Aromatherapie‎ > ‎

Neroli

Citrus aurantium

Er zijn vele soorten oranjebomen, gemakshalve maken we er maar 2 groepen van, de zoete sinaasappel (citrus sinensis) en de bittere (citrus aurantium). Oranjebloesemolie, die bekend staat als neroli-olie, wordt getrokken uit de witte bloemen van de bittere oranjebloesem. Uit zoete oranjebloesem kan men ook olie winnen, maar de kwaliteit er­van is inferieur en hij wordt niet veel gebruikt.

De oorsprong van de naam ne­roli is onzeker. Sommigen denken dat hij is afgeleid van de keizer Nero, maar de algemeen meest aanvaarde theorie is dat hij stamt van een zekere Anne-Ma­rie, prinses van Nerola, die hem het eerst gebruikte om haar handschoenen en haar badwater te parfumeren. Zij was de vrouw van een beroemde Italiaanse prins die leefde in de zestiende eeuw. Haar handschoenparfum werd heel po­pulair en handschoenen die ermee waren geparfumeerd noemde men guanti di Neroli.

Men veronderstelt dat oranjebloesembomen Europa voor het eerst bereikten in de twaalfde eeuw, door Portugese zeevaarders meegebracht uit Oost-Indië. De oranjeboom is inheems in China waar zijn bloemen al eeuwenlang in kosmetische bereidingen werden gebruikt. Hij wordt nu gekweekt in Frankrijk, Tunesië, Ilalië en de V.S. De twee soorten oranjebomen lijken erg op elkaar, behalve dat de bladsteel van de bittere een klein 'tweede blad' draagt dat, in­dien uitgespreid, een perfect gevormd hart vertoont.

Neroli-olie is een van de fijnste bloemenessences. Zijn meest algemene gebruik is in de eau-de-Cologne, waarin hij vermengd is met lavendel, bergamot, citroen en rozemarijn om het klassieke toiletwater te vormen. Hij Is ook goed te mengen met sandelhout, jasmijn en roos en is goed om te gebruiken als het hart van een bloemenmenmsel. Hij bezit een zoete, vrouwelijke geur, een bleekgele kleur en een bittere smaak. Hij lijkt nog het meest op lavendelolie.

Neroli als sedativum

Neroli is een van de meest effectieve kalmerende oliën: hij kan worden ge­bruikt bij slapeloosheid, hysterie, angsttoestanden en depressiviteit. Hij kal­meert en vertraagt de geestelijke activiteit. Hij heeft ook een merkbaar effect op het hart, hij vermindert de omvang van samentrekking van de hartspier, vandaar zijn toepassing bij hartkloppingen en andere soorten van hartkrampen. Hiervan is zijn toepassing afgeleid bij panische, hysterische, vreesachtige typen - die zichzelf onnodig van streek maken en overspannen raken zonder reden. Het is dus duidelijk dat neroli eveneens een goed middel is bij aandoe­ningen door plotselinge shock ontstaan, of bij angst die een spanning op het hart veroorzaakt.

Neroli op de huid

Neroli-olie heeft ook een uitgesproken werking op de huid. Precies zoals la­vendel en geranium kan hij met goed gevolg worden aangebracht op elk type huid. Hij is helemaal niet irriterend en kan worden gebruikt overal waar irrita­tie of roodheid voorkomt. Mogelijk is hij ook goed is voor droge huid en ge­barsten adertjes. Te gebruiken bij littekens, zwangerschapsstriemen, couperose en rimpels, Hij is één van de oliën die op celniveau werken, die de verwij­dering van oude cellen en de groei van nieuwe bevorderen.

Neroli is een lu­xueuze, ontspannende en luchtjesverdrijvende badolie. Oranjebloesemwater is verzachtend, werkt spijsverteringbevorderend en windverdrijvend. Hij is een nuttig, gematigd middel ingeval van koliek bij kinderen en zijn kalmerende werking helpt om in te slapen.


Links en onderzoek

Oleum Neroli. Oil of Neroli. | Henriette's Herbal Homepage
Bitter Orange [NCCAM Herbs at a Glance]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19050663Pediatr Emerg Care. 2008 Dec;24(12):836-8.Emergency department waiting room stress: can music or aromatherapy improve anxiety scores? Holm L, Fitzmaurice L.

Stevensen CJ. The psychophysiological effects of aromatherapy massage following cardiac surgery. Complementary Therapy Medicine 1994 2 (1) 27-35.... A further follow-up questionnaire on day 5 post surgery indicated a trend towards greater and more lasting psychological benefit from the massage with the neroli oil compared to the plain vegetable oil".

Comments