Wonden bij honden

Wonden en irritatie van de poten

In de winter krijgen veel honden last van ruwe pootjes door ijs, sneeuw en strooizout. Ook klitten de haren tussen de tenen makkelijk samen wat het lopen onaangenaam kan maken en irritaties kan veroorzaken. Om het klitten van de haren tussen de tenen te voorkomen kun vaseline gebruikt worden maar men kan ook een plantaardige zalf maken die tegelijkertijd verzorgend voor de poten werkt. De poten kunnen dagelijks met deze zalf verzorgd worden.

Potenzalf

    • 100 ml sint-janskruidolie

    • 10 gram bijenwas

    • een handvol kruiden (droog of vers) zoals goudsbloem, kamille, lavendel

    • 5 druppels vluchtige olie van lavendel

Kruiden aan de olie toevoegen en 1-2 dagen laten staan. Dan de olie langzaam verwarmen. De kruiden hierin ruim een half uur laten sudderen, daarna de kruiden eruit zeven en de bijenwas toevoegen. Als de zalf een beetje is afgekoeld de druppels vluchtige olie toevoegen. Sint-janskruidolie, goudsbloem, kamille en lavendel werken allen ontstekingsremmend. Goudsbloem bevordert bovendien de wondgenezing.

Wondjes

Heeft de hond een klein vochtig onstoken wondje op zijn huid dan kan dit vaak goed met een thee van eikenbast onder controle komen (1 theelepel op een mok water). Het wondje 3 keer per dag hiermee deppen. Eikenbast werkt ontstekingsremmend.