boom met karakteristieke licht gebogen en gekromde bladeren. Het hele jaar door heeft de Cornus mas een mooie sierwaarde. In de winter worden de nog kale takken helemaal bedekt met gele bloemen in kleine bolronde schermen.

Het blad kleurt in de herfst geel of oranjerood. In de herfst komen ovale, glanzend rode besachtige vruchten. De vruchten zitten vol met vitamines en worden in verschillende landen gebruikt om er jam, sap of likeur van te maken.