Hoest

Volkse middeltjes tegen droge hoest

Volkse middeltjes voor van alles en nog wat. Vreemde, nuttige, absurde, grappige en gevaarlijke middelen. Nuttig omdat ze soms wonderbaarlijk werkzaam zijn, grappig om te lezen en als je ze niet nodig heb en soms gevaarlijk als ze niet helpen.

Ik heb een buurman die 's nachts leeft en mij, dus in de nacht, opschrikt met zijn angstaanjagende hoestbuien. En dan ben ik middeltjes aan het bedenken die voor hem en voor mij nuttig kunnen zijn. Droge hoest dus! Een vervelende en vermoeiende hoest, die de luchtpijp 'verscheurt', de keel maar ook de mensen in de omgeving irriteert. Het klinkt als geblaf en geeft geen moment rust. Kinderen raken erdoor uitgeput en het kan voor oude mensen zelfs dodelijk zijn. Hopelijk niet voor mijn buurman. Het is zaak deze hoest zo snel mogelijk 'productief te maken, dat wil zeggen ontlastend, waardoor het slijm verdwijnt en de bronchiën meer vrijheid krijgen. Ook als het een allergische oorsprong heeft is er een oud middeltje dat zowel slijmoplossend als anti-allergisch werkt. De ingrediënten heeft ook iedereen bij de hand, ajuin en melk

Ajuinmelk en ramenassiroop

Om dit maken, breng een liter melk met tien fijngesneden uien en twee teentjes knoflook aan de kook. Als dit afgekoeld is, doet men er vier wijnglaasjes heldere honing door, drink hiervan zoveel, als... mijn buurman lust. Je kan er ook nog het sap van geschilde en fijnge­stampte mierikswortel of rammenas, vermengd met bruine rietsuiker bij doen, totdat er een gelijkmatige, vloeibare pasta ont­staat. Hiervan neemt men vier maal daags een eetlepel.

Andere Franse middeltjes in geval van bronchiale slijmproblemen.

In Les Landes maakte men voor deze zieken propjes pijnboomhars die in zwavel en bruine suiker gerold wer­den. De patiënt slikte deze door en dronk daarna hete af­treksels van salie, net zoals men dit toepaste bij de behandeling van tuberculose. De resultaten waren blijkbaar fantastisch.

In Normandie maakte en maakt men nog steeds op advies van 'kwakzalvers' verbanden met schapenkaas die over de hele borstkas van de bronchitispatiënt gelegd word. De resultaten waren blijkbaar uitstekend en daar hoe­ven we niet zo heel erg verbaasd over te zijn, als we weten, dat chirurgen net als deze plattelandsgenezers, vroeger adviseerden om dergelijke kaasverbanden aan te leggen in gevallen van hydarthrose - waarbij men water in een gewricht (knie!) heeft - of bij haemarthrose waarbij er bloed in een gewricht zit. In vele gevallen verdween de vochtophoping zienderogen, zowel bij gewrichtsoedeem als bij ontstekingen in de luchtwegen.

Boter op je borst

Een middel dat hier op aansluit is een kompres van boter op de borst. Vroeger veel gebruikt in Nederland bij verkoudheid, slijm en hoest. Gewoon de hele nacht een laagje boter op borst en rug smeren, afdekken en dan maar slapen. Niet altijd even practisch zou ik denken, maar het geeft wel goede slijmoplossende resultaten. Een mogelijke verklaring. Vet sluit af en houdt warmte en vocht vast. Warmte net zoals koorts zorgt er voor dat het lichaam beter de bacteriën te lijf kan gaan met genezing als gevolg.

In feite heb je met die boter, kwark en kaas een primitieve zalf gemaakt en als je daar dan ook nog een groente zoals look, ui, ramenas of kool doormengt, krijg je een soort gerecht op je borst (niet op je bord), dat super geneeskrachtig is. Als je het iets eenvoudiger en minder morsend wil maken, kun je de groenten vervangen door een drupje etherische olie van tijm, salie of eucalyptus. Practischer en aangenamer van geur en even werkzaam, maar voor mij minder sympathiek dan de echte, eenvoudig, goedkope en primitieve recepten.

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/taal/29643-in-de-naam-van-ui-en-look.html