Astma / Cara / Allergie

Fytoschema uit de fytotherapiecursus van herboristenopleiding 'Dodonaeus'

Mogelijke oorzaken 

Kruiden en hun farmacologische werking bij astmatische aandoeningen

Basisrecept samenstellen naargelang de overheersende symptomen

Gemmotherapie

Oligotherapie

Kruiden alfabetisch

Nutritherapie / Voeding

Leefwijze / Voeding

Enkele recepten voor dagelijks gebruik:

Literatuur

Algemene literatuur

Tijm bij astma

Astma is een veelvoorkomende chronische aandoening van de longen waar onder meer veel kinderen last van hebben. Mechanistische studies laten zien dat tijm anti-oxidatief en ontstekingsremmend kan werken en daarnaast een spasmolytisch effect kan hebben in bronchiaal weefsel. Daardoor is mogelijk een klinisch effect te verwachten bij verschillende aandoeningen van de bovenste luchtwegen. 

In een gerandomiseerde, driedubbelblind en placebogecontroleerde studie werd dan ook het effect van tijm (Thymus vulgaris L.) bij jonge astmatische kinderen tussen de 5 en 12 jaar onderzocht. In de interventiegroep kregen 30 kinderen met astma-exacerbaties iedere 8 uur een tijmpoeder (20 mg/kg lichaamsgewicht, bereid als een siroop) toegediend. Deze siroop was gestandaardiseerd op 0,2 mg/ml thymol. Daarnaast ontvingen deze kinderen de standaardbehandeling. De 30 kinderen in de controlegroep kregen dezelfde standaardbehandeling en een placebosiroop die 1% tijmdestillaat bevatte met een onbevestigde, maar aangenomen verwaarloosbare concentratie actieve inhoudsstoffen. Na een week was de door lichamelijke inspanning veroorzaakte hoest significant minder in de interventiegroep. Wat betreft piepende ademhaling en kortademigheid was er echter geen verschil te zien tussen de beide groepen. 

Na de interventie verschilde het geforceerd expiratoir volume in 1 seconde (FEV1) tussen de twee groepen significant. De geforceerde vitale capaciteit (FVC), piek expiratoire flow (PEF) en geforceerde uitademingsstroom op 25-75% van de vitale capaciteit (FEF25-75%) waren na afloop echter niet significant verschillend tussen de twee groepen. 

Deze resultaten laten zien dat tijm mogelijk een gunstig effect heeft bij exacerbaties (longaanval) van astma, maar ze zijn onvoldoende om er harde conclusies of aanbevelingen op te baseren. Het kan ook niet worden uitgesloten dat de gebruikte placebo met tijmdestillaat mogelijk toch ook actieve inhoudsstoffen van tijm bevatte waardoor een mogelijk verschil in effect niet goed meetbaar was. Verder onderzoek wordt dan ook aanbevolen door de onderzoekers. 

REFERENTIE: Eskandarpour E. et al. Thymus vulgaris ameliorates cough in children with asthma exacerbation: a randomized, triple-blind, placebo-controlled clinical trial. Allergol Immunopathol (Madr). 2024;52(1):9-15.