Vlierbollen

Om snoepjes van de rijpe vlierbessen te maken maak je eerst een kruidenaftreksel met een pijpje kaneel, 5 kruidnagelen en eventueel wat gember op een halve liter water. Laat dit een half uur zacht koken met het deksel op de pan, en zeef dan de kruiden eruit. Doe hier de bessen bij, ongeveer 1 kg per halve liter aftreksel, en laat alles even zachtjes doorkoken.

Zeef dan de bessen door een doek en vang het sap op. Meet hoeveel sap je hebt. Je kunt persen om meer sap te krijgen.

Breng het sap weer aan de kook met ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker. Je hebt nu vlierbessensiroop. Voor snoepjes laat je het zachtjes inkoken, dit duurt minstens een uur, vaak nog langer. Het is klaar als een druppel op een schoteltje hard wordt en niet meer plakt als je het aanraakt.

Stort het dan op een met olie ingevet bord en laat het bijna helemaal afkoelen. Haal er dan steeds een stukje vanaf, een schaar is hierbij handiger dan een mes, en maak er balletjes van die je door de poedersuiker rolt.

De eerste dag moet je ze een paar keer omdraaien en weer bestuiven met poedersuiker, ze plakken nog makkelijk aan elkaar. Daarna in de koelkast afgedekt bewaren en vooral in het begin regelmatig even schudden. Je kunt ze als zuigtablet gebruiken bij een zere keel