Cortisol (stresshormoon) remmers

    • Extracten van de paddenstoelen Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum verhogen de testosteronspiegel van sporters. Bovendien verlagen ze de cortisolspiegel. Hoe fitter sporters zijn, des te sterker is het positieve effect van de extracten. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Pavia in Italië, die Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum aan 7 wielrenners gaven.

    • Als je kampt met aanzienlijke psychologische stress, dan kan thee van gedroogde citroenmelisse [Melissa officinalis] en passiebloem [Passiflora caerulea] de stijging van het stresshormoon cortisol binnen de perken houden. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Talca in Chili. De Chilenen experimenteerden met muizen.

    • Ginkgocapsule verlaagt cortisolspiegel na stress (J Physiol Pharmacol. 2002 Sep;53(3):337-48.) Misschien helpt Ginkgo biloba sporters om de groeiprikkel van hun trainingen te verhogen. Dat suggereert een Slowaakse studie, die zes jaar geleden verscheen in de Journal of Physiology and Pharmacology. Volgens dat onderzoek vermindert enkele capsule Ginkgo de aanmaak van cortisol na mentale en fysieke stress. De Slowaken lieten zeventig proefpersonen woorden uit hun hoofd leren, en vroegen ze daarna die op te schrijven. De proefpersonen moesten daarbij ook nog knijpen in handveren. Die twee tests leverden dus een gemengde psychologische-lichamelijke stress - en stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van het sloophormoon cortisol. Maar die extra aanmaak van cortisol bleef uit in de mannen die een half uur voor de test 120 milligram Ginkgo-extract hadden genomen.

  • Granaatappel verlaagt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Daardoor neemt de gevoeligheid voor insuline toe en zakt de bloeddruk. Dat melden Engelse voedingswetenschappers, verbonden aan Queen Margaret University, in de Journal of Nutritional Science. De onderzoekers bestudeerden mensen die elke dag een halve liter granaatappelsap dronken.

  • Tijdens perioden van psychologische of sociale stress sloopt het hormoon cortisol je lichaam. Hoe diep gedoe op je werk of gesodemieter in je relatie (we noemen maar wat stressoren) er bij jou inhakken, hangt waarschijnlijk af van de vetzuursamenstelling van je dieet. Krijg je relatief veel omega-3- of omega-6-vetzuren binnen, dan blijft de schade mogelijk binnen de perken. Dat ontdekten biologen van de universiteit van Wenen. Walnoten houden vetzuren op peil.