Prunus serotina / Amerikaanse vogelkers

De Amerikaanse vogelkers of bospest (Prunus serotina) is een struik tot kleine boom van 20 meter hoog. Vanaf de jaren twintig van de twintigste eeuw als vulhout in de bossen aangeplant. Ondertussen is de struik zich stevig gaan uitbreiden, waardoor ze nu bestreden worden ipv aangeplant.

Bloei

De Amerikaanse vogelkers bloeit met witte bloemen aan trossen, van eind mei tot en met juni. Bijen, zweefvliegen en vlinders bezoeken haar graag. Al van verre ruik je in het bos dat de Amerikaanse vogelkers in bloei staat. Zelf geniet ik enorm van haar zoetige geur.

Nadeel

Het grote nadeel is dat de Amerikaanse vogelkers heel veel bessen draagt en vogels zijn daar gek op. Vandaar de naam “vogelkers” Dit is niet het echte nadeel natuurlijk, maar de pitten schijten ze overal uit en die zijn ongelooflijk kiemkrachtig. Die sterke kiemkracht waardoor ze overal komt ook waar je ze niet hebben wil is, gaf haar de naam van bospest. Bosbeheerders en natuurverenigingen gruwen van deze soort omdat ze al het andere bos dreigt te verdringen.

Gebruik

  • De kleine bessen of kersen zijn goed eetbaar wanneer ze goed rijp zijn; dan is de kleur zeer donkerrood tot bijna zwart.

  • Ik neem ze vaak als ik dorst heb, top dorstlessers, talrijk, gratis en voor niets.

  • Maak er eens jam van, dat gaat uitstekend.

  • Maak je zelf wel eens rum of brandewijn, dan mag deze bes of kers niet ontbreken.