Silicium / Kiezelzuur

Silicium

Niet alleen gelatine en biotine maken volgens studies de nagels sterker. Siliciumverbindingen doen het ook. Belgische onderzoekers toonden het effect van orthosilicic acid aan in een experiment waarin ze vrouwen met een verouderende huid een luttele dosis van 10 mg silicium per dag gaven.

Sinds onderzoekers in 1972 aantoonden dat ratten niet goed groeien als ze geen silicium binnenkrijgen [Nature. 1972 Oct 6;239(5371):333-4.] geldt silicium als een ultraspoorelement. We hebben dagelijks enkele tientallen milligrammen nodig voor de aanmaak van kraakbeen, haar, nagels en huid. Enzymen die aminozuren omzetten in collageen gebruiken het mineraal.

In het Westen consumeren we dagelijks 20-50 milligram silicium. Silicium zit vooral in plantaardige voedingsmiddelen. Volle granen zijn goede voedingsbronnen, vooral havermout, net als bananen en gedroogd fruit. In Aziatische landen, waar mensen meer plantaardige voedingsmiddelen eten dan in onze regionen, loopt de inname op tot boven de 200 milligram. Silicium zit in de voeding vooral in de vorm van verbindingen als orthosilicic acid.

Een belangrijke partij in het siliciumonderzoek is de bierindustrie. Omdat de granen en de hop die bierbrouwers als grondstof gebruiken silicium bevatten, is bier een bron van silicium. Alcoholproducenten zijn als de dood dat ze in dezelfde hoek als de tabaksindustrie terechtkomen, en financieren daarom graag studies die hun product in een goed daglicht zetten.

Nu is het argument dat je bier moet drinken omdat er silicium in zit misschien een beetje vergezocht. In een glas bier van zit ongeveer 5 milligram silicium. In een banaan zit 8 milligram, in een glas mineraalwater zit 2 milligram. Een plant als paardenstaart of Equisetum accumuleert silicium, en dus zijn er siliciumsupplementen met extracten van die plant. Een gram Equisetum of horsetail kan 9-17 milligram silicium bevatten. [J Nutr Health Aging. 2007;11(2):99-110.]

Studie

De Belgen bestudeerden het effect van het siliciumsupplement BioSil, dat wordt gemaakt door Bio Minerals. Bio Minerals sponsorde het onderzoek. De onderzoekers gaven 25 vrouwen van 40-65 jaar dagelijks 10 milligram silicium in de vorm van orthosilicic acid, en gaven een evengrote groep een placebo.

Resultaten

Voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers met een visiometer hoe ruw de huid van de vrouwen was. Dat houdt in dat ze registreerden hoe diep de microscopisch kleine groeven in de huid van de vrouwen waren.

Niet alleen gelatine en biotine maken volgens studies de nagels sterker. Siliciumverbindingen doen het ook. Belgische onderzoekers toonden het effect van orthosilicic acid aan in een experiment waarin ze vrouwen met een verouderende huid een luttele dosis van 10 mg silicium per dag gaven.

De onderzoekers keken ook naar de broosheid van de nagels en de breekbaarheid van de haren. Bij de placebogroep gebeurde er niks, maar in de siliciumgroep [ch-OSA] werden de haren en nagels sterker.

Conclusie

"The present study is the first randomized, double blind placebo-controlled trial that illustrates the positive effect of an oral mineral supplement on skin surface and mechanical properties and on hair and nails brittleness, respectively", aldus de Belgen.

Bron:

Arch Dermatol Res. 2005 Oct;297(4):147-53.