Dagboek herborist 2007

11 januari

Rekord warm weer, wel 14 graden hier en nu in Vlaanderen. Vogels fluiten, een zonnebloemzaad ontkiemt tussen de keien van de oprit en ik kan het niet laten om wat Vitexzaad in een bakje te strooien. Zou de winter voor de eerste keer echt niet komen? Spannend.

13 januari

Niet alleen hoge temperatuur, maar ook zon vandaag. Wat mij betreft hoeft de winter van mij dit jaar niet meer te komen. Dan maar spitten in Schriek en belangrijker, de uitgezaaide Hartgespan, Moederkruid en Stinkende ballotes oppotten.

Deze winter is ideaal om over te planten, zelfs de jonge zomervenkels met hun lange penwortels (20 tot 30cm) verdragen die stresserende ingreep nu zonder problemen.

14 januari

Naast uren achter de laptop toch ook weer de tuin in. Enkele planten van Parelzaad uit de grond gehaald, stevige neuzen staan klaar om 2007 te veroveren. Deze Lithospermum ruderale is een vrij zeldzame vaste plant van de rotsige kalkplateaus ( oa Belvau, Molignéévallei), maar hij groeit ook in de Thiérache, een streek waar we de laatste tijd wel eens ronddwalen op zoek naar ons droomplekje (als dat al bestaat). Misschien mag een mens zijn droomplaats niet vinden, misschien is het onthecht zoeken, juist het ideaal.

Zelf ben ik vooral op zoek naar droomplanten op hun droomplek.

Bijvoorbeeld een Mandragora in het wild of een Maretak op een eik. Ondertussen heb ik de laatste jaren al wat van mijn droomplanten op hun droomplek gevonden, Rhodiola in de Vanoise en de GranParadiso, of de Génepi in de Queyras. Ik stel mijn ambities dan ook niet te hoog, dan zijn ze makkelijker te realiseren. Al zou ik ook wel eens een Wilde ginseng ergens in China of Korea willen ontdekken. Maar dat zal wel voor een ander leven zijn zeker.

Lees verder op https://sites.google.com/site/kruidigwandelen/dagboek-van-een-herborist/dagboek-herborist-2007