BDNF

BDNF staat voor brain-derived neurotrophic factor.

BDNF is een neurotrofine (1): een stof die de beschadiging van neuronen voorkomt én herstelt. BDNF en endorfine zijn de voornaamste beschermers en herstellers van de hippocampus. Ze neutraliseren de toxische invloed van stress (cortisol) op de hippocampus. De werking van BDNF wordt gemoduleerd door de MOR– en DOR–receptoren van het endorfinesysteem R. Dit betekent dat door een verminderde gevoeligheid (resistentie) van het endorfinesysteem de herstellende werking van BDNF afneemt R.

BDNF is betrokken in het kortetermijn- en het langetermijngeheugen.

BDNF is daarnaast een dopaminestimulator, wat betekent dat het activeren van BDNF leidt tot een verhoogde afgifte van dopamine. (Deze rol is overigens ook weggelegd voor insuline en endorfine).

BDNF heeft daarmee een motiverende en antidepressieve werking.

BDNF is actief in de hippocampus, de cortex en de prefrontale hersenen.

Een tekort aan BDNF blijkt een rol te spelen bij de ziekte van Parkinson en dementie.

Een verminderde werking van BDNF is onder andere te zien bij geheugenproblemen, depressie, dementie , de ziekte van Parksinson , epilepsie, schizofrenie, OCS , en eetstoornissen .

Omgekeerd heeft BDNF een antidepressieve werking.

1. Een neurotrofe stof of neurotrofine wordt geproduceerd door de zenuwcellen (neuronen) en gliacellen. Ze zorgen ervoor dat cellen kunnen overleven, differentiëren en groeien. In de hippocampus zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat uit stamcellen zenuwcellen worden gevormd. Dit is een belangrijke bescherming tegen de toxische invloed van cortisol (bij teveel stress). Voorbeelden van neurotrofines zijn BDNF en endorfine.