Agave (siroop)

Agave zijn groenblijvende, dikvlezige bladplanten die bij ons vooral als pot- en kuipplant bekend zijn. De 300 soorten stammen uit de woestijngebieden van Amerika. Na de ontdekking van dit continent kwamen ze naar Europa en nu vinden we ze ook verwilderd in de landen rond de Middellandse Zee. De Spanjaarden noemden ze ´arbol de maravillas´. De Grieken gaven er de benaming ´agauos´ aan, wat trots of fier betekent, duidend op de grote, forse bloeiwijzen die het landschap domineerden

Agaves groeien vrij traag en bloeien pas na vele jaren. Op dat moment groeit een (in verhouding met de plant) zeer grote stengel uit de plant waar bovenaan een groot aantal kleinere bloemen uitgroeien. Agaves planten zich voornamelijk vegetatief voort

Agavesiroop

Agavesiroop wordt aangeprezen in termen als ‘veilig voor diabetici’, ‘onbewerkt’ en ’100% natuurlijke zoetmiddel’. Stuk voor stuk onwaarheden! Agavesiroop is een natuurlijke noch organische zoetstof, maar een in hoge mate bewerkte vorm van fructose, zelfs geconcentreerder dan de high fructose corn syrup (HFCS) – vaak toegevoegd aan frisdranken en andere producten – die de laatste tijd in een kwade reuk is komen te staan. Geraffineerde fructose is geen ‘natuurlijke’ suiker en er komen steeds meer bewijzen dat fructose mede verantwoordelijk is voor de toename van ernstige degeneratieve ziekten. Agavesiroop is geen gezondheidsbevorderend product, maar veeleer een op een bedenkelijke, zo niet malafide wijze in de markt gezette dubieuze zoetstof.

Agavesiroop wordt verkocht via gezondheidswinkels onder de labels ‘Agave Nectar 100% Natural Sweetener’ en ‘Organic Raw Blue Agave Nectar’ en soortgelijke fancy namen. Daarnaast wordt het toegevoegd aan producten die te boek staan als organisch, biologisch of onbewerkt, en daar vallen onder meer ook ketchup, ijs, chocolade en gezondheidsrepen onder.

Afgaande op de naam (siroop of zelfs nectar), de afbeeldingen en beschrijvingen op de etiketten zou je geloven dat je te maken hebt met een onbewerkt zoetmiddel, dat al duizenden jaren in gebruik is bij de lokale bevolking in centraal Mexico.

Agavesap werd door de bevolking gebruikt om er een licht alcoholische drank van te maken. Ze maakten van het sap ook een zoetmiddel door het simpelweg uren te laten koken. Maar de agavesiroop die hier in de winkels wordt verkocht heeft niets van doen met de traditioneel vervaardigde zoetstof. Agavesiroop is een vrij nieuw, in de negentiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld zoetmiddel.

Wat is Agavesiroop?

Het hoofdbestanddeel van agave is zetmeel, zoals dat ook gevonden wordt in granen en mais. Het proces waarbij het niet-zoete zetmeel van de agave wordt omgevormd tot geraffineerde fructose van de agavesiroop bestaat uit verhitting, enzymatische en chemische omzetting en filtratie.

De reden waarom geraffineerde fructose steeds vaker wordt toegepast wordt is heel simpel: het is erg goedkoop.

Agavesiroop bestaat voor 70% tot wel 90% uit chemisch geraffineerde fructose volgens opgave van de fabrikanten. De fructose in agavesiroop is geconcentreerder dan de fructose in high fructose corn syrup (HFCS) die vaak in frisdranken wordt gedaan. De laatste bevat 42 tot 55% fructose.

Omdat Agavesiroop nog relatief ‘duur’ is, komt het overigens vaak voor dat de siroop met het nog veel goedkopere HFCS wordt versneden alvorens het wordt geëxporteerd.

Wat is er mis met fructose?

Fructose wordt niet op een normale manier in het lichaam verwerkt zoals glucose. Fructose wordt niet omgezet naar glucose en verhoogt dus niet de bloedsuikers. Fructose heeft dus een lage glycaemische index, waarop de claim is gebaseerd dat het veilig zou zijn voor diabetici. De prijs die hiervoor betaald moet worden is echter erg hoog, zie hieronder.

Fructose lijkt de werking van koper in het lichaam te verstoren. Hierdoor kunnen de eiwitten collageen en elastine niet gevormd worden. Collageen en elastine behoren tot de bindweefsels die in essentie het lichaam bij elkaar houden.

Een tekort aan koper kan voorts leiden tot verminderde botdichtheid, bloedarmoede, onvruchtbaarheid, en ironisch genoeg een onvermogen om bloedsuikers in het gareel te houden.

Fructose verhoogt het LDL cholesterol en de triglyceriden in het bloed waardoor er beschadiging van de bloedvaatwanden optreedt en kransslagaders en andere slagaders dichtslibben met als gevolg angina pectoris (zuurstoftekort in het hart door vernauwde kransslagaders), hartaanvallen en perifeer vaatlijden (vernauwing of afsluiting van bloedvaten in armen of benen)

Fructose is slechter voor de gezondheid dan glucose. Dit komt omdat glucose door alle cellen in het lichaam wordt omgezet, en fructose alleen door de lever. De kans bestaat dat hierdoor, net als bij alcohol, vervetting van de lever gaat optreden en uiteindelijk levercirrose (verschrompeling van de lever).

Geraffineerde fructose zoals agavesiroop en HFCS bevat geen enzymen, vitaminen of mineralen en ontrekt daarom deze voedingsstoffen aan het lichaam.

Fructose kan diabetes bevorderen. Het vermindert de gevoeligheid van insulinereceptoren op de cellen waardoor het lichaam steeds meer insuline moet produceren om glucose in het bloed te verwerken en in de cel te laten opnemen, met de ontwikkeling van diabetes als uiteindelijk gevolg.

De consumptie van fructose laat een belangrijke stijging van urinezuur in het bloed zien. Een verhoging van het urinezuurgehalte in het bloed kan een indicator zijn voor hartziekte. Een hoog gehalte aan urinezuur veroorzaakt ook jicht door neerslag van urinezuurkristallen in de gewrichten.

Het gebruik van fructose verhoogt het lactaat (melkzuur) gehalte in het bloed, met name bij mensen met aandoeningen zoals diabetes. Een sterke verhoging duidt op metabole acidose als gevolg van een overmaat aan zure afvalstoffen in het lichaam.

Fructose zorgt, veel meer dan gewone suiker, voor het onttrekken van mineralen aan het lichaam, met name ijzer, magnesium en calcium.

Fructose veroorzaakt vetzucht! Het wordt verwerkt in de lever en wordt gemakkelijker omgezet naar lichaamsvet dan elke andere soort suiker.

Conclusie

Als je gezondheid je lief is, loop dan met een grote boog om agavesiroop, agave nectar en HFCS heen. Als je niet zonder zoetigheid kunt, kun je beter vers fruit, stevia of (biologische) honing gebruiken. Zelfs kristalsuiker is nog beter.

Dat gezondheidswinkels deze producten verkopen is zorgwekkend. De klant mag er van uitgaan dat deze winkels hun uiterste best doen om eerlijke, natuurlijke en kwalitief hoogwaardige producten in hun assortiment op te nemen. De klant is daarvoor bereid een hogere prijs te betalen dan in de supermarkt. Dat ze toch agavesiroop en agave nectar op de plank hebben staan kan voortkomen uit onkunde of onwetendheid, zo niet, dan is er sprake van regelrechte misleiding van de cliëntele. In beide gevallen is het evenwel een blammage die de geloofwaardigheid en reputatie van de branche zeker niet ten goede zal komen.

Despite claims that agave nectar is healthier than refined table sugar, this natural sweetener may not be any more nutritious than sugar or honey. According to MayoClinic.com, the vitamin and mineral content is essentially the same as honey or sugar. Using agave syrup instead of honey or sugar may ultimately come down to a matter of personal preference rather than increased health benefits. Like other high-calorie sweeteners, agave nectar may contribute to weight gain or elevated triglyceride levels if you use it in excess, MayoClinic.com notes. To enjoy agave nectar without compromising your health, include this product in your daily budget of discretionary calories after you've met your requirements for essential nutrients.

Read more: http://www.livestrong.com/article/398007-agave-nectar-benefits/#ixzz1ySmY4pGs

Agave, van drank tot siroop

De jezuïet José de Acosta vermelde al in 1589 talrijke toepassingen van deze opvallende planten : '... De boom der wonderen is de maguey (agave), waarover men vele wondere verhalen heeft geschreven, want hij geeft water en wijn, olie en azijn, en honig, en een materie voor het inpakken van voedsel, naald en draad, en honderd andere dingen... Het is een boom die door de Indianen van « Nueva Espana » enorm wordt gewaardeerd... '

Lees verder op http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/lifestyle/49631-agave-van-drank-tot-siroop.html

Er bestaan vele soorten agaves, waarvan de meeste van nature in Mexico voorkomen. De planten hebben in het algemeen dikke, vlezige bladeren meestal bezet met doornen langs de zijkant van de bladeren en eindigend in een scherpe punt.