Andrographis

Andrographis en verkoudheid

Een belangrijk kruid in de Ajurvedische en de Unani geneeskunde is Kalmegh of met zijn officiële naam Andrographis paniculata Nees. In de traditionele Indische geneeskunde word het voornamelijk gebruikt voor maagdarmproblemen zoals dysenterie en darmparasieten, maar ook voor de luchtwegen bij verkoudheid en griep. Deze plant is recenter in Europa, ook door wetenschappelijk onderzoek, bekend geraakt omwille van zijn immuunstimulerende werking. De plant bevat diterpeenlactonen, vooral andrographolide. Dit soort bittersmakende stoffen vinden we ook terug in Europese bitterstofplanten zoals Duizendblad en Gele gentiaan, dus niet verwonderlijk dat Andrographis ook gebruikt wordt om de spijsvertering op te peppen. Het heeft vooral een leverstimulerende werking. In Europa is de plant nu vooral in gebruik omwille van zijn werking op het immuunsysteem. Hij kan net zoals Rode zonnehoed onze weerstand verhogen en daardoor ons lichaam beter bestand maken tegen allerlei bacteriële en virale infecties. Andrographis stimuleert vooral de vreetcellen of fagocyten in het bloed, die gevaarlijke bacterien moeten opruimen. Volgens de monographie van het WHO is Andrographis klinisch onderbouwd voor het gebruik bij luchtweginfecties zoals verkoudheid, sinusitis, bronchitis en urineweginfecties. Verder kan het ook gebruikt worden voor de spijsvertering oa tegen acute diarree. Merkwaardig is ook dat in een onderzoek naar de veiligheid van Andrographis, de plant een positieve invloed bleek te hebben op de hoeveelheid actieve spermatozoïden. Kan deze plant de vruchtbaarheid verbeteren? Dosering

  • Voor verkoudheid: 1,5g tot 3g kruid in poedervorm of capsule, 3 maal daags na de maaltijd en voor het slapen gaan

  • Bij diarree: een afkooksel van 3 tot 9 gr in water, eenmalig in te nemen of herhalen na een uur indien nodig.

  • Bij koorts (pyrexia): een afkooksel van 3g in water, 2 maal daags.

  • Een oud ajurvedisch recept tegen darmkramp bij kinderen: Andrographissap of blad, Cardamom, Kruidnagel en Kaneel als thee.

Een voorbeeld van vergelijkend wetenschappelijk onderzoek

Poolsup en anderen publiceerden een overzicht van gecontroleerde studies met Andrographis paniculata Burm.f. Nees voor de symptomatische behandeling van ongecompliceerde bovenste luchtweginfecties. Van de 8 gepubliceerde studies met Andrographis waren vijf gerandomiseerde dubbelblinde interventiestudies. Drie studies werden geselecteerd voor een systematische analyse aangezien in deze studies Andrographis vergeleken werd met placebo en omdat alleen in deze studies symptoomscores werden gerapporteerd. Uit statistische analyse bleek dat in de groep die het Andrographis combinatiepreparaat had ingenomen de ernst van de symptomen van luchtweginfecties significant verminderd was vergeleken met de placebogroep. In de studie met het monopreparaat in 208 patiënten met verkoudheid bleek het preparaat significant effectiever dan placebo in het verminderen van de symptoomscore. In een andere gerandomiseerde interventiestudie in 50 patiënten met verkoudheid werd de effectiviteit van Andrographis (monopreparaat) ten opzichte van placebo uitgedrukt in termen van ziekteverzuim, volledig herstel en symptoomscore. In deze drie vergelijkingspunten werd significante verbetering in de Andrographisgroep geconstateerd ten opzichte van placebo. In de enige gepubliceerde studie waarin de effecten van gedroogde bladeren van Andrographis (3 of 6 g/dag, 6% andrographolide) bij patiënten met ontstoken tonsillen werden vergeleken met de effecten van paracetamol, bleek dat op de derde dag koorts en keelpijn significant verminderd waren in de hoge doseringsgroep en in de groep die paracetamol had gekregen ten opzichte van de lage doseringsgroep. Op basis van deze resultaten werd geconcludeerd dat Andrographis alleen of in combinatie met Eleutherooccus, mogelijk effectief is in de behandeling van bovenste luchtweginfecties.

Bron: Poolsup et al. J Clm Pharm Ther 2004:29:37-45.

Literatuur

 • KruidMail Andrographis. Documentenmap van Maurice Godefridi, verkijgbaar voor 9 euro.

 • Chaichantipyuth C, Thanagkul B. Andrographis paniculata Nees as antidiarrhoeal and antidysentery drug in Thailand. Asian Journal of Pharmacy, 1986, 6 (Suppl.):59– 60

 • Melchior J et al. Controlled clinical study of standardized Andrographis paniculata extract in common cold—a pilot trial. Phytomedicine, 1997, 3:315–318..

 • Chaturvedi GN. Clinical studies on kalmegh (Andrographis paniculata) in infectious hepatitis. Journal of the International Institute of Ayurveda, 1983, 2:208–211.

 • Coon JT, Ernst E. Andrographis paniculata in the treatment of upper respiratory tract infections: a systematic review of safety and efficacy. Planta Med. 2004;70(4):293-298.

 • Andrographidis Herba WHO, de monografie van de Wereldvoedselorganisatie. Verkrijgbaar bij Herbarius of Herboristen Vereniging www.herboristen.be