Acidanthera / Abessijnse gladiool

Populaire naam: Abbesijnse gladiool

Oorsprong: Abessinie/ Ethiopie

Acidanthera houdt van zonnige borders. Deze gladioolachtige plant heeft zwaardvormige bladeren van 60 cm lang en produceert ongeveer 10

bloemen in de late zomer of herfst. De bloem heeft een stervorm met in het midden een paarse vlek. De bloem heeft een fijne geur. De

basis van de 6 bloembladeren is paars, en vorm een donker ‘hart’.

Acidanthera komt van origine uit de Oost Afrikaanse bergen, op ongeveer 1200-2500 meter hoog.

Acidanthera komt van Grieks akis: een punt, en anthera: een helmknop, het is een verwijzing naar de gehoornde helmknoppen.

Deze Abessijnse-, of stergladiool is een nieuwkomer. In Engeland kwam de eerste pas in 1930 aan vanuit Afrika, het Somaliland en Eritrea, vandaar de naam Abessijnse gladiool, Engels Ethiopian gladioli, Franse le glaïeul d'Abyssinie, Sterngladiole of Acidanthere van de Duitsers. Engelse peacock orchid.

Dit geslacht moet net zo geplant en behandeld worden als de grootbloemige gladiolen. Deze plant is gemakkelijk te vermeerderen door de vele kralen, bijbollen, die gevormd worden. Zo blijven er ook veel op het veld achter. Ze geven echter geen opslag omdat ze in de winter bevriezen. Na twee jaar kunnen de kralen bloeibare planten opleveren.