Calophyllum / Kamanu

Calophyllum inophyllum L. behoort tot de Guttifereae familie en is als kleine boom aan bijna alle kusten van de Pacifische en Indische oceaan te vinden. De grote donkergroene bladeren zijn taai en van eenvoudige structuur. Vanwege dit prachtige donkergroene loof en de witte trosvormige bloemen is de boom in het hele tropische gebied tot sierboom gecultiveerd. Calophyllum levert een hard roodbruin hout wat voor snijwerk en in de scheepsbouw gebruikt wordt. Het hout wordt in Oostafrika "Mtondo" genoemd en vaak als Mahonie of Rozenhout verkocht.

Namen en inhoudstoffen:

Alexandrian laurel, ati tree, bioflavanoids, brasiliensic acid, calaustralin, calophyllolide, Calophyllum inophyllum L., calophyllic acid, calophynic acid, caloxanthone A, Clusiaceae (family), delta-tocotriene, dilo, dipyranocoumarin, dolno, fatty acids, feta'u, fetau, Foraha oil, Guttiferae (family), hydrocyanic acid, Hypericaceae (family), inocalophyllin A, inocalophyllin B, inophylloidic acid, inophyllum B, inophyllum C, inophyllum E, kamani, kamanu, linoleic fatty acid, nambagura, ndamanu, oleic fatty acid, palmitic fatty acid, poon, punnai, punnakkai, saponins, stearic fatty acid, sterols, temanu, ti, tocopherol, tocotriene, tree of a thousand virtues, triterpenes, undi, xanthone.

Door de Polynesische kulturen als heilige boom vereerd werd de Calophyllum inophyllum in de buurt van tempels geplant en het hout diende voor het snijden van religieuze beelden en figuren. Bij alle volken die de, bij hen inheemse, boom kennen speelt deze een grote rol in hun pharmaceutische kennis. Ondanks de culturele verschillen tussen deze volken is er veel overeenstemming in de toepassingen te herkennen. De "Tahuas", genezers uit Tahiti benutten de verse bladeren bij de behandeling van huidziekten als netelroos en eczeem. De, door een eenvoudige extractiemethode uit de zaden gewonnen, olie werd toegepast bij de behandeling van littekens, spataderen, fistels, brandwonden en als inwrijvingen tegen ischias, reuma en gewrichtspijnen.

De indische Ayurveda artsen gebruikten Calophyllum op gelijke wijze zoals in hun medische geschriften duidelijk beschreven wordt. In de Kreoolse geneeskunst werd een uit de stam gewonnen hars genaamd "resine des Tacamaca" voor dezelfde doeleinden gebruikt.

In de 19e eeuw behandelden de koloniale artsen Lepra door Calophyllum olie, in een door ethylering van de vetzuren gewijzigde vorm, te injecteren.

Calophyllum olie wordt gewonnen uit de vruchtkernen die tot 60% vet kunnen bevatten en is bruin-groen van kleur met een sterk nootachtig aroma. Door de persing wordt ook een deel van de in de vrucht aanwezige harsen in de olie opgenomen. Hiermee neemt de olie een bijzondere plaats in onder de vette plantenoliën en wordt in de oorsprongslanden als een allesgenezer gezien.

Uitwendig toegepast heeft de olie een positieve invloed op littekenweefsel en is een uitstekende verzorging voor spataderen. Goede resultaten worden ook bereikt bij de verzorging van acne en ontstoken huiden. Als haarverzorger geeft de olie het haar een zijden glans en voorkomt roos en haaruitval.

De in de koudgeperste olie aanwezige harsen laten zich met alcohol of azijnzuur isoleren. Ze bevatten thymol, terpenen, terpeenalkohol en benzoëzuur en worden voor medische doeleinden gebruikt. De gereinigde olie is helder geel van kleur en bijna geurloos.

Calophyllum behoort tot de halfdrogende oliën en wordt in de aromatherapie gebruikt als toevoeging in huid-oliën en puur o.a. bij: littekens, spataderen, aambeien, droge en schrale huid, eczeem, huidinfecties, wonden, tandvleesontsteking, insectensteken, blaren, zonnebrand, acne, jeugdpuistjes, ingegroeide en ontstoken nagels, haarverzorging, roos en haaruitval. In combinatie met antivirale essentiële oliën is het een fijne hulp bij de verzorging van de pijnlijke gordelroos.

contra-indicatie: bij uitwendige toepassing geen negatieve werkingen bekend

Enige toepassingen in de huidverzorging:

een droge of schrale huid: iedere avond na bad of douche een weinig olie in de huid masseren

eczeem: plekken 1-2x per dag met pure olie inwrijven

aftershave: voeg aan 10 ml. Calophyllum en 30 ml. Amandelolie 1-2 druppels Palmarosa toe en breng dit na het scheren spaarzaam aan. Ideaal voor een snel geïrriteerde huid.

Internetlinks

http://www.dweckdata.com/Published_papers/Tamanu.pdf

http://monoi.com.au/files/2017989/uploaded/Studies%20on%20Calophyllum%20Inophyllum.pd

Calophyllum inophyllum oil, even at low concentration (1/10,000, v/v),exhibited significant UV absorption properties (maximum at 300nm)

and was associated with an important sun protection factor (18-22).