Zeeaster / Zulte / Lamsoor

De zeeaster, beter bekend als lamsoor, groeit van nature op de slikken en schorren van de Waddenzee en in Zeeland op de grens van eb en vloed.

Soms is het groene blad van de lamsoor lichtgrijs van kleur doordat de plant het overtollige zout uitscheidt; daar heeft de plant waarschijnlijk de naam lamsoor aan te danken. In Zeeland wordt de zeeaster 'zulte' genoemd

Zeeaster is een smakelijke plant. De planten worden gegeten door ganzen, schapen en mensen. Bijen bezoeken de bloemen graag en zaadetende vogels zoals sneeuwgorzen eten de zaden. Die zaden kunnen twee weken in zee ronddrijven, ergens aanspoelen en dan ontkiemen als er een beetje zoet water is. Daarna kan de zeeaster onder zoute omstandigheden groeien op plekken waar andere planten dat niet kunnen. Zo heeft hij weinig concurrentie. Zeeaster wordt als zilte zeegroente geteeld. In Zeeland heten de bladeren van zeeaster 'lamsoren". Dat is verwarrend, want echte lamsoor is een heel andere plant, met bladeren die minder te eten zijn.

Tofu met een korstje en zeesalade

500 gr stevige tofu

150 gr lamsoor

100 ml sojasaus

40 gr panko

2 kleine limoenen, geraspte schil

2 el rode palmolie

50 gr bloem

1 ei, losgeklopt

2,5 tl korianderzaad, licht gekneusd

1 el geroosterd sesamzaad

enkele takjes verse koriander

1 bakje shiso cress

1 el sesamolie

peper

zout

Voor de dressing:

2 el arachideolie

1 el limoensap

2 tl rijstazijn

2 tl pikante chilisaus

1 tl sesamolie

Recept afdrukken

BEREIDEN:

Snij de tofu in plakjes van ½ cm. Laat marineren in de sojasaus.

Maak de dressing. Meng limoensap, rijstazijn, chilisaus, sesamolie en een snuifje zout. Blijf roeren terwijl je langzaam de arachideolie toevoegt en blijf kloppen tot alles volledig is opgenomen. Zet koel opzij.

Meng de panko, limoenschil, gekneusd korianderzaad en sesamzaad in een kom. Kruid met peper en een snuifje zout. Laat de tofu even uitlekken en wentel in het losgeklopt ei en dan in de panko.

Verhit de palmolie in een middelgrote koekenpan, geplaatst op een middelhoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg de tofuplakjes toe en bak gedurende 3 à 5 min., draai af en toe om zodat alle kanten gebakken en krokant zijn.

Roerbak de lamsoor beetgaar in de sesamolie en breng op smaak met peper en zout. Meng de korianderblaadjes met de shiso cress.

SERVEREN:

Schik de lamsoor en tofu op een bord. Strooi er de koriander mengelingover en besprenkel met de dressing. Serveer onmiddellijk.