Zaadcatalogen en zaadbanken

Zaden van kruiden, geneeskruiden en wilde planten vinden is een boeiende bezigheid op zich. Het plezierigste is zelf de zaden te oogsten in je tuin of in de natuur. Je moet dan natuurlijk op het juiste moment er bij zijn, dat is als de zaden goed rijp zijn en toch nog aan de plant hangen. Op de grond verzamelen is nauwelijks doenbaar, behalve als je een wit plastic zeil of een doek onder de plant legt.

Je kan natuurlijk ook zaden kopen, gelukkig zijn er ondertussen wereldwijd professionele zadenkwekers waar je kleine of grote hoeveelheden plantenzaden kan verkrijgen. Enkele van deze zaadhandels en hun catalogen wil ik hier voorstellen.

RICHTERS HERBS

357 Highway 47

Goodwood, ON L0C 1A0 Canada

Tel. +1.905.640.6677 Fax. +1.905.640.6641

Herb plants, seeds, books, dried herbs and more – Richters is your best source for everything herbal!

If you grow your own herbs or make your own herbal products, or if you are in the business of herbs, make Richters your destination.

Richters has been growing and selling herbs since 1969. Our first catalogue dedicated to herbs came out in 1970. We have lived, worked and breathed herbs ever since.

Come Visit Richters

Von Anfang an haben wir hier in der Gärtnerei Rühlemann's uns mit viel Liebe und Hingabe den Kräutern und Duftpflanzen gewidmet. Den größten Teil der Pflanzen die wir anbieten vermehren und kultivieren wir selbst, von daher kennen wir die Qualitäten und Besonderheiten unserer Pflanzen sehr gut.

Ursprünglich gegründet als ein Ein-Mann-Betrieb vor 19 Jahren, hat sich daraus eine Gärtnerei entwickelt, die sich im Laufe der Zeit immer mehr Kompetenz in Kräutern und Duftpflanzen erworben hat. Wir verstehen uns nicht nur als ambitionierte Kräutergärtnerei, sondern auch als Ort, an dem neues und altvergessenes Kräuterwissen vermehrt und Gartengenusskultur geliebt und gelebt wird. Das alles teilen wir gerne mit unseren Kunden.

Unser eingespieltes Team von 20 qualifizierten Mitarbeitern wird im Frühjahr und Sommer unterstützt durch viele Saisonkräfte.

Adresse:Rühlemann's Kräuter & Duftpflanzen

Auf dem Berg 2

27367 Horstedt

Deutschland

Öffnungszeiten der Gärtnerei: von April bis September Montag bis Samstag 10-18 Uh

Bestell-Telefon: 04288.928558 (Montag bis Freitag von 8-13 und 14-16 Uhr)

Fax: 04288.928559

Telefonische Beratung: 04288.928558 (Mittwoch 16-18 Uhr)

Email: info@ruehlemanns.de

Pflanzen

Saatgut Sortimente

Vreeken's Zaden

Al vanaf 1926 is ons familiebedrijf gespecialiseerd in zaden. Al jarenlang verzamelen we een sortiment zaden bijeen, waarmee we iedereen tevreden hopen te stellen. In onze gezellige tuinwinkel in Dordrecht vindt u naast ons grote sortiment op deze site ook: kwaliteitsgereedschap (o.a. Sneeboer), bijzondere tuin- en kamerplanten, bonsaiboompjes, leuke kado-artikelen voor jong en oud en veel soorten bemesting.Klik hier voor een routebeschrijving en openingstijden. Kwaliteit Onze zaden staan onder constante kwaliteitscontrole. Als een bepaalde oogst een kiemkracht heeft, die we onder de maat vinden (dat kan bijvoorbeeld door een natte zomer het geval zijn), dan vullen we meer zaden in het zakje of geven een dubbel zakje om u voldoende resultaat te garanderen. Omdat een bruikbaarheidsdatum sterk per soort verschilt geven we een algemene garantie van kiemkracht tot en met het 2e seizoen na aankoop. Historie Als u meer wilt weten over Vreeken's Zaden, kunt u hier over de historie verder lezen. Bekendheid We zijn er trots op, dat we zoveel genoemd worden in de 'groene media'. We geven zelf ook regelmatig een nieuwsbrief uit, wilt u meer informatie hierover of zich aanmelden, klik dan op Nieuwsbrief in het linkermenu.

Maar die bekendheid van ons bedrijf hebben we vooral aan u te danken. Laten we eerlijk zijn; als voor het (inmiddels befaamde) grote sortiment zaden geen koper is, houdt het snel op, nietwaar?

Vreeken's Zaden

Voorstraat 448

3311 CX Dordrecht

Telefoon: 078 - 613 54 67

Fax: 078 - 631 21 98

E-mail: info@vreeken.nl

Het paradijs der kruidenplanten voor de kokstuin, siertuin en herboristen tuin. Advies en specialisatie voor de ecologische tuin, kruidentuin, moestuin en eetbare tuin. Van eigen biotoop tot exotische vakantietuinen; mediterraan, Japans, Mexicaans, Thaise, kustkruiden, zeegroenten, doorlevende moestuin, historische met vergeten groenten en oergroenten, exotische groenten.

Planten en zadenliist 2010.xls,.xls

Cruydthoeck

Wilde bloemen, heel veel wilde bloemen. Cruydt-Hoeck biedt een groot sortiment wilde plantenzaden, bloemenweidemengsels en tuinzaden. Wilde bloemen dragen bij aan de biodiversiteit, aan de leefomstandigheden van insecten, vogels en vlinders. Maar bovenal zijn wilde bloemen adembenemend mooi.

http://www.cruydthoeck.nl/wilde+bloemen

Zadenbank Nationale Plantentuin

Hoewel het behoud van plantensoorten in hun natuurlijk biotoop de voorkeur geniet, kan een zadenbank in sommige gevallen toch een laatste reddingsboei zijn om bedreigde planten op een efficiënte manier voor uitsterven te behoeden, buiten hun natuurlijke leefomgeving. Zaadjes zijn klein en dus kunnen er op een relatief kleine oppervlakte, duizenden soorten tegelijk bewaard worden. Een zadenbank is dan ook een schatkamer voor de biodiversiteit.

Bedreigde wilde planten van bij ons

Een deel van onze zadenbank is gewijd zaden van zeldzame wilde planten uit de verschillende fytogeografische districten van ons land. Van de 600 soorten die op de Rode Lijst van bedreigde planten van ons land staan, zijn er van 500 soorten zaden verzameld. Ze worden bewaard bij een temperatuur van -20 °C waardoor ze extreem lang (100 jaar) bewaard kunnen worden. Regelmatig worden er kiemingsexperimenten gehouden om de kiemkracht van de zaden te controleren. Deze ex-situconservatie kadert in een wereldwijde strategie om plantensoorten te behouden en indien daar ooit mogelijkheden voor zijn hen te reïntroduceren in hun natuurlijke omgeving.

Uitwisseling

In de zadenbank worden uiteraard ook de zaden van de uitgebreide collectie levende planten van de Plantentuin bewaard. De bewaring is eerder op korte termijn en laat ons toe om sommige soorten snel te kunnen vermeerderen, het dient ook als back-up voor onze eigen collectie en voor de uitwisseling met andere plantentuinen en wetenschappelijke instellingen overal ter wereld. Jaarlijks wordt onze zadenlijst aan een netwerk van 600 correspondenten kenbaar gemaakt.

Wilde bonen

Bijzondere aandacht gaat uit naar de collectie van wilde bonen (Phaseoleae) en boonachtigen (Phaseolinae) met als doel de genetische variabiliteit van deze groep op lange termijn te behouden. Ook hier worden de zaden bij -20 °C bewaard. Een genetische collectie als deze, kan in de toekomst een belangrijke bron van veredelingsmateriaal zijn. Bonen (Phaseolus), soja (Vigna) en hun aanverwanten zijn wereldwijd belangrijke eiwitproducerende planten die op grote schaal geteeld worden en daardoor ook erg blootgesteld zijn aan ziektes en plagen. De rol van genetische variatie en resistente kenmerken van verwante soorten zal zeker nog in belang toenemen.

http://www.br.fgov.be/CONSERVATION/CONSERVATIONNL/seedbanknl.php