Conserveermiddel Ronkosal

Rokonsal BSB-N

Rokonsal BSB-N is een conserveermiddel voor cosmetica. Het is een redelijk alternatief voor mensen die hun cosmetica volgens de richtlijnen van de Europese organisaties op het gebied van 'Natuurcosmetica' (Cosmos, BDIH, Ecocert, Soil Association etc.) willen maken, maar toch een goede conservering willen hebben.

Rokonsal BSB-N voorkomt de groei van bacteriën, schimmels en gist en heeft daarmee een breed spectrum werking. Nadeel van Rokonsal BSB-N is dat het pas voldoende werkt in producten met een pH (zuurgraad) van ongeveer 5 of lager, dat is behoorlijk zuur.

De leverancier geeft aan dat het gebruikt kan worden tot een pH van 5,4 en ook in leave-on producten, dat zijn crèmes an andere producten die je niet afspoelt na het opbrengen. Wij denken dat dat zeker kan, mits in een industriële omgeving waar je zorgt dat de grondstoffen, werkruimte en andere zaken optimaal in orde zijn en je regelmatig laboratoriumtests uitvoert. Als je de crèmes in je eigen keuken of woonkamer maakt is het misschien beter die zuurgraad nog wat lager te houden, een pH van maximaal 5 lijkt ons beter. Echter, dat is voor crèmes misschien wel de ondergrens, een sterker zure crème kan zeker bij een gevoelige huid voor problemen zorgen. Voor rinse-off producten: die je wegspoelt, zoals shampoo en douchegel is het geen probleem.

De INCI naam is: Benzyl Alcohol, Glycerin, Benzoic acid, Sorbic acid (benzylalcohol, glycerine, benzoëzuur, sorbinezuur). Rokonsal BSB-N is een merknaam van Ashland. Buiten Europa heet het Optiphen BSB-N. De naam 'Rokonsal' zonder toevoeging kan ook op diverse andere conserveermiddelen slaan.

Gebruik Rokonsal BSB-N in een concentratie van 0,3 tot 0,6 % in shampoo, douchegel en dergelijke. Als je toch een crème wil conserveren met Rokonsal BSB-N gebruik dan het maximale percentage dat de fabrikant adviseert van 1,0%. Zorg in beide gevallen voor een pH van bij voorkeur maximaal 5, maar zeker niet hoger dan 5,4. De wettelijk maximaal toegestane dosis is 1,5%.

In het koude deel van het jaar kan het voorkomen dat Rokonsal BSB-N deels vast wordt, de vloeistof wordt minder helder of er vormt zich een neerslag van vaste stoffen op de bodem van de fles. Door de kou kan er minder van de vaste stoffen in oplossing blijven. Warm wegzetten helpt vaak al een beetje, maar het probleem is ook op te lossen door de fles voorzichtig au bain marie te verwarmen. Denk er hierbij aan de dop een beetje los te draaien, het etiket tegen het water te beschermen door dit in een plastic zakje te doen en niet langer te verwarmen dan nodig is, bij een zo laag mogelijke temperatuur. Als alles weer is opgelost even schudden en u kunt de Rokonsal BSB-N weer gebruiken.