Dagboek herborist 2001

8 januari 2001

Zomaar naar Spanje voor enkele dagen!

In het winterse en soms zomerse Spanje zagen we volop rozemarijnstruiken en nog in bloei ook. Langs de autoweg een soort wijnruit en een soort Artemisia, misschien de Averuit. Zoals je hoort, twijfels alom in een vreemde omgeving met planten die mij bekend voorkomen en toch een tikkeltje anders zijn. Echt een andere soort of alleen maar anders groeiend door klimaat en grond?

Voor een herborist niet alleen kleine avonturen in de natuur, maar ook binnen in winkeltjes spannende producten. Bijvoorbeeld een grote fles met het opschrift Erotisan, een duidelijke titel voor deze afrodisiakische kruidentonicum De samenstelling ziet er veelbelovend uit: vloeibaar extract van het Potentiehout, Damianablad, Sabalvrucht, Berkeblad, Arnicabloemen en een beetje Kolazaden

30 maart 2001: Mandragora in Meise

Voorjaar is voor mij altijd een tijd van verwondering en verwachting. Ook dit jaar is dat niet anders. Nu weer zwervend in de Plantentuin van Meise, zoeken naar de eerste plantenneuzen staan we in verwondering bij het Mandragoraplekje omringd door gaas. Is het om het Alruinmannetje binnen te houden of om mensen en ander ongedierte buiten te houden?

Bewondering voor een onbekende boom, die ik hier voor de eerste keer zie, de Eleutherococcus senticosus, Siberische ginseng. En zo word de voorjaarsmoeheid, die mij in zijn greep leek te hebben, langzaam opgelost.

Lees verder op https://sites.google.com/site/kruidigwandelen/dagboek-van-een-herborist/dagboek-herborist-2001