Testosteron

Testosteron is een mannelijk hormoon dat een invloed heeft op de ontwikkeling van de geslachtskenmerken bij opgroeiende jongens. Op volwassen leeftijd is dit hormoon onmisbaar voor de spieren, de huid, de botten, de hersenen en de prostaat.

Testosteron regelt de vetregulatie/opslag, het bloedsuikergehalte en bloeddruk, stimuleert de aanmaak van het beenmerg en heeft het een invloed op de stevigheid van het bot (botdichtheid) en de groei van spieren. Verder heeft het hormoon een duidelijke invloed op de kwaliteit van de erectie, de werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Testosteron is essentieel voor het libido (zin in sex). Tenslotte speelt het een rol bij (het voorkomen van) depressies.

Door (natuurlijke) afname van het testosterongehalte bij het ouder worden kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Afname van lichamelijke energie, het "je lekker voelen"

  • Afname van de zin in vrijen en soms minder goede erecties

  • Afname van spierkracht en spiermassa

  • Toename van de vetmassa (meer buikvet)

  • Botontkalking (lage botdichtheid)

  • Vermindering van de lichaamsbeharing (zoals minder baardgroei)

  • Depressiviteit

De productie van het hormoon testosteron daalt na je 25e levensjaar. Nader je de 50, dan neemt mede door de daling van je testosterongehalte je spiermassa en spierkracht af. Ook je libido en de dikte van je buik worden bepaald door het peil van je testosteron. Veroudering houd je helaas niet tegen, maar als man heb je wel degelijk invloed op je testosterongehalte.

Tip 1 – Doe het vaker

Het is uit vele onderzoeken gebleken: wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief. Mannen die niet seksueel actief zijn, hebben een lager testosterongehalte dan mannen die regelmatig seks hebben. “Use it or lose it”, is niet voor niets een veelgehoorde kreet bij endocrinologen en urologen.

Tip 2 – Slaap goed

Tijdens de slaap, zo rond 5 uur ’s ochtends, is de testosteronspiegel het hoogst. Uit onderzoek blijkt dat slechte slapers een lager testosterongehalte hebben. Zorg dus voor een goede nachtrust.

Tip 3 – Eet niet te veel drop

De stof glycyrrhizine in drop verhoogt niet alleen de bloeddruk, maar onderdrukt bij mannen ook het testosteron. Dat blijkt uit Zweeds en Italiaans onderzoek. Het effect is al meetbaar als je dagelijks een paar dropjes eet.

Tip 4 – Doe rustig aan met alcohol

Testosteron wordt bijna geheel aangemaakt in de cellen van Leydig in de testikels. Alcohol verstoort het proces in die cellen. Als je dagelijks drie of meer glazen alcohol drinkt verlaag je daarmee je testosteronproductie aanzienlijk.

Tip 5 – Eet broccoli en nog eens broccoli

Goede voeding is zoals altijd een belangrijke voorwaarde om gezond te blijven. Sommige stoffen uit voeding kun je als man extra goed gebruiken, zoals diindolymethane (DIM). Dat is een plantaardige stof die indirect leidt tot een hogere testosteronactiviteit. DIM zit vooral in kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool en spruiten. Broccoli houdt trouwens ook je prostaat in conditie.

Tip 6 – Slik vitamine B

Alle B-vitaminen helpen bij mannen een te hoog gehalte aan oestrogeen te voorkomen. Een tekort aan B-vitaminen leidt tot verhoogde oestrogeenwaarden. B-vitaminen zitten in vlees, volkoren producten, aardappelen, groente, eieren, gevogelte, vis en noten.

Many plants remedies have been employed in solving man's health needs especially the nutritive value which enhances health living. Aphrodisiac plants are plants with anabolic properties i.e. they help in protein synthesis and enhances sexual abilities in males. They are also known as androgenic plants because their properties are similar to that of androgen a male hormone. Cold aqueous extract of Hibiscus rosasinensis leaves is reported by local traditional practioners in Western Nigeria to be aphrodisiac. OBJECTIVE: To investigate the anabolic properties of Hibiscus rosasinensis. MATERIALS AND METHOD: Three groups (8/group) of immature male rats of known weights were administered equal doses of aqueous (cold and hot) and alcoholic extracts of Hibiscus rosasinensis leaves for 8 weeks. The gain in body and isolated sexual organs (testis, epididymis, seminal vesicle and prostate) weights were determined after treatment and compared to the value obtained from a fourth untreated group which served as the control. Section through the testes of both the treated and untreated rats were also examined microscopically and displayed as a photomicrograph for comparism. All data were statistically analysed and displaced in graphic form. RESULTS: Over the 8 weeks of treatment, the control, the cold aqueous extract dosed, hot aqueous extract dosed and alcoholic extract dosed rats gained 8%, 15%, 18% and 22% in body weights respectively. The increase in the weight of testis, epididymis, seminal vesicle and prostate of the alcoholic extract dosed rats was 19%, 30%, 31% and 40% respectively. CONCLUSION: The anabolic effect of the leaf extracts of H. rosasinensis is hereby established. More work needs to be done on these leaf extracts to know their effect on the gonadotrophin hormones which regulate the activity of the androgens in relation to spermatogenesis."

The Study: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17688164

In alledaagse plantaardige voedingsmiddelen, zoals selderij, uien en peterselie zitten testosteronverhogende stoffen. Als we ouder worden kunnen ze voorkomen dat onze aanmaak van testosteron afneemt. Dat ontdekten onderzoekers van Texas Tech University. In de Journal of Nutritional Biochemistry beschrijven ze hun proeven met apigenin, een veelbelovende testosteronverhoger die in hoge concentraties aanwezig is in peterselie

De onderzoekers van Texas Tech werken aan methoden die het verouderingsproces minder schadelijk moeten maken, en dus ook aan technieken die de daling van de testosteronspiegel in oudere mannen verminderen. Het zakken van de tetsosteronspiegel werkt verlies van spiermassa, botmassa en libido in de hand, maar versnelt ook neurologische aandoeningen als de ziekte van Alzheimer. Een hoge testosteronspiegel beschermt mannen tegen de ziekte, zeggen epidemiologische studies. [Neurology. 2004 Jan 27;62(2):188-93.] Volgens dierstudies komt dat omdat testosteron in de hersenen de groei van beta-amyloide peptides en hyperfosforylering van het tau-eiwit afremt. [J Neurochem. 2003 Nov;87(4):1052-5.]

De afname van de aanmaak van testosteron als mannen ouder worden is volgens de onderzoekers onder meer het gevolg van de toenemende activiteit van het enzym cyclooxygenase-2 [COX2] in de testes. Het COX2-enzym speelt een rol bij de omzetting van metabolieten van n-6-vetzuren in thromboxane A2.

De testosteronproducerende Leydigcellen van de testes heeft receptoren voor thromboxane-A2. Via die receptoren activeert thromboxane-A2 het eiwit DAX-1, en DAX-1 remt het steroidogenic acute regulatory [StAR] protein. Het StAR-eiwit speelt een sleutelrol bij de omzetting van cholesterol in testosteron. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toediening van een COX2-remmer in oude ratten de testosteronspiegel verhoogt. [Endocrinology. 2003 Aug;144(8):3368-75.]

Een natuurlijke stof die de werking van de thromboxane-A2-receptor dwarsboomt is apigenin, ontdekten de Texanen toen ze een grotere groep stoffen screenden. Apigenin zit in groenten. De beste bronnen zijn peterselie en selder. Honderd gram peterselie bevat 300 mg apigenin, 100 gr selderblad 56 mg. Als je een beetje googelt kun je supplementen vinden die 50 mg apigenin per capsule bevatten.

Bron:

J Nutr Biochem. 2011 Mar;22(3):212-8

Testosteron in planten

Black Seed Oil verhoogt testosteronspiegel (24-8-2015)

Testosteronverhogende werking van Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum is groter bij fitte sporter (8-7-2015)

Dierstudie: dille verhoogt libido van mannen (8-6-2015)

Groene thee verhoogt testosteron- en dihydrotestosteronspiegel (27-3-2015)

DHT-spiegel torenhoog door Butea superba (22-3-2015)

Blepharis edulis, een onwaarschijnlijke testosteronverhoger (24-2-2015)

Vitamine C houdt aanmaak testosteron in duursporters op peil (7-9-2014)

Humane studie: Ashwagandha verhoogt testosteronspiegel (28-5-2014)

Verhoogt Alangium salviifolium de testosteronspiegel? Of juist niet? (27-4-2014)

Purwoceng plus Pasak Bumi, de testosteronverhogende combinatie uit Indonesië (20-4-2014)

Drone Milk: meer testosteron, en nog een anabole werking ook (31-3-2014)

Ook uien-extract verhoogt testosteronspiegel (17-3-2014)

Uiensap: helpt ratten aan meer testosteron, heeft proseksueel effect (16-3-2014)

Curcumin verhoogt testosteronspiegel (15-3-2014)

Dierstudie: probioticum Lactobacillus reuteri ATCC 6475 verhoogt aanmaak testosteron (12-1-2014)

Sterke botten, osteocalcin en een hoge aanmaak van testosteron (24-12-2013)

Vitamine C en E beschermen testes tijdens anabolenkuur (9-12-2013)

Testosteronpiek na krachttraining hoger door CLA (27-11-2013)

Dierstudie: CLA + duurtraining = meer testosteron (18-11-2013)

Oleuropein verhoogt testosteronspiegel, verlaagt afgifte cortisol, stimuleert anabolisme (6-11-2013)

Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen (28-10-2013)

Taurine voor meer testosteron (29-9-2013)

D-Aspartic Acid werkt niet bij jonge bodybuilders (6-9-2013)

Telfairia occidentalis beschermt testes tijdens anabolenkuur (2-9-2013)

Dierstudie: elfhonderd procent meer testosteron en driehonderd procent meer groeihormoon door Rubus coreanus (10-8-2013)

Gember verhoogt testosteronspiegel in humane studie (1-8-2013)

Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel en spierkracht in sportieve vijftigplussers (31-7-2013)

Gember verhoogt testosteronspiegel in rat met diabetes (28-7-2013)

Het gecombineerde testosteron- en sildenafil-effect van Andrographis paniculata (29-6-2013)

Zo verhoogt Tongkat Ali de testosteronspiegel (24-6-2013)

Tongkat Ali heeft geen effect op prostaat (20-6-2013)

Minder cortisol en meer testosteron door 200 mg Tongkat Ali per dag (16-6-2013)

Tongkat Ali heeft geen effect op testosteronspiegel van gezonde mannen(12-6-2013)

Tongkat Ali verhoogt de testosteronspiegel van vijftigers (10-6-2013)

Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders (19-2-2013)

Paederia foetida verhoogt testosteronspiegel en heeft anabole werking(30-12-2012)

Stijging testosteronspiegel door Pedalium murex misschien permanent(11-12-2012)

Fikse dosis chrysin verhoogt aanmaak van testosteron (28-11-2012)

Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt (20-11-2012)

Aphrodite, het testosteronverhogende supplement uit Iran (10-11-2012)

28-Homobrassinolide verhoogt aanmaak testosteron (22-10-2012)

Op dieet? Capsaicin houdt je testosteronspiegel hoog (14-10-2012)

Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly (1-10-2012)

Rode wijn verhoogt testosteronspiegel (13-9-2012)

Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel (11-9-2012)

Meer groeihormoon, IGF-1 en testosteron door Pleurotus eryngii (25-8-2012)

Veroorzaakte testosteronsupplement N1-T een psychose? (12-8-2012)

Klein beetje Royal Jelly verhoogt testosteronspiegel met 20 procent (25-7-2012)

Bertram, de plantaardige testosteronbooster voor bodybuilders (16-4-2012)

Massularia acuminata verhoogt testosteronspiegel en libido in dierstudie(12-4-2012)

Grote Klis voor meer testosteron (7-4-2012)

Thee voor tijdelijke testosteronboost (23-3-2012)

De anabole werking van Bitter Melon (25-1-2012)

Jonge bodybuilders hebben weinig aan Cordyceps sinensis (16-10-2011)

Meer vitamine K2, meer testosteron (4-10-2011)

Resveratrol is een antioestrogeen, verhoogt testosteronspiegel (24-8-2011)

Torenhoge testosteronspiegel door ActivaTe Xtreme (26-7-2011)

Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1 (22-6-2011)

Boroncapsule bij het ontbijt verhoogt testosteronspiegel (13-6-2011)

Hebbes! Actieve stof in cordyceps is cordycepin (12-5-2011)

Testosteronspiegel onmeetbaar hoog door rode basilicum (7-5-2011)

Verhoging testosteronspiegel door Royal Jelly is ook anti-verouderingseffect (24-3-2011)

Testosteronverhoger Basella alba activeert ook aromatase (20-3-2011)

Dierstudie: Royal Jelly verjongt de hypofyse (15-3-2011)

De testosteronfactor van Royal Jelly (II) (10-3-2011)

De testosteronfactor van Royal Jelly (9-3-2011)

Sterke natuurlijke antioestrogenen in Brassaiopsis glomerulata (4-3-2011)

Dianabol voor aardappels, brassinosteroïden voor bodybuilders (12-2-2011)

Het viagra-effect van testosteronbooster Bulbine natalensis (11-2-2011)

Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel (30-10-2010)

Dierstudie: Rubus coreanus verhoogt testosteronspiegel met factor 7 (14-10-2010)

Dierstudie: theesupplement is testosteronbooster (10-10-2010)

Forskolin is afslankmiddel en testosteronbooster tegelijkertijd (5-10-2010)

Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek (2-10-2010)

Extract wilde knoflook stimuleert aanmaak testosteron in vitro (25-8-2010)

Gember verdubbelt testosteronspiegel in rat (5-8-2010)

Dierstudie: taurine vertweevoudigt testosteronspiegel (28-6-2010)

Gram magnesium laat testosteronspiegel stijgen met kwart (31-3-2010)

Drie keer meer testosteron door uiensap (20-2-2010)

Zit er iets androgeens in veldsalie? (8-2-2010)

Hoge vitamine D-spiegel = hoge testosteronspiegel (13-1-2010)

Zinksuppletie goed maar ook slecht voor seks in dierstudie (8-11-2009)

Drie gram natrium-D-aspartaat verhoogt testosteronspiegel met veertig procent (2-11-2009)

Megadosis zink: veertig procent meer vrij testosteron (26-10-2009)

Het is echt zo - zink is een testosteronbooster (25-10-2009)

In dierstudie heeft Tongkat Ali spieropbouwende werking (21-10-2009)

Dierstudie: gember werkt als Clomid (8-10-2009)

Maca maakt wielrenners sneller en wellustiger (5-10-2009)

Tribulus terrestris zonder hormonale effecten (3-10-2009)

Potentiesupplement Tongkat Ali verhoogt testosteronspiegel (1-10-2009)

Dierstudie: koperchloride is testosteronbooster (30-6-2009)