Dagboek herborist 2002

7 januari 2002

M. heeft paardenbloemtinctuur nodig en mijn zelfgemaakte voorraad is uitgeput. Toch maar eens nieuwe maken! Het is nu technisch en therapeutisch zeker mogelijk. Wat zou ik nu nog kunnen oogsten en verwerken? Naast Paardenbloemwortel kan ook de Grote klis en Smeerwortel geoogst worden. Kliswortelolie is een traditioneel volksmiddel voor het haar. Tegen grijs haar, wordt gezegd, maar dat durf ik met mijn haardos niet hardop meer verkondigen.

8 januari 2002: Crocus sativus

Na de vorst van de voorbije dagen, even een kijkje genomen in onze nieuwe nog bevroren tuin. De vergeten bloembolletjes van Crocus sativus, de Saffraan beginnen in hun papieren verpakking al blad te vormen en zelfs een verkreukelde bloem is zichtbaar. Voor Spaanse gasten, gewend aan een warm en droog klimaat gedragen ze zich wel hoogst merkwaardig.

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/29408-saffraan-geschiedenis-en-verhalen-van-een-crocus.html

15 januari 2002: planten elke dag

Zijn we, in de breedste zin niet allemaal elke dag met geneeskrachtige planten en met geneeskunde bezig? Ik geloof van wel en een herborist natuurlijk iets meer. Uit louter nieuwsgierigheid een inventarisatie van een gewone dag contact met kruiden.

    • Het begint al smorgens vroeg met een kopje koffie met een duidelijke farmacologische werking:, de cafeïne verhoogt de lichamelijke en geestelijke alertheid en heeft zelfs een diuretische werking

    • het zelfgemaakte pittenbrood, dat ik bij de koffie eet, bevat allerlei zaadjes zoals lijnzaad met een licht laxerende werking en met veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren goed voor de bloedvaten.

    • En dan heb ik mijn tanden gepoetst met een pasta vol met frisse pepermunt. De etherische olie uit deze plant bevat veel menthol, een stof die verkoelend en bacteriedodend werkt en dus ideaal is om zowel objectief als subjectief de mondholte ‘proper’ te maken.

    • In de supermarkt kopen we 2 repen chocolade, een met citroen en een met lavendel en er wordt zelfs vermeld dat de lavendelchocolade kalmerend is (mag dat wettelijk wel). De chocolade op zich heeft ook al verschillende medische werkingen.

    • We kopen een zakje Provençaalse kruiden met tijm, oregano en basilicum, allemaal kruiden met etherische olie, die een stimulerende en ontstekingswerende werking hebben.

    • Bij het dekken van de tafel laat ik een plastic bakje met olijven uit mijn handen vallen. Ook al een kruid met enkelvoudig onverzadigde vetzuren en dus goed voor de bloedvaten maar ook een vrucht met een cholagoge werking en een licht laxerend effect.

    • Gekiemde zaadjes op de boterham zal wel niet iedereen regelmatig eten. Toch heb ik dat vandaag gedaan, meer bepaald fenegriek, een heel bijzondere vlinderbloemige met een waslijst aan medicinale werkingen: bloedsuiker- verlagend, eetlustopwekkend, aansterkend, cholesterolverlagend en waarschijnlijk ook nog hartversterkend. En dit is zeker geen overdreven opsomming van een gek geworden kruidenliefhebber maar is gewoon terug te vinden in bijvoorbeeld ‘Teedrogen’ Ein Handbuch fur die Praxis auf wissenschaftlicher Grundlage van Prof. Max Wichtl en consoorten.

    • Groene thee mét ginkgo hebben we ook gekocht. Een super anti-oxydantmengsel dat de veroudering en het geheugenverlies moet tegengaan.

En wij maar denken dat geneeskunde alleen maar iets des dokters is! En wij maar wetten maken waarin staat dat medicijnen alleen maar door apothekers mogen verkocht worden en door dokters voorgeschreven!

En ik maar denken, hoe kan ik nog ooit dood gaan met zoveel geneeskracht in mij!

Lees verder op https://sites.google.com/site/kruidigwandelen/dagboek-van-een-herborist/dagboek-herborist-2002