Anthriscus sylvestris / Fluitenkruid

De naam fluitenkruid verwijst naar de holle stengels waar we als kind fluitjes van maakten. Geneeskrachtig is er weinig over bekend, de zaden zouden volgens Kleyn vroeger bij chronisch eczeem en klierziekten gebruikt geweest zijn. En ons aller Dodonaeus schrijft 'Dese wilde Eppe ende sonderlinghe die wortelen daer af/ sijn werm ende drooge tot in den derden graedt. Die wortelen van dese Wilde eppe in den mont ghehouwen ende geknout versueten die pijne ende weedom van den tanden/ ende trecken veel vochticheden uut den hoofde'. En dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Maar de echte geneeskracht moeten we bij fluitenkruid toch zoeken in zijn dartele, vrolijk makende aanwezigheid in de natuur van de maand april

Fluitenkruid lijkt erg op een aantal giftige dubbelgangers zoals de gevlekte scheerling, de waterscheerling en de dolle kervel. De giftige dubbelgangers van het fluitekruid bloeien gelukkig wat later in het jaar vanaf mei tot en met augustus.

- De gevlekte scheerling herken je vooral aan z’n muizengeur en de purperen vlekjes op de stengel.

- De waterscheerling is minder algemeen dan het fluitekruid en groeit voornamelijk naast watertjes en is vooral te herkennen aan het (giftige!) gele sap.

- Minder gevaarlijk, maar nog steeds sterk giftig, is de dolle kervel. De dolle kervel ontleent zijn naam wellicht aan het dronken gedrag dat vee vertoont al ze per ongeluk wat van de dolle kervel eten.

Fluitenkruid als voedsel

Fluitekruid is een kleine smaakmaker voor diverse gerechten zowel rauw, als gekookt, gestoofd of meegebakken kan het veelvuldig worden gebruikt maar let wel op alleen als je 100% zeker van je zaak bent, laat hem anders staan i.v.m. de giftige familieleden. Daarnaast moet je ook oppassen met het plukken in de diverse bermen hier wordt soms flink gespoten met gif tegen onkruiden, en je zult niet de eerste zijn die hierdoor ziek wordt.

Hoe kunnen we Fluitenkruid gebruiken:

  • Rauw zijn de jonge bladeren lekker als toevoeging in salades.

  • Het is een goede smaakmaker voor aardappelen, sperziebonen, en andere groenten

  • Gebakken in een omelet komt het Fluitenkruid goed tot zijn recht.

  • De bladeren zijn lekker door een stamppot

  • De bloemen kunnen door een beslag worden gehaald en worden gefrituurd.

  • Bladerdeeg gevuld met Fluitenkruid en kaas.

  • En natuurlijk kan hij ook worden gebruikt voor een thee.

Medicinaal

Reeds in het jaar 900 na Christus wordt in een oud Engels medisch handboek melding al gemaakt van genezing van kanker met zalfjes van Anthriscus sylvestris bij ons bekend als Fluitenkruid recent onderzoek heeft aangetoond dat er inderdaad kankercel dodende eigenschappen in de wortel van deze plant aanwezig zijn maar deze worden pas geactiveerd bij toevoeging van andere stoffen iets waar de wetenschap nog wel even mee bezig zal zijn. Daarnaast wordt gezegd dat het versterkend werkt bij algemene zwakte. Wat ik wel weet is dat het een plant is die je opbeurt met zijn vrolijk en frisse verschijning.

http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/71920-geneeskracht-uit-hagen-en-heggen-kleefkruid-en-fluitenkruid.html