Roken

Een plantaardige stof uit de goudenregen helpt daadwerkelijk bij het stoppen met roken. De plantaardige stof, een behoorlijk goedkoop middel, met de naam cytisine, is effectief bij de behandeling van stoppen met roken. Dat is het resultaat van een gerandomiseerde studie die in een toonaangevend medisch tijdschrift verscheen van de hand van Robert West et al. (NEJM;2011;365:1193-200)

In Het NTvG stond over deze studie het volgende:

Cytisine, afkomstig uit zaden van de goudenregen, is een nicotinereceptoragonist en kwam in 1964 voor het eerst op de markt in Bulgarije als hulpmiddel bij stoppen met roken. Tegenwoordig is het middel in Polen en Rusland nog steeds ‘over de toonbank’ verkrijgbaar. Cytisine heeft een ongebruikelijke ontwikkelingsgeschiedenis.

Preklinische studies naar de optimale dosering en grote trials die voldoen aan de huidige regelgeving zijn nooit uitgevoerd.

In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie kregen 740 rokers (> 10 sigaretten per dag) óf 25 dagen placebo óf 25 dagen cytisine. Na 12 maanden was 8,4% (n = 31) van de cytisine-groep en 2,4% (n = 9) van de placebogroep succesvol gestopt met roken.

Een oud simpel plantenmiddel dus....maar niet zomaar gouden regen gaan opeten, want de plant is serieus giftig.

Bron: NTvG Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C1109 Nieuws Cytisine effectieve rookstophulp in placebostudie door Lucas Mevius