Paardenbloemgelei

Recept 1 paardenbloemgelei, ook wel paardenbloemhoning genoemd.

Verzamel een honderdtal bloemetjes (alleen het geel, geen bittere steel). Normaal niet wassen, maar een beetje spoelen kan geen kwaad of even laten liggen om de beestjes te verwijderen)

Trek de gele blaadjes van de bodem en doe in een kookpot. Voeg hierbij het sap van citroen en sinaasappel en het water. Laat het geheel een vijftal minuten koken met deksel op de kookpot. Laat een nachtje trekken.

De volgende ochtend zeef je het mengsel met een confituurdoek en meet de vloeistof. Per 100cl, mag er 55 g confituursuiker bij. Los goed op en breng daarna 3 minuten aan de kook. Daarna afvullen in potjes. Ik doe er nog enkele bloemblaadjes bij ter decoratie. Vele variaties zijn mogelijk, bvb kruiden zoals citroentijm of munt toevoegen.

Recept 2

Neem twee volle handen bloeiende paardenbloemen zonder stelen. In de stelen zit zoals bekend wit melksap (latex), dat zeer bitter is en allergische reacties kan veroorzaken. Gebruik paardenbloemen waarvan u zeker bent dat ze niet bespoten zijn. De paardenbloemen zet je in 750 ml koud water en laat dit een nachtje rusten.

De volgende dag kookt je ze zacht ongeveer 10 minuten. Zeef het en doe een uitgeperste citroen en 750 gr. suiker in het gezeefde aftreksel. Laat dit dan inkoken tot het op een vloeibare siroop lijkt. Doe het in glazen potten en laat het verder afkoelen. Als het al redelijk is afgekoeld, zet het in de koelkast. De honing wordt dan dikker. Deze honing kunt u gebruiken op de zelfde manier als bijenhoning. U kunt het ook verdunnen tot limonade. Het is lekker om te verwerken in ijsthee met verse muntblaadjes.

Recept 3 : La CRAMAILLOTTE 

du "miel" de pissenlit

Un célèbre dandy du 19ème siècle, homme de lettres aux rares heures du jour et de la nuit où il ne se trouvait pas en brillante compagnie dans les salons parisiens branchés, a un jour rendu cet humble hommage en vers à une des plantes sauvages les plus communes de nos campagnes. 

Sachez bien que le pissenlit

N'est pas une fleur ordinaire

Il n'a pas d'esprit vulgaire  ...

Malgré tout ce que l'on dit

Il est doué d'un caractère

Qui sait assurer son crédit

Et l'établir sur la terre

Pour 12 petits pots de 175 ml

Préparation

Si vous conservez les pots au frigo, votre "cramaillotte" aura tendance à s'épaissir, sans que cela soit préjudiciable à la qualité de votre préparation.